David Reaboi: Magyarország és Izrael természetes szövetségesek

Magára büszke zsidóként utal, támogatja Trumpot és szemben áll az NGO-világgal és Sorossal Magyarország új amerikai lobbistája.

Mint nemrég megírta a Szabad Európa Rádió magyar kiadása, a washingtoni magyar követség tízmillió forint értékben kötött szerződést David Reaboi kommunikációs cégével. Az erdélyi zsidó felmenőkkel rendelkező Reaboi a Közel-Kelettel foglalkozó nemzetbiztonsági szakértő, cikkei jelentek meg a nemzetközi zsidó sajtóban például az iszlamizmus kapcsán, a Neokohnnak adott interjújában pedig új feladatairól, a magyar kormány megítéléséről, identitásáról és Soros Györgyről is kérdeztük.

Hogyan tervezi megvédeni a magyar kormányt a külföldi kritikákkal szemben?

Mivel az Egyesült Államokban élek, a kísérleteim elsősorban arról szólnak, hogy megmagyarázzam az amerikai-magyar kapcsolatok fontosságát az amerikai közönségnek.

Magyarország igaztalan módon áll támadás alatt az általam „NGO-szigetvilágnak” nevezett masszív, külföldi finanszírozású think-tank munkások és újságírók rendszere részéről, amely eszmeileg elkötelezett az úgynevezett globalista világnézet iránt.

Ezek a támadások szinte mindig felháborítók és túlzó gúnyolódások. Céljuk, hogy elhomályosítsák a nagyon is valós világnézeti eltéréseket, melyek sok területet érintenek. A posztnacionalista Európai Unió és a nacionalista Magyarország közti konfliktus bizonyos értelemben tükrözi az ideológiai konfliktust a vörös és kék amerikai államok között, és ráhatása van arra is, hogyan viszonyulnak az emberek a kormányaikhoz, és hogy mi köti össze az állampolgárokat. Míg Magyarország jelenlegi ellenségei abszurd módon próbálják „autoriterként” leírni az országot – vagy bármilyen más nyugati, konzervatív hatalmat –, Magyarország valójában nem igazán más, mint bármely más ország a történelem során: megérti, hogy szuverenitásának védelme elsődleges dolog, mert csak akkor tudja garantálni lakosságának, nyelvének, kultúrájának és hagyományainak megmaradását.

A Szabad Európa Rádió magyar adása önt „trumpistának” és „alt rightnak” nevezte. Vallja ezeket a jelzőket, illetve van-e ön szerint bármi probléma azzal, ha valaki „trumpista” vagy „alt right”?

Támogatom Donald Trumpot, és azt hiszem, ő a pajzs, mely véd minket az úgynevezett globalista világnézettől, amire a nyugati elit feliratkozott. Nem kérdés, hogy Trump bemocskolását ugyanazon vonalak mentén végzik, mint Magyarországét is, s ugyanazon okokból.

Mikor Trump azt mondja, hogy „ha nincsen határotok, nincsen országotok”, alapvető dolgot fejtett ki, amit bármelyik józan ember megérthet a nemzetállamok kezdete óta.

Manapság ez radikális ötletnek számít a nyugati világ legtöbb fővárosában – de nem a lakosság többsége között, amely mindig józan és a realitás talaján álló emberekből áll, ellentétben a hóbortos eszméket követő elitekkel. Ami az „alt rightot” illeti, sosem volt kapcsolatom velük, és a mozgalommal sem szimpatizáltam soha. Az vagyok, ami mindig is voltam, egy konzervatív ember, aki szereti Amerika alapító elveit. Tisztában vagyok vele, hogy a baloldal, ideértve a pártos újságírókat, megpróbálja bemocskolni a jobboldaliakat az „alt right” jelzővel. Ez a taktika ellenszenves és rossz, és szerencsére kevés amerikai veszi komolyan ezeket az alaptalan vádakat.

A magyar sajtó is felemlegette, hogy Twitteren önmagára „büszke zsidóként” utalt.

Büszke zsidó vagyok, és egész életemben a zsidóellenesség ellen harcoltam.

Úgy nőttem fel, hogy hallottam a családi történeteket a holokausztról és a korszak borzalmairól. Éveket töltöttem azzal, hogy kutattam nagyapám Auschwitzban és más koncentrációs táborokban töltött idejét, illetve utakat szerveztem neki, ahol iskolásoknak mondhatta el a történetét.

