„A zsidók biztonsága egyben minden európai biztonsága”

Az európai zsidóság biztonsága is téma volt az Európai Néppárt vallásközi párbeszédet elősegítő éves konferenciáján.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a konferencián a hanuka ünnepére utalva közölte, hogy az elnyomás nem csak fizikai, de lelki jellegű is lehet: a makkabeusok például a lelki elnyomás ellen lázadtak fel.

A lelki elnyomás talán kevéssé látható, de „ugyanolyan veszélyes” – ezt kell észben tartani a rabbi szerint, mikor Európa jövőjéről beszélünk.

Az alapvető kérdés, melyet fel kell tenni Köves szerint, hogy „mi is az Európai Unió alapja”.

Egyesek ilyenkor a szociális vagy gazdasági alapokra gondolnak, és sokan elfelejtik, hogy az EU-hoz 700 millió egyén csatlakozott, akik vallási, etnikai, nyelvi közösségeket, nemzeteket alkotnak. A rabbi az alulról felfele való szervezés előnyeire mutatott rá a felülről lefelé történő szervezésekkel szemben.

Köves ennek kapcsán kiemelte, hogy a zsidó hagyomány, mely egyike Európa alapjainak, több megerősítést igényel, mint korábban.

A zsidó közösség ma a fizikai és a lelki veszélyektől is szenved Európa-szerte: és ez nem csak „közösségeink jó sorsa miatt fontos, hanem azért is, mert szilárdan hiszem, hogy az európai zsidók biztonsága minden európai polgár biztonsága is”.

A fizikai veszélyek terén a rabbi a több száz antiszemita támadást idézte, melyet évente elszenvednek a nagy nyugati zsidó közösségek: itt Köves a francia, német, belga, holland, brit zsidóság említette.

Mint Köves felidézte, Felix Klein, a német kormány antiszemitizmus-elleni megbízottja a múltban arra szólította fel a német zsidókat, hogy ne hordjanak kipát, mert nem biztonságos.

Köves elmondta, hogy négy holokauszt-túlélő unokájaként ezt hallania „ijesztő”.

Az EMIH vezető rabbija ezen kívül arra is utalt, hogy Európa több országában betiltották vagy be akarták tiltani a kóser vágást, mely effektíve ellehetetleníti a vallásos zsidó közösségek létét (itt Lengyelországot és Belgiumot idézte).

A pozitívumok terén említette azonban a magyar kormány és a hazai zsidó közösség együttműködését, azon belül is a történelem tantervbe beemelt zsidó történeti elemeket.

Köves Slomó: Magyarország a legbiztonságosabb hely most a zsidóknak Európában

„Ennek ellenére az antiszemita érzések mindenképpen jelen vannak a magyar társadalomban” – mutatott rá az EMIH vezető rabbija.