Elképesztő karrierek hete — Heti Grün

Világhódító hanuka és diadalmas önazonosság, bűzlő választás és elhallgatott származási botrány, felgyújtott temető és Franco méltatása, magyar-zsidó startup és libertárius nekrológ. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Hanuka

Kétség alig férhet hozzá, hogy hanuka ünnepe elképesztő karriert futott be. A nyugati világban, különösen az Egyesült Államokban, a hanuka igen széles körben ismert ünneppé vált – írja lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán véleménycikkében.

Mindannyiunk feladata, hogy kibékítsük egymással Jeruzsálem és Athén örökségét, és a hanuka lángjait meggyújtva szellemi világosságot hozzunk a saját és a környezetünk életébe – így fogalmaz lapunk szerkesztője, Réti János publicisztikájában.

Külpolitika

A Trump kampánystáb az utolsó nagy dobására készül a Legfelsőbb Bíróságon, de kevés az esély arra, hogy a bírók átfordítják az eredményt. Hajdú Tímea, lapunk szerkesztője írt erről cikkében.

Magyar zsidóság

Bár a fősodratú zsidó sajtó figyelmen kívül hagyta a történetet, lapunk főszerkesztő helyettese, Veszprémy László Bernát megszólaltatta Szlukovinyi Pétert, Markovics Zsoltot, Radnóti Zoltánt, de még Heisler Andrást is.

Önkéntesek zsidó újévkor takarították a tállyai zsidó temetőt, a gazt pedig helyben égették el, kárt okozva sírokban. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke feljelentést tett az ügyben, és Veszprémy László Bernátnak adott interjújában azt is elmondta, miért.

Lapunk hírt adott továbbá arról, hogy létrejött a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület. A Róna Tamás rabbi által vezetett ZSIMA elsődleges céljául a zsidó vallásgyakorlás elősegítését tűzi ki.

Történelem, kultúra, sport

Tűnődve olvastam a patinás múltú Magyar Nemzet november 28-i számában Egy spanyol hazafiról magyar szemmel című cikket – kezdi véleménycikkét Pelle János, lapunk rendszeres szerzője. Az írás Francisco Franco tábornok érdemeit dicsőíti, különös tekintettel a magyarok iránti jóindulatára.

Zsoldos Botond egy évtizede tagja a Maccabi VAC sportcsaládjának, ahol az ország egyik legjobb ifjúsági golfozójává vált. A 21 éves egyetemista tavasszal megálmodta, nyáron pedig üzlettársaival már el is indították az egyik leggyorsabban fejlődő hazai startup vállalkozást, amellyel kidobásra ítélt ételeket mentenek meg. Wallenstein Róbert, lapunk állandó szerzője készített interjút a Munch.hu egyik alapítójával.

Nekrológ

Váratlan halálhír járta körbe a világsajtót, amit bár marginális eseményként kezel a fősodatrú média, nem feledteti a tényt, hogy nagy embert veszítettünk el, aki életével és munkásságával kitűnt sorstársai és hazája minden polgára közül. A neves közgazdászról Gyenge Dániel, lapunk rendszeres szerzője emlékezett meg.

Demeter Szilárdtól az Isten-alakú űrig — Heti Grün

Szűnni nem akaró reakciók Demeter Szilárd cikkére, éhínség Ukrajnában, antiszemita csendélet Zalaegerszegen, izraeli-arab kibékülés, újabb Mazsihisz-botrány és Douglas Murray Budapesten.