Antiszemitizmus elleