„Mintha háború lenne, csak lövések nélkül” – kríziskezelés a zsidó közösségben

A Neokohn munkatársa

Hogyan készülnek a következő hetek megpróbáltatásaira hazai zsidó intézmények biztonsági, szociális, logisztikai, kulturális és spirituális értelemben? Kihez és mivel fordulhatunk segítségért? A Neokohn riportja.

Bár voltak forgtókönyvek és előzetes tréningek is különféle vészhelyzetekre, azonban arra, amivel most szembesül a világ, aligha lehetett előre tervezni — ezt mondták szerkesztőségünknek többen is olyanok, akik vezető beosztásban felelnek Európa harmadik legnagyobb zsidó közösségéért.

Telefonon kerestünk meg Magyarország több meghatározó zsidó intézményének vezetőjét és a két legnagyobb vallási közösség elöljáróját azért, hogy bemutathassuk önöknek, kik és mivel készülnek a koronavírus által okozott kihívásokra. Egy biztos: a holokauszt-túlélők mellett is sok száz idős embert gondoznak tucatnyi intézményben, kórházban, idősek otthonában. Hogyan lehet felkészülni a spanyol vagy olasz esetekhez hasonló helyzet elkerülésére? Egyáltalán,

a 21. század eddigi legnagyobb córeszében miként lehet támogatni és fenntartani a zsidó közösségek tagjainak testi, lelki és szociális biztonságát? Van-e erre elég erős intézményi és spirituális kapacitása a magyar zsidóságnak?

MAZSIHISZ, Szeretetkórház

„A bizonytalanság demoralizál, a bizonyosság viszont erőt ad.” — fogalmazott körlevelében Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. A felhívásban a hazai zsidóság legnagyobb szervezetének vezetője arról tájékoztatott, hogy

„a Mazsihisz senkit nem hagy egyedül (…), proaktívan dolgozik a járvány romboló hatásainak minimalizálása érdekében.”

Mindehhez egy 10-15 fős krízismenedzsment állt fel a Síp utcában, amelynek hétfői megbeszélése után Heisler azt mondta a Neokohnnak, hogy elsőszámú prioritásuk a zuglói Szeretetkórház, amely „a legveszélyeztetettebb intézményük, tele idős ápoltakkal és nyugdíjaskorú orvosokkal.”

A látogatási tilalmon túl az ápoltak sem hagyhatják el a kórházat, mindenki azon dolgozik, hogy a fertőzésveszélyt minimalizálják az intézményben. Napokon belül várható a szervezet által megrendelt újabb adag vírusálló védőfelszerelés is.

„Jelenleg a legnagyobb kihívást a pánik elkerülése, betegeink és dolgozóink védelme, részükre a lehető legjobb körülmények biztosítása jelenti”

— közölte lapunkkal a Szeretetkórház orvos-igazgatója. Dr. Deutsch Zsuzsa kiemelte: maszkból, fertőtlenítőből és védőruhából is minél többre lenne szükségük, továbbá  szakképzett orvosokra, ápolókra, rezidensekre és segédápolókra is szükség van ahhoz, hogy a lehető legmagasabb színvonalon tudják ellátni feladataikat.

Ezek a szavak azt sejtetik, hogy az új helyzetben a teljes sterilitás és az ápoltak hermetikus elzárása a külvilágtól elsőrendű követelménnyé vált, a kórháznak ennek kell megfelelnie. Információnk szerint a zuglói kórházban ez korábban nem mindig valósult meg ez maradéktalanul. Ezzel együtt az igazgató azt mondta, hogy koronavírusra utaló esetük eddig nem volt.

A vírus kiszűrésének egyik bevált eszközéből, a tesztekből nem kaptak még, de „igyekeznek a hivatalos utasításokban megfogalmazott óvintézkedéseket messzemenően betartani” és pszichológus kollégákkal is próbálnak betegeiknek lelki támogatást nyújtani — mondta Deutsch Zsuzsa.

