Rongálás miatt tett feljelentést a Mazsök a tállyai temető kapcsán

Önkéntesek zsidó újévkor takarították a tállyai zsidó temetőt, a gazt pedig helyben égették el, kárt okozva sírokban. A Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke feljelentést tett az ügyben.

Mint a Kibic megírta, a Mazsihisz határozott tiltása ellenére keresztény önkéntesek a zsidó újévkor és szombaton akarták rendbe tenni a tállyai zsidó temetőt, amelyben ráadásul hatalmas tüzet is gyújtottak.

Az önkéntesek vezetője, Illyés Bence szerint társadalmi felelősségérzet motiválta őket a munkálatok során. A Mazsök elnöke feljelentést tett az ügyben.

Lapunk megkérdezte Szabó Györgyöt, a Mazsök elnökét, aki elmondta, hogy azért tett feljelentést, mert

„annak ellenére, hogy a szóban forgó társulatnak a figyelmét felhívták arra, hogy újév napján nem lehet a temetőben dolgozni, és megkértük, hogy tartsák tiszteletben a zsidó vallási törvényeket, ennek ellenére ezt megtették. Fontos, hogy a temetőt birtokló Mazsihisz is megtiltotta a munkavégzést az adott napra. Tény, hogy a temetőben kárt okoztak, hiszen az összeszedett gazt, mint ahogyan azt a Kibic cikkéhez csatolt képeken is lehet látni, a temető közepén gyújtották fel, és a sírok között is 30-40 sír környékén lehet látni a felégetett aljnövényzetet”.

Szabó szerint az „ilyen mértékű felelőtlenség és a törvények megsértése láttán mást nem lehetett az ügyben tenni”, a feljelentést rongálás vádjával tették.

A Mazsök elnöke hozzátette: önmagában az effajta kezdeményezéseket támogatja, főleg, ha nem-zsidó emberek is részt vesznek a munkában, de ebben az esetben, amikor több mint két hónappal előre jelezték, hogy probléma van a munka napjával, „ez nem tolerálható”.

A feljelentést már szeptemberben megtették, az ügyet most azért kapta fel a média, mert nemrég megjelent egy cikk, amely a tállyai temetőben zajlott munkát méltatta.

Szabó azt is közölte lapunkkal, hogy a tállyai temető nyert a Mazsök temetőhelyreállítási pályázatán, de személyesen is garantálja, hogy a megrongált sírok helyre lesznek állítva, mivel az ő nagyapja is tállyai volt, és felmenőinek jó része ugyanitt van eltemetve.

Lapunk próbálta elérni Illyés Bencét, aki nem reagált üzenetünkre, amennyiben reagál, lapunk azt is közölni fogja.