Olaszország: Zenével a pánik ellen (videó!)

Országszerte erkélyeken állva énekelnek és zenélnek az emberek, ezzel hirdetve egymásnak és a világnak, hogy az olasz lelket nem töri meg a koronavírus. 

Az olaszországi járványhelyzet egyre súlyosabb, de az olaszok spontán mozgalmat indítottak a csüggedés ellen. Itália szerte az emberek zenével próbálják tartani a honfitársaikban a lelket. Az internetet ellepték a különböző videók, amin a lakosok az erkélyeikről adnak közös koncertet.

Róma, lakásuk ablakában énekel és zenél egy olasz család két tagja Fotó: MTI/AP/LaPresse/Cecilia Fabiano

Több helyen is megjelentek a  a Tutto andrà bene (minden rendben lesz) feliratok az ablakokban, amik fölé egy szivárványt rajzoltak, jelezve, hogy ennek a katasztrófának is vége lesz egyszer.

Egyes városokban pop dalok csendültek fel, máshol pedig hazafias olasz dalokat énekeltek az ablakokból.

Az egyik első feltöltött videó a szicíliai Agrigento városában készült, ahol egy lakótelepen a lakosok a Ovunque tu sia  (Bárhol is vagy) című dalt énekelték az erkélyekről: 

Agrigento e il flashmob nazionale, musica al balcone in città

Apriamo le finestre, usciamo sul balcone e suoniamo, rimaniamo insieme anche se lontani.Dalla Sicilia al resto d’Italia per dire attraverso la musica : vogli…

A mozgalom olyan nagyra nőtte magát, hogy bekapcsolódtak a hivatalos zenészek is. Hivatásos énekesek és amatőrök együtt énekelnek.

Az országban rendkívüli szigorításokat kellett bevezetni a járvány miatt. Egy-egy városban már a közparkokat is lezárták, így a rögtönzött koncert az egyetlen módja a közösségi élménynek.

Összeállítás a zenélésről, ki teflonnal ki magnóval, ki gitárral kapcsolódik be a dalokba: 

Coronavirus outbreak: Italian residents join together to sing from balconies during lockdown

As Italy entered its fourth day of a nationwide lockdown, Italy residents took to their balconies on Friday evening to sing the national anthem in a ‘flash m…

Több olasz városban szombaton délben az emberek kiálltak az erélyekre, hogy megtapsolják és biztassák a vírus ellen harcoló orvosokat.

Bari városából indult a kezdeményezés: 

Ore 12: a Bari l’applauso collettivo per medici e infermieri che combattono il Coronavirus

Molta gente si è affacciata dai balconi a mezzogiorno in punto a Bari: c’è chi ha intonato l’inno di Mameli, chi ha sventolato il Tricolore e alla fine un lu…

A helyzet súlyossága ellenére, az olaszok keményen harcolnak a normalitás fenntartásáért. A világon több ország is jelezte a szolidaritását a dél-európai ország felé.

Donald Trump tegnap feltöltött egy videót a Twitterre, amin az látható, hogy az amerikai hadsereg vadászgépei az égre rajzolják az olasz zászlót, és ezt Conte miniszterelnök is megosztotta.