A Mazsihisz zuglói intézménye mellett két vidéki, és egy újpesti idősek otthonáért is felel. Budapesten pedig idősek napközi otthonai működtek, ahol eddig is sok holokauszt-túlélő kapott minden nap meleg ételt, közösséget, programokat. Most azonban biztonsági okokból a bezárás mellett döntöttek, de megszervezték, hogy mindenki otthonába eljuttassák a meleg ebédet — mondta Heisler.

Az elnök szerint szükségszerű volt intézményeik bezárása és közösségeik aktivitásainak szigorú korlátozása is, még ha az intézkedéseket eddig nem látott mértékben kellett bevezetniük. Honlapjukon részletes tájékoztatóban olvashatnak azokról az új szolgáltatásokról — pszichológusok telefonos segítsége, szociális munkások és önkéntesek aktivitásai vagy éppen kóser áruszállításról — , amelyeket a kialakult helyzet miatt szerveztek.

Akárcsak a Mazsihisz, úgy az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség is továbbra is működteti kóser élelmiszerellátási feladatait az országban. Különös tekintettel a közelgő pészach ünnepére, amelyre már most lehet előrendeléseket leadni. 

Cedek, EMIH, Olajág Otthonok
Ameddig lehet, ingyenes ebédet biztosítanak a rászorulóknak az EMIH két budapesti népkonyháján is, amelyek működéséért a Cedek Szeretetszolgálat vezetője felel. Szilágyi Nóra lapunknak arról beszélt, hogy a Murányi és a Baross utcai részlegeiknél a kialakult helyzetre való tekintettel már csak elvitelre lehet ételt kapni, éa munkatársaik maszkokban dolgoznak.

A jótékonysági szervezet vezetője az EMIH koronavírus ellen létrehozott operatív törzsének önkéntesekért felelős megbízottjaként arról tájékoztatott, hogy az alapellátás mellett egy januárban indult program keretében most személyi számítógépeket próbál beszerezni azért, hogy nagycsaládosok számára tudják biztosítani az online távoktatáshoz szükséges eszközöket, hogy az iskolabezárások miatt senki ne szenvedjen hátrányt.

Nevelőszülői hálózatunk év elején indult, 46 állami gondozott gyermeket segítettünk családokhoz jutni. Igen ám, de vannak olyan családok is, ahol öt-hat gyermek él, és csak egy számítógép van a háztartásban. Most azon kívül, hogy újabb maszkokra is szükségünk van, laptopok után is szaladgálunk.

— mesélte Szilágyi, aki munkatársaival ráadásul még több száz pészahi ajándékcsomag kiszállítását is próbálja koordinálni.

A következő hetekben szükségünk lesz majd újabb önkéntesekre is. Már napi 15-20 megkeresés érkezik arra a telefonra, amely nálam csörög — mondta Tóth Gábor, az EMIH operatív törzsének vezetője, aki szerint 20-25 fokozottan veszélyeztetett idős ember számára próbálják megoldani az étel- és gyógyszerbeszerzést, de például kutyasétáltatást is szerveznek.

Tóth szerint amennyire lehetett, felkészültek, és ellátórendszerük egyelőre nem szenved kritikus hiányt semmiből,

az EMIH rendelkezik a szükséges élelmiszertartalékokkal, működik közösségeik tantermen kívüli digitális munkarendje, az ismeretek átadása zavartalanul folytatódik óvodájukban és iskolájukban is. Ezzel a Mazsihisz iskolái és óvodái is így vannak. 

Ezenkívül a Kóser Piac (VII. Dohány u. 36) továbbra is nyitva tart, de lehet kóser húst vagy pékárut is rendelni. A szervezet a napokban egy charter járat megszervezésében is kezdeményező szerepet vállalt. A külügyminisztérium közreműködésével csütörtökön izraelieket repítenek haza, a zsidó államból pedig magyar állampolgárokat hoznak vissza.

Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség mentőjáratot szervez a Magyarországon rekedt izraeliek és az Izraelben rekedt magyarok számára

2020. március 26-án charter járat indítását szervezi az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség, miután több izraeli állampolgár kereste meg a közösséget, hogy segítsenek nekik hazajutni.

Az egyik legnagyobb kihívás számunkra most az, hogy miként lehetséges fenntartani az emberi kapcsolatokat minimális személyes kontaktus kialakításával. Mindemellett egyenrangú hangsúlyt kap az oktatási és a szociális intézményeink működésének biztosítása is. 

— fogalmazott Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, aki szerint a járvány miatt kialakult veszélyhelyzet rávilágít egy fontos tanulságra is:

az ember egy társas lény, és az emberi kapcsolatok-, egy valóságos közösség hiánya mennyire megvisel mindannyiunkat.

Azzal kapcsolatban, hogy az intézményeikben hogy állnak a járvány elleni felszerelésekkel, Köves azt mondta, hogy tudomása szerint jelenleg rendelkeznek a szükséges mennyiségű védőfelszereléssel, maszkokkal és fertőtlenítővel is. Ebben a kormány szociális államtitkárságának hatékony, és gyors közreműködésére is szükségük volt.

A rabbi emlékeztetett, hogy szervezetük új spirituális szolgáltatása az online istentiszteletek mellett az az esti virtuális tanház, amely péntek kivételével minden hétköznap 19:00-22:00 között jelentkezik, és amelyen az EMIH rabbijai és közösségi vezetői élő adásban izgalmas témákkal várják az érdeklődőket a szervezet Facebook oldalán. Ezek mellett továbbra is zajlik a reggeli napi talmud oktatásuk is 7.30-8.30 között

Magyarország legnagyobb zsidó érdekeltségű idősotthona, a kilenc helyszínen működő és közel 1500 embert kiszolgáló  Olajág Otthonok főigazgatóját ezekben a napokban nem egyszerű elérni. Szirmai Viktor munkáját lehetetlen home office-üzemmódban végezni.

Kollégáitól rendszeres tájékoztatást kap reggel és este is a dolgozók és a lakók állapotáról. Habár már 10 napja teljes zárlatot vezettek be — sem a látogatás nem engedélyezett, sem pedig a lakók nem hagyhatják el az intézményeket — mégis vannak többen is olyanok, akiket elővigyázatosságból önkéntes karanténben tartanak.

Sok nehézséggel kellett szembenéznünk: beszüntettük a közösségi programokat, átálltunk a digitális programszolgáltatásra, más étkeztetési rendszert kell alkalmaznunk azért, hogy lehetőleg ne találkozzanak egymással a lakók, saját karantént állítottunk fel, ráadásul hat-nyolszoros áron tudtunk csak hozzájutni alapfelszerelésekhez is.

— mondta Szirmai, aki szerint a világméretű krízis szakmailag és emberileg is példa nélküli helyzeteket idézett elő. Nemritkán groteszk és abszurd emberi történeteket is megfigyelhettek az elmúlt napokban. Ilyen volt, ahogy

figyelmeztetniük kellett idős zsidó embereket arra, hogy ne nagyon érintkezzenek látogatóikkal még a kert szélén lévő kerítéseken keresztül sem… 

A főigazgató hangsúlyozta, nagyon szigorúnak kell most lenniük és ez időnként okoz belső feszültségeket is a lakók számára, de mindent az ő érdekükben tesznek. Olyan extrém eset is előfordult az első napokban, hogy valaki ápoló ruhában csemépszte be magát egy családi látogatásra. Nem véletlen, hogy a biztonsági személyzetnek ki van adva, hogy el kell kérni a lakók autójának kulcsát is…

A kialakult helyzet senkinek nem egyszerű, most tartalékokkal egy hónapra előre fel vagyunk készülve. Egyelőre nincsenek fertőzöttjeink, folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél hatékonyabban tudjunk fertőtleníteni mindent. Most már a gyógyszerek, a levelek és az élelmiszer is fertőtlenítés után kerülhet csak be az otthonokba.

