Soros György nem eléggé zsidó Trump ügyvédjének

Soros nem jár zsinagógába, nem támogatja Izraelt, sőt, az ország ellensége – mondta Rudy Giuliani, Donald Trump amerikai elnök személyes ügyvédje, volt New York-i polgármester, aki egyébként keresztény, mégis azt mondta magáról, hogy különb zsidó Soros Györgynél – számolt be a JTA zsidó hírügynökség.

Soros alig zsidó, és egy szörnyű ember – mondta Giulinai a magyar származású, holokauszt-túlélő milliárdosról. Soros személye tüske sok amerikai jobboldali szemében, amiért liberális eszméket támogat. Trump tavaly azzal vádolta a milliárdost, hogy közép-amerikai migránsokkal akarja elárasztani az Egyesült Államokat. Hasonló teóriákat terjesztenek róla Izraelben és Magyarországon is, amit sokan antiszemitizmusnak tartanak – írja a The Times of Israel.

A New York Magazine-nak nyilatkozó Giuliani akkor kezdte támadni Sorost az interjúban, amikor szóba került Marie Yovanovitch, az Egyesült Államok volt ukrajnai nagykövete, akit májusban menesztett Trump. Giulinani szerint Yovanovitch Soros „embere”.

Trump ügyvédje szerint Soros elérte, hogy az általa irányított diplomatákat nevezzék ki Ukrajnába, valamint FBI-ügynököket is alkalmaz.

„Ne mondják rám, hogy antiszemita vagyok, mert ellenzem a tevékenységét. Soros alig zsidó, én inkább vagyok zsidó, mint ő”

– fogalmazott Giuliani.

„Nem jár zsinagógába, nem támogatja Izraelt, ő Izrael ellensége, egy szörnyű ember”

– tette hozzá.

Miért tárgyalt Trump ügyvédje Budapesten a volt ukrán főügyésszel?

Lucenko korábban még azt hangoztatta, hogy szükségtelen nyomozni Joe Biden volt amerikai alelnök fia, Hunter ukrajnai üzletei ügyében.

A Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítvány is reagált a volt polgármester észrevételeire.

„Giuliani megjegyzése Soros György zsidóságáról, amiről a New York Magazine-nak beszélt, meggondolatlan – és jól tükrözi a félreérthető információkra, valamint hamis hírekre épülő mérgező kampányát, amelynek célja, hogy csökkentse az elnökkel szemben felhozott vádak súlyát”

– mondta Laura Silber, az alapítvány kommunikációs vezetője.

Jonathan Greenblatt, a Rágalmazás-ellenes Liga (ALD) vezérigazgatója szerint antiszemita volt Giuliani kommentárja.

„Soros Györgyöt bírálni nem antiszemitizmus, de azt mondani, hogy nagyköveteket ellenőriz és FBI-ügynököket alkalmaz, nem elég zsidó és gonosznak tartani, viszont már az”

– írta az ADL vezetője.

Jonathan Greenblatt on Twitter: „Opposing Soros isn’t what’s #antiSemitic. Saying that he controls ambassadors, employs FBI agents and isn’t „Jewish enough” to be demonized is. Our experts explain the #antiSemitism behind Soros conspiracies: https://t.co/rK4ZXecMxn https://t.co/uFvsRvB2Ys / Twitter”

Opposing Soros isn’t what’s #antiSemitic. Saying that he controls ambassadors, employs FBI agents and isn’t „Jewish enough” to be demonized is. Our experts explain the #antiSemitism behind Soros conspiracies: https://t.co/rK4ZXecMxn https://t.co/uFvsRvB2Ys

A szervezet tavaly jelentést adott ki, amelyben leírta a Soros György körüli összeesküvés-elméletek mögött meghúzódó antiszemitizmust.

Sorosra kapcsolva

Soros alapítványa rendkívül aktív a Közel-Keleten is. De vajon jó ez Izraelnek?