El nem ülő felhangok — Heti Grün

Antiszemita felhangok és sértett hangvétel, gyertyagyújtási verseny és különleges hanukia, vita Kertészről és a Jad Vasemről, el nem ülő tállyai botrány és büszke zsidó lobbista. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Hanuka

Az EMIH által diktált tempó bizony nem engedi ellustulni a zsidóság hirdetéséért versenyzőket és a korábbi monopóliumban tespedőket. Ezt bizonyítja, hogy immár más egyházak is gyújtanak nyilvánosan hanukai gyertyát – írja lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán.

Létezik egy különleges hanukia, melyet alig több mint harminc évvel ezelőtt készítettek, mégis korszakokat ível át. Ebben a hanukiában forrt össze az Egyesült Államok a zsidókkal – írja cikkében Cseh Viktor.

Magyarország

Lapunk szemlézte Köves Slomó, az EMIH vezető rabbijának előadását, aki az Európai Néppárt vallásközi párbeszédet elősegítő éves konferenciáján adott elő a szellemi és a fizikai elnyomás veszélyeiről.

A Neokohn elsőként érte el Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármestert, miután a Tények közzétett egy hangfelvételt, amin „rohadt, szemét zsidókról” beszélt. Az interjúban Baranyi kijelentette, hogy botrányt keltett szavai egy kérdés részét képezték, és hogy nem neki voltak „antiszemita felhangjai”.

Lapunk hozzájutott Róna Tamás főrabbi leveléhez, aki erős szavakban sérelmezte, hogy nem engedték csatlakozni a Mazsihisz vasárnapi közgyűléséhez.

Magára büszke zsidóként utal, támogatja Trumpot és szemben áll az NGO-világgal és Sorossal Magyarország új amerikai lobbistája, David Reaboi, aki lapunknak adott interjút. Interjúnk angolul is megjelent.

Mint kapunk a múlt héten megírta, önkéntesek zsidó újévkor takarították a tállyai zsidó temetőt, a gazt pedig helyben égették el, kárt okozva sírokban. Az Orzse-n végzett, takarítást vezető aktivista bár elnézést kér, de tagadja, hogy rongált volna. A Mazsök ezen ügyben feljelentést tevő elnöke ezt másképp látja. Erről is szól lapunk főszerkesztő-helyettesének, Veszprémy László Bernátnak riportja.

Történelem, kultúra

Kié is akkor Kertész Imre? A kérdés igencsak jellemző hazai közállapotainkra: más országban fel sem vetődhetne, hogy a nemzeti irodalom első Nobel-díjas alkotóját az értelmiség egyik csoportja elvitassa a másiktól ideológiai-politikai érvekre hivatkozva. Erről szól Pelle János történész írása.

Pelle János arról is írt, hogy a legnagyobb és leghíresebb holokauszt-múzeum, a jeruzsálemi Jad Vasem elnöke, Avner Shalev, aki 1993 óta vezette az intézményt, az év végével nyugdíjba megy. Az új jelölt, Efi Eitam azonban jobboldali nézetei miatt nagy vihart kavart.

Izrael

Csak idő kérdés, mikor oszlik fel a Knesszet – Ganzon kívül tulajdonképpen mindenkinek az az érdeke, beleértve a miniszterelnököt és az ellenzéket is, hogy újabb választás legyen Izraelben. Erről szól Nagy Gabriella elemzése Tel-Avivból.

Amerika

Joe Biden megválasztott amerikai elnök kormánya védelmi titkárául Lloyd Austin nyugállományú vezérezredest választotta, akivel azonban van egy kis baj: nem tért még elég rég vissza a polgári életbe katonai szolgálata után. Erről írt lapunknak Gallai Tamás.

Elképesztő karrierek hete — Heti Grün

Világhódító hanuka és diadalmas önazonosság, bűzlő választás és elhallgatott származási botrány, felgyújtott temető és magyar-zsidó startup.