— tette hozzá a főigazgató, aki számára eddig a legjobb történet saját munkatársainak hozzáállása. Senki nem akart szabadságot kivenni, ott vannak velük és végzik a dolgukat, bejárva az otthonokba olykor a fél várost átutazva is… Természetesen minden munkatársukat megfelelő védőfelszereléssel látnak el.

Cserhalmi Imre író, az Olajág Otthonok egyik lakója: „Mintha háború lenne, csak lövések nélkül” 

Tavaly nyáron írtunk a 85 éves Cserhalmi Imréről, akinek akkor jelent meg új könyve. A zsidó származású, Aranytoll-életműdíjjal is kitüntetett újságíró, egykori színházigazgató arról mesélt, miképp változtak meg egycsapásra mindennapjai a koronavírus miatt.

Gyors és praktikus munkaerő-átcsoportosítás zajlik az otthonban. Az alkalmazottak nemcsak a saját munkakörükben dolgoznak, hanem mindenhol, ahol a különleges helyzetben megszaporodtak vagy nehezebbé váltak a feladatok.
 — mondta lapunknak Cserhalmi, aki hozzátette: kivétel nélkül minden alkalmazott maszkot és kesztyűt visel. Eddig már négy főigazgatói körlevélben kaptak tájékoztatást a rendkívüli intézkedésekről és azok indokairól.
Cserhalmiról tudják a lakótársai, hogy nagyon irodalom közeli életet él, ő is több könyv szerzője azon kívül, hogy a Magyar Rádió egyik vezető munkatársa, felsőfokú tanintézmények tanára volt, több generációt képzett újságírásra is. Ezért is kérte meg az Olajág Otthonok vezetősége, hogy a lakásba szorultak számára ajánljon olvasnivalót. A 23 kötetre és azok indoklására is kiterjedő ajánlatát már szét is küldték a lakóknak.
Sőt, mivel a tavalyi Ünnepi Könyvhétre megjelent az Akiken átgázolt a 20. század című könyve, amely szépkorúak portréját tartalmazza, feltételezték, hogy az emberek szívesen osztják meg vele gondjaikat, érzéseiket. Ezért Cserhalmi megígérte, hogy amennyiben valaki igényli, szívesen elbeszélget vele telefonon, hogy enyhítse az estleges magányérzését.
Én egyébként körülbelül két hónapos vészhelyzettel számolok, és mivel már sok mindent meg- és túléltem, deja vu érzésem van: mintha háború lenne, csak lövések nélkül.
Persze, mégsem ugyanaz, hiszen például megtehetem, hogy naponta csak kétszer öt percre hagyjam el az apartmanomat, amikor a tőlem 15 méterre lévő, kitűnően szervezett étterembe megyek az ételhordómmal a meleg ételért, tehát minimális a kontakt más személyekkel.
Cserhalmi most is dolgozik, változatlanul írja  a legújabb könyvekről recenzióit az olvassbele.com nevű online újságnak.  Arra a kérdésre, hogy készül-e újabb portrékat írni, azt feleli, hogy ahhoz a telefonbeszélgetések nem elegendőek.


MAZS, MAZSÖK , Maccabi VAC, Bálint ház

A Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS) munkatársai a koronavírus-járvány idején is folytatják a holokauszt-túlélők ellátását, és igyekeznek biztosítani számukra a megszokott szolgáltatásaikat — olvasható a szervezet honlapján.

A MAZS arról is tájékoztat, hogy ügyfeleik részéről lényegesen megnövekedett az igény a bevásárlásra, valamint a meleg étel házhoz szállítására. Ezeket az igényeket folyamatosan továbbítják a szociális ellátást végző partnereknek, hogy a segítség minél hamarabb eljusson az érintettekhez. A MAZS kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a legveszélyeztetettebbek, az egyedül élők ebben a helyzetben se maradjanak támogatás nélkül. A hozzátartozókkal nem rendelkező ügyfeleiket már telefonon értesítették arról, hogy ebben a rendkívüli helyzetben akár külön támogatásra is számíthatnak.

