Mitől „zsidó” a „zsidó-keresztény” Európa?

Köves Slomó „Zsidók és a politika” című előadássorozatának következő része ma este erre a kérdésre keresi a választ.

Keresztény Magyarország, (zsidó-)keresztény Európa – olyan meghatározások, amelyeket mi zsidók ambivalens érzésekkel hallunk, a történelmi áthallások okán. De ha a szavakhoz tapadó tragikus történelmi emlékeket félretesszük, érdemes végiggondolni, vannak-e valóban zsidó gyökerei (a keresztény) Európának?

Az előadásra március 12-én, kedden este 6 órakor, az Óbudai zsinagógában kerül sor.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbijának előadás-sorozata ezt a részben elméleti, részben gyakorlati kérdések sorát felvető témát járja körül. A Zsidók és a politika című kurzus során választ kapunk arra a kérdésre, hogy a judaizmus és a történelmi tapasztalat mit mond számunkra erről az érzékeny, izgalmas és a közösség életét meghatározó viszonyról.

A résztvevők betekintést kapnak az ideális államberendezkedést kutató elméletekbe és szó lesz a zsidóság, valamint a mindenkori hatalom kapcsolatának alakulásáról, olyan kérdéseket is érintve, hogy milyen volt az ókori zsidó királyság, mi a zsidók álláspontja a demokráciáról, vagy milyen a viszony a modern zsidó politika és a cionizmus között.

A sorozat múltheti előadása itt tekinthető meg:

Zsidók feladata az antiszemitizmus elleni küzdelem?

A korábbi előadások felvételei itt láthatók:

Antiszemitizmus elleni küzdelem: védekezés vagy identitás?

Köves Slomó Zsidók és a politika című előadás sorozatának következő része az antiszemitizmus elleni küzdelem ügyét veszi górcső alá.