Már több vírushalott van Olaszországban, mint Kínában

Az elmúlt huszonnégy órában 427-tel 3405-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság csütörtök esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzötteké összesen 41 035-re nőtt.

Az olaszországi halottak száma ezzel immár meghaladta a járvány következtében Kínában elhunytakét.

A diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 4480-nal emelkedett, ez az eddigi legmagasabb szám, de a mostani adatok Campania tartomány szerdai számait is tartalmazzák. A gyógyultak száma 4440.

A halottakat és gyógyultakat nem számolva a jelenlegi 33 190 betegből több mint 14 ezer van házi karanténban. A kórházban kezeltek nyolc százaléka van intenzív osztályon.

Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány december végén elkezdődött, összesen 81 138 esetet tartottak nyilván, ebből 3249-en haltak meg és 70 526-an gyógyultak meg.

Olaszországból üzenik: „ezzel vétettünk nagy hibát”

A lezárt országban egyre súlyosabb a koronavírus elleni harc, egy helyi lakos a közösségi médiában üzent arról, mi most a legrosszabb magatartás.

Közben Kína adományokkal segíti a járvány által sújtott országokat. Járványvédelmi felszerelések, többek közt 1,5 millió védőmaszk érkezett Belgiumba, amely Franciaországgal és Szlovéniával osztozik a két kínai alapítvány által adományozott segélycsomagon – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

Ez a harmadik segélyszállítmány, melyet az Alibaba kínai technológiai óriás társalapítójának, Jack Mának az alapítványa az Alibaba Alapítvánnyal közösen eljuttatott a járvány sújtotta európai országokba. Korábban Olaszország, Spanyolország és Belgium részesült az adományokból a Jack Ma Alapítvány tájékoztatása szerint.

A segélyszállítmányok Európába juttatására a Cainiao, az Alibaba logisztikai leányvállalata heti ötre növeli teherszállító légi járatainak számát, melyek a kelet-kínai Hangcsou és a belgiumi Liege között közlekednek.

Kína szerdán egyebek mellett 50 ezer vírustesztet, több mint 2 millió orvosi maszkot és 200 ezer N95-ös védőmaszkot ajánlott fel az Európai Uniónak, emellett lehetővé teszi, hogy kereskedelmi csatornákon keresztül biztosított legyen a szükséges felszerelések beszerezhetősége Kínából.

Olaszország: a miniszterelnök szerint csak most jön a neheze

Giuseppe Conte arra szólította fel az olaszokat, maradjanak otthon és legyenek egységesek.