Köves Slomó: Magyarország a legbiztonságosabb hely most a zsidóknak Európában

„Magyarország valószínűleg a zsidók számára legbiztonságosabb hely jelenleg Európában” – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) főrabbija a Magyarország Barátai Alapítvány által szervezett nemzetközi „Hungary at First »Site« (Magyarország első „helyen”) Konferencián”, melyet a pandémia miatt online rendeztek meg – írja a Mandiner.

„Annak ellenére, hogy a társadalom egy részének vannak antiszemita érzései, nincs az országban fizikai atrocitás, ellentétben néhány nyugat-európai országgal” – mondta az EMIH vezető rabbija.

Köves Slomó rabbi előadásában megemlítette a Tett és Védelem Alapítványt (TEV), melynek létrejöttében a szélsőjobboldal megjelenése, a Jobbik növekvő népszerűsége és egyes politikusok ellentmondásos kijelentései játszottak főszerepet az elmúlt évtized közepe táján, valamint abból a gondolatból táplálkozott, hogy a zsidó közösségek felelősek önmagukért .

Az alapítvány jogi segítséget nyújt az áldozatok számára, foglalkozik a holokauszt-tagadás ügyeivel, illetve jogszabály előkészítésben működik közre. Az alapítvány kutatással és a monitorozással is foglalkozik, mely tevékenységüket az utóbbi időben további nyolc országra kiterjesztettek. A harmadik pillér az oktatás (programok, tankönyvek, tanfolyamok), amelyet Köves a legfontosabbnak tart.

„Ami az antiszemita tendenciákat illeti, Magyarország nemzetközi összehasonlításban mindenképpen biztonságosnak számít”

– mondja Köves. A TEV felmérése szerint 2019-ben csupán 35 esetben történtek antiszemita incidensek Magyarországon. Ez az adat lényegesen jobb, mint a nyugati országok (Hollandia, Franciaország, USA vagy Nagy-Britannia) hasonló adatai, ráadásul még a szomszédos Ausztriában is több esetet regisztráltak a korábbi években.

„Ennek ellenére az antiszemita érzések mindenképpen jelen vannak a magyar társadalomban” – mutatott rá Köves Slomó. A „mérsékelten antiszemiták” 10-18%, az „erős antiszemita attitűdök” aránya 18-27% között mozog. A magyar társadalom körülbelül kétharmadának egyáltalán nincsenek antiszemita érzései. Aggasztó azonban – mutatott rá a rabbi –, hogy a mérsékelt antiszemitákban a zsidóellenes érzések erősödni látszanak, amit Köves a Jobbik megerősödésének tulajdonít, ami elfogadhatóbbá tette a szélsőjobboldali nézeteket.

Köves Slomó szerint mindezen jelenségek mellet, míg a világ számos részén a zsidó embereknek gyakran túlélési stratégiákra van szükségük, amikor kimennek az utcára, addig Magyarországon ez nincs így. „Magyarország ugyanakkor még mindig egy olyan ország, ahol a lakosság nagy része valóban hisz antiszemita ideológiában, de ez nem csak a magyarokra jellemző” – állítja a rabbi.

A Mandiner teljes szemléje itt olvasható.

Mitől „zsidó” a „zsidó-keresztény” Európa?

Köves Slomó Zsidók és a politika című előadás sorozatának következő része ma este erre a kérdésre keresi a választ.