David Reaboi, Late Republic Nonsense on Twitter: „Yes, I’m a Jew who strongly supports Israel and believes in the importance of the US-Saudi relationship. KSA’s fight against Islamists is our fight, too. It’s actually one of the best hopes for peace in the region. https://t.co/VTtyHIcgHS / Twitter”

Yes, I’m a Jew who strongly supports Israel and believes in the importance of the US-Saudi relationship. KSA’s fight against Islamists is our fight, too. It’s actually one of the best hopes for peace in the region. https://t.co/VTtyHIcgHS

A magyar kormányt gyakran vádolják kritikusai antiszemitizmussal, főleg a Soros Györggyel szembeni kampánya okán. Van-e igazság ezen támadásokban?

Magyarország Sorossal szembeni kritikája az ő eszméiről szól – és a hatalmas összegekről, amiket az eszme terjesztésére költ, Magyarország lakosainak hátrányára. A magyar kormány kritikája nem Soros vallására vonatkozik, hanem politikai nézeteire. Ha antiszemita kritika lenne, akkor mindegy lenne, milyen is Soros politikája. Azt látni kell, hogy egy olyan nagyra törő politikai szereplő, mint Soros – aki vagyonokat fektet ellentmondásos politikai célokba szerte a világon – nem mentes a kritikától azok részéről, akiknek nem tetszenek a nézetei, vagy ahogyan elkölti a pénzét. Szerintem igazából alapvető emberi jog az, hogy lehessen Soros – vagy bárki más – „jótékonykodását” kritizálni. A baloldal azért nevezi Soros kritikáját antiszemitizmusnak, mert azt akarja, hogy az egyik fő adományozóját hagyják békén – és hogy bizonyos értelemben tilossá tegyék a kritizálását. Ez ijesztő és dühítő kellene, hogy legyen minden szabadságszerető embernek.

Azért is groteszk látni az antiszemitizmus cinikus és rosszindulatú vádját a Sorost védők részéről, mert Soros egész életében azt mutatta, hogy nem érdekli a zsidó nép túlélése. Régóta a zsidó önrendelkezés és a cionizmus ellensége, és rengeteg pénzt költött arra, hogy aláássa a zsidó államot Izraelben (NGO-k támogatásán keresztül) és hogy meggyengítse az Izrael iránti támogatást az Egyesült Államokban (a JStreeten és más csoportokon keresztül). Nem meglepő tehát, hogy a Sorossal szembeni kritikát remekül megértik Izraelben, ahol rengeteg izraeli látja őt nemzeti törekvéseik ellenségeként, illetve olyasvalakiként, akik a túlélésüket veszélyeztető politikát támogatja.

Soros György megvédése kritikusaival szemben az antiszemitizmus vádját használva cinikus fegyver, morális mélypont minden így cselekvő újságíró és politikus számára.

Kampányt vívnak, hogy Soros politikai célú adakozása kritikán felül álljon. Ezzel valójában növelik az antiszemitizmust, mivel széleskörűen, igazságtalanul és vádlón definiálják azt politikai ellenfeleikkel szemben, akik egyáltalán nem antiszemiták.

Mit gondol Magyarország Izrael-barát politikájáról?

A legjobb mód Magyarország és Izrael természetes és termékeny szövetségének megértésére – főleg Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu miniszterelnökök kapcsolatára – ha felfogjuk, micsoda antinacionalista, szuverenitás-ellenes, úgynevezett globalista ideológiával állnak szemben ezek az országok a nyugati fővárosokban, a médiában és az „NGO-szigetvilágban”. Mind a két országnak érdeke fenntartani identitását, mint kultúráját, hagyományát, nyelvét tisztelő nemzet.

És mind a két ország harcot vív olyan erőkkel, akik kulturális egyesülést követelnek, illetve azt akarják, a két nemzet adja fel azt, ami egyedivé teszi őket.

Ellentétben a legtöbb európai országgal – köztük sok olyannal, amelyek vadul kritizálják Magyarországot és kormányának politikáját –, Magyarország egyike a világ legbiztonságosabb országainak a zsidóság számára, és sokat tett azért, hogy garantálja zsidó lakosainak és látogatóinak fizikai biztonságát. Valójában Magyarország határainak védelme és ellenállása az európai kormányoknak és Sorosnak volt az, amely lehetővé tette, hogy megvédje az ország virágzó zsidó életét.

Miért kritizálják egyes zsidók Sorost?

Megosztja mind Izrael, mind a diaszpóra zsidóságát, hogy hogyan viszonyuljanak Soros Györgyhöz, aki saját bevallása szerint se nem cionista, se nem vallásos zsidó.