Vermes Gábor a MAZS operatív igazgatója megkeresésünkre hangsúlyozta:

A személyes kontaktusok minimalizálása érdekében a járvány elmúlásáig felfüggesztettük a klubjaink működését és a személyes ügyfélfogadást, ugyanakkor a kliensek ellátása folyamatosan zajlik. A család szerepe ebben a kritikus helyzetben még fontosabb lett, mint amilyen a koronavírus előtti időben volt – így azt kérjük a holokauszt-túlélők hozzátartozóitól, hogy ha fizikailag nem is tudnak ott lenni velük a rendkívüli helyzet miatt, telefonon mindenképpen beszéljenek idős szeretteikkel, így oldva a magányt és a szorongást.”

A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) egy, a koronavírus elleni védekezés egészségügyi feltételeinek megsegítésére kiírt pályázattal kíván lehetőséget biztosítani a zsidó aktivitás ösztönzésére.  A pályázat során szétosztható keretösszeg 12 millió forint.

Felhívtuk a magyar zsidó közösség elsőszámú sportklubját, a Maccabi VAC-t is, ahol Jusztin Ádám elnök arról tájékoztatott, hogy az összes tavaszi rendezvényüket el kell halasztaniuk. Bíznak abban, hogy a szeptemberi jótékonysági futóversenyüket, a FunRunt már meg tudják tartani.

Jusztin — aki egyben az Európai Maccabi Szövetség ( EMC ) sportigazgatója is –, elmondta, hogy

az erre az évre tevezett nyolc nemzetközi Maccabis rendezvényből valószínüleg az összeset el fogják halasztani, és elmarad az éves Izraeli Világkongresszusuk is.

Sőt, a testületben már arról is folyt tárgyalás, hogy amennyiben elhalasztják a tokiói olimpiát (márpedig ez kedden megtörtént), akkor a jövőre esedékes izraeli Maccabi Világátékokat — amelyet sokan csak a „zsidó olimpiának” neveznek — is elhalaszthatják. Erre még sosem volt példa — emlékeztetett a sportvezető.

Nem akarjuk elveszíteni az állandó tagjainkat és azt a sok új sportolót, akik tavaly alkották a közel 150 fős magyar delegációt. Ezért dolgozunk új terveken is, amelyek biztonsággal kivitelezhetőek és elősegítik a közösségi jelleg fenntartását.

A MAZSIHISZ-szel közös önkéntes segítségnyújtáson kívül brit Maccabis barátainknak ( Maccabi GB ) köszönhetően szervezés alatt áll egy E-gaming közösségi program felépítése, amivel virtuális módon lehet majd közösségi és sportéletet folytatni.

A Révay utcából is a virtuális térbe kerültek át az esmények, hiszen már több mint egy hete bezárt a népszerű Bálint közösségi ház, amely vélhetően hosszabb ideig nem nyithatja ki kapuit. Fritz Zsuzsa igazgató erről azt mondta lapunknak, hogy „minél több válaszra lenne most a leginkább szükségük”.

A bizonytalanság ellenére azonban az intézet kreatív csapata természetesen csakis győztes tervekkel rukkolhatott elő. Az igazgató szerint

bár minden meghirdetett programjuk elmarad, online közvetítésekkel próbálják kárpótolni közönségüket. Amit tudnak, streamelnek vagy online elérhetőséget biztosítanak. Megy tovább Balázs Gábor sorozata, a tornák, fitnesz kurzusok egy része is online, és a Nyugdíjas Akademia is.

Több mindent bevetnek ahhoz, hogy a megtalálják a kapcsolattartás új módszereit. Online interaktív tartalommal készülnek Pészahra, Facebook-oldalukon a fórum működik, de kiküldtek leveleket is, amiben arra kérték tagjaikat, hogy írják meg nekik, mivel küzdenek, hogy élik át az izolációt — tette hozzá Fritz Zsuzsa.