Miért kritizálják egyes zsidók Sorost?

Megosztja mind Izrael, mind a diaszpóra zsidóságát, hogy hogyan viszonyuljanak Soros Györgyhöz, aki saját bevallása szerint se nem cionista, se nem vallásos zsidó. 

Tabuvá vált Soros Györgyről beszélni, mivel, aki egyetért vele az minden kritikát antiszemitizmusnak tekint, aki pedig nem ért vele egyet sokszor nem akarja tudomásul venni, ha bizonyos támadások valóban antiszemita indíttatásúak. A JTA egy riportot készített olyan prominens zsidókról, akik nem kedvelik a milliárdost és ennek hangot is adnak.

Josh Kantrow Chicago-ban ügyvéd és nem rajong Sorosért. A republikánus Kantrow nem helyesli, hogy a milliárdos progresszív ügyeket támogat és demokrata jelölteknek nyomja a pénzt. Az ügyvéd ki nem állhatja, hogy Soros Izraelt kritizálja és ottani balos szervezeteket pénzzel támogatja.

Kantrow nemrég megvédett egy cikket, amelyben a szerző azt állította, hogy azok az ügyészek tehetnek az amerikai utcákon tapasztalt törvénytelenségért, akiket „Soros pénzel.” Kantrow szerint teljesen igaza volt a szerzőnek.

Az ügyvéd szerint óvatosnak kell lenni, mert igenis létezik olyanfajta Soros-kritika, ami hamis és antiszemita.

„Nagyon óvatosan beszélek róla. Mikor meghívnak rádió műsorba, televízióba vagy írok róla, akkor mindig nyilvánvalóvá teszem, hogy melyik nézetével vagy tettével nem értek egyet”

-mondta Kantrow.

Soros György anticionizmusa miatt az izraeli jobboldalon is népszerűtlen. A konzervatív zsidók a JTA szerint nehézségbe ütköznek Sorossal kapcsolatban, hiszen a milliárdos az egyik legnagyobb pénzügyi támogatója olyan progresszív ügyeknek, amelyeket ők elleneznek, másrészt viszont szélsőjobboldali körökben Soros áll minden konspirációs elmélet központjában.

A milliárdost gyakran kritizálják a republikánusok, miután szervezetein keresztül ő az egyik legfontosabb támogatója a demokrata pártnak. A Rágalmazásellenes Liga adatai szerint tavasszal volt, olyan nap, mikor félmillió negatív Twitter üzenetben lett megemlítve Soros György.

„Nem lehet, hogy az olyan befolyásos zsidó emberek, mint Soros ne legyenek kritizálhatóak csak azért mert zsidók. (…) Nem lehet, hogy ha valaki kritizál valami zsidó érintettségű dolgot akkor ő  mindenképpen antiszemita”

– jelentette ki Josh Pasek a Michigan Egyetem média és kommunikáció szakának tanára.

Pasek szerint a Sorossal kapcsolatos kritikákkal az a probléma, hogy szinte minden esetben -szándéktól függetlenül, csak az antiszemita konspirációs teóriákat tüzelik.

Soros György egyik legismertebb kritikusa Yair Netanjahu az izraeli miniszterelnök fia, aki tavaly azzal vádolta a milliárdost, hogy „belülről pusztítja el Izraelt” és hogy „ő legnagyobb Izrael-ellenes és zsidó ellenes aktor a világban.”

Soros György nem eléggé zsidó Trump ügyvédjének

A keresztény Giuliani szerint ő zsidóbb a magyar származású holokauszt-túlélőnél.

Tavaly kisebb botrány kerekedett miután több prominens republikánus is neki ment Sorosnak, amelyet követően egy New Yorki ortodox zsidó csoport tagadta, hogy a Sorost ért kritikák antiszemiták lennének.

„Igen Soros része a zsidó nemzetnek, de ideológiailag nem csak, hogy távol áll Izraeltől és a zsidó érdekektől, hanem egyenesen szembe megy velük. Nevetséges összekötni azokat a kritikákat, amik arra irányulnak, hogy Soros a gazdagságát arra használja, hogy befolyásoljon közszereplőket azokkal az antiszemita hazugságokkal, hogy a zsidók irányítják a kormányokat”

– jelentette ki Pesach Lerner rabbi.

Az Amerikai Cionista Szervezet is rendszeresen kritizálja Soros anticionizmusát.

„Ha művész lennék simán rajzolnék olyan képet, amelyen Sorost úgy ábrázolnám, hogy ő irányítja a világot. Mutassák meg nekem mikor volt ő antiszemita támadások központjában és akkor meggondolom magam. Nem tudok róla, hogy valaha és érte őt azért kritika, mert zsidó”

– jelentette ki Morton Klein a szervezet igazgatója.

Mások szerint igenis van olyan kritika amely elsősorban zsidósága miatt irányul Soros Györgyre.

„Rengeteg ember van, aki ember jogi szervezeteket támogat. Aki őt választja a kritika célpontjául, az egy választás. Netanjahu, a zsidó állam vezetője, aki számtalanszor rámutat antiszemita megnyilvánulásokra, ő aztán igazán lehetne óvatosabb”

– mondta Mairav Zonszein izraeli-amerikai újságíró, a CEU korábbi diákja.

Soros György személye valóban sok vitát vált ki a zsidó körökben. 2003-ban a milliárdost sok kritika érte miután azt állította, hogy George Bush és Arial Sharon politikája hozzájárul a növekvő európai antiszemitizmushoz. Korábban a milliárdos írt arról, hogy nem tekinti magát cionistának, és nem is gyakorolja az ősei vallását, de fontosnak tartja a zsidó nép túlélését.

Abraham Foxman az ADL korábbi vezetője régebben nyíltan felszólalt a milliárdos anticionizmusa ellen, ennek ellenére ma már úgy érzi, hogy igenis érik antiszemita támadások Soros Györgyöt.

„Ma csak annyit kell tenned, hogy azt mondod, hogy Soros, és már fel is jönnek az antiszemita sztereotípiák. Sikeresen ikont csináltak belőle, ezért kötelességünk megvédeni, mert ő nem egy ikon”

– mondta Foxman.

Josh Kantrow  szerint is el kell ítélni, ha lenácizzák vagy méltatlan nevekkel illetik a milliárdost, viszont ő úgy gondolja jogosan lehet kritizálni Sorost, mivel „szembe megy mindennel” amiben a republikánus zsidók hisznek.

A cikk utal rá, hogy Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök kampányt folytatott Sorossal szemben, és hogy azt egyesek antiszemitának tartották.

Sorosra kapcsolva

Soros alapítványa rendkívül aktív a Közel-Keleten is. De vajon jó ez Izraelnek?