Zoltai: „vegyék észre magukat ezek az emberek, hogy mindent tönkretesznek maguk körül”

Kórházba került Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz egykori ügyvezető igazgatója, ahonnan segélykiáltással felérő telefonos nyilatkozatot adott egy Facebook oldalnak.

Zoltai a Mazsihisz vezetőit vádolja megbetegedéséért :”Esküszöm, hogy a Radnóti és a Heisler mocskolódásainak [köszönhetem], az öt éves cirkuszokért, most éreztem, most jött ki rajtam. Ennek köszönhetem, mert magamban rágtam, mert nem voltam hajlandó nekik menni, nem akartam pletykálni, inkább nyeltem, nyeltem, és ez lett a vége.”

Keserűen állapította meg, hogy a fejlemények láttán szeretne tenni valamit, de

„nem a hitközségért, mert a hitközség szerintem elment már, ez már nem hitközség, ez már nem az, amire mi fölesküdtünk.

Rengetegen keresik a közösségtől, kérik a segítségét — állítja. „Sok száz követőm van, akik most arra kérnek, hogy igenis nyilatkozzak, hogy egyszer és mindenkorra vegyék észre magukat ezek az emberek, hogy mindent tönkretesznek maguk körül.”

Elmondta, hogy 2014-ben, amikor bejelentette, hogy nem indul újra az ügyvezető választáson, a Mazsihisz vezetői behívatták, és agyondicsérték, hogy az életműve, amit a Mazsihiszben felépített, korszakalkotó volt, amit senki nem tudott volna utána csinálni. Miután hozzátették, hogy most már „új szelek fújnak”, Zoltai visszakérdezett: „Mit akartok? Hogy mondjak föl?”

Mire azt válaszolták, hogy igen. Zoltai saját bevallása szerint ezután „hülyeséget követett el”:

„Ahelyett, hogy azt mondtam volna, hogy „vigyétek a közgyűlés elé” [a leváltásomat], úgysem fogják elfogadni, én lemondtam.”

Ezután nagyon szép hálálkodó levelet kapott Heisler Andráséktól, de a közösségben már

„kígyót-békát hánytak rám, mindent, amit csak el lehet képzelni. Ez engem rettenetesen bántott, a családom miatt, meg sok minden miatt…”

A Smúzoló nevű Facebook-oldalon a Mazsihisz vezetőségének belső ellenzéke augusztus óta — amióta a világi vezetés háborút indított a saját Rabbitestülete ellen — gyakran tesz közzé a neológ hitközség belső hatalmi viszonyaira nézve terhelő információkat, ami miatt Heisler András elnök mindenkit felszólított, hogy ne olvassák a tartalmát.

A világi vezetés és a neológ közösség között napról-napra romló viszony botrányainak fontosabb epizódjairól mi is beszámoltunk.

Zoltai Gusztávval a Klubrádióban néhány hónapja készült beszélgetés Köves Slomóval itt meghallgatható.