Olaszországból üzenik: „ezzel vétettünk nagy hibát”

A lezárt országban egyre súlyosabb a koronavírus elleni harc, egy helyi lakos a közösségi médiában üzent arról, mi a legrosszabb magatartás ebben az időszakban.

Vasárnapra Olaszországban minden eddiginél rosszabb számokat közöltek a koronavírus megjelenése óta. 24 órán belül 3 590 új fertőzöttről adtak hírt, ami csaknem százzal haladja meg az előző napon regisztrált adatokat.

Olaszországban jelenleg 24 747 fertőzöttet és 1 809 halottat tartanak nyilván. Egyetlen nap leforgása alatt 368 új áldozatot követelt a járvány. Ilyet a kínai gócpontokból sem közöltek.

Giuseppe Conte miniszterelnök szerint a vírus okozta károk „súlyosak és szerteágazóak”, és a helyi médiának nyilatkozva már előrevetítette, hogy a vírus lecsengése után „igazi ‘újjáépítési terv’ lesz szükséges” az országban, ahol jelenleg is rendőrök figyelmeztetik a kijárási tilalmat megszegő lakosokat.

„A vírus után semmi nem lesz olyan, mint azelőtt. Le kell majd ülnünk és újra kell írnunk a kereskedelem és szabadpiac szabályait is” — vetítette előre az olasz vezető az NBC szerint.

25 milliárdos gigaterv

Az olasz kormány végül hétfőn bejelentette, hogy huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indít el a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására.

Az előirányzott összegből több mint tíz milliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására, további 3,5 milliárdot az egészségügyre és a polgári védelemre fordít az olasz kormány Cura Italia (Olaszország-kúra) elnevezésű pénzügyi-gazdasági csomagja, amelyet a miniszterelnök videókonferencián jelentett be hétfőn.

Giuseppe Conte az olaszokhoz intézett beszédében  „hatalmas” beavatkozásról beszélt. Kijelentette, ilyen nagy csomagra van szükség, mivel – mint fogalmazott – „az áradást sem lehet felmosórongyokkal és vödrökkel megállítani”.

Olaszország: a miniszterelnök szerint csak most jön a neheze

Giuseppe Conte arra szólította fel az olaszokat, maradjanak otthon és legyenek egységesek.

Egy kint élő magyar beszámolója

Szalai Nóra, az 5 perc Angol nevű magazinprojekt vezetője jelenleg is Olaszországban tartózkodik, és vasárnap délután Facebook oldalán osztotta meg személyes tapasztalatait magyar nyelven. Szerinte Szicíliában a helyiek alapvetően nyugodtan és higgadtan kezelik a helyzetet, de jelentős türelem és lelki erős szükséges a mindennapokhoz. A bankautomatákból kifogyott a készpénz, és az élelmiszeráruházaknál hosszú sorokban várakoznak az emberek.

„Nagyon sok mindenre rájössz időközben. Nincs felesleges vásárlás, nincs költés. Már ételmaradék sincs, mert mindent tárolunk, fagyasztunk, ésszel gondolkodunk. Már szemetet se termelünk, de tegnap már el se vitték volna, mert nincs védőfelszerelése a kukásoknak, és nem mernek kijönni” — írta beszámolójában.

„Nagy hibát vétettünk”

A koronavírusról szóló Twitter-hírekből nemrég kiemelkedett egy olyan olasz felhasználó is, aki rendszeresen naprakész információkkal és tanácsokkal jelentkezik az oldalán. Legnépszerűbb bejegyzését közel 73 ezren osztották meg, ebben azt írta, „Észak-Olaszországban nagy hibát vétettek”.

„Mindenki azt hajtogatta, hogy ez csak egy influenza, és most az intenzív osztályaink összeomlanak. Mindenki kijárkált, mintha semmi nem történne, és most a szüleink, nagyszüleink halnak meg. A #koronavírus nem #influenza” — üzente a világnak.

Bianca🪐 on Twitter: „Please, please guys. Here in northern #Italy we made one big mistake. Everybody kept saying „It’s just flu” and now our intensive care units are collapsing. Everybody kept going outside like nothing happened and now our grandparents and parents are dying.#coronavirus is not #flu / Twitter”

Please, please guys. Here in northern #Italy we made one big mistake. Everybody kept saying „It’s just flu” and now our intensive care units are collapsing. Everybody kept going outside like nothing happened and now our grandparents and parents are dying.#coronavirus is not #flu

Miért épp Olaszország?

Szakértők szerint világszinten 3,5 százalék, míg Olaszországban 5 százalék a koronavírussal diagnosztizált betegek körében megfigyelt halálozási arány. A tragikus számok fényében felvetődik a kérdés: miért éppen Olaszországban a legmagasabb a fertőzöttek száma Európán belül, és miért ilyen magas a halálozási arány?

Giovanni Rezza, az olasz Nemzeti Egészségügyi Hatóság vezetője szerint a statisztikai adatok mögött elsősorban az elöregedett társadalom jelensége áll. Hazájánál ugyanis világszinten csak Japán rendelkezik elöregedettebb népességgel, a vírus pedig a 65 évnél idősebb korosztályra jelent kiemelt veszélyt.

Marina Della Giusta egyetemi oktató szerint az olasz kultúra is szerepet játszik. „Az interperszonális fizikai távolság kisebb Olaszországban, mint például az Egyesült Királyságban” — fogalmazott. „Köszönésnél a puszi is bevett szokás” — tette hozzá a szakember.

Zenével a csüggedés ellen

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a folyamatosan romló helyzet ellenére az olaszok spontán mozgalmat indítottak a csüggedés ellen. Itália-szerte az emberek zenével próbálják tartani a honfitársaikban a lelket. Az internetet ellepték a különböző videók, amin a lakosok az erkélyeikről adnak közös koncertet.

Ezzel párhuzamosan mára a Twitteren Iránból is hasonló felvételek jelentek meg. A perzsa államban 13 938 betegről adtak hírt a hatóságok, így Olaszország után Iránban él a legtöbb koronavírussal fertőzött személy.

MAYSAM BIZÆR میثم بی‌زر on Twitter: „After Italy, people in #Iran’s capital city of Tehran are turning to group singing as most people stay home to contain the #coronavirus outbreak.#music #corona pic.twitter.com/f2uux45AiS / Twitter”

After Italy, people in #Iran’s capital city of Tehran are turning to group singing as most people stay home to contain the #coronavirus outbreak.#music #corona pic.twitter.com/f2uux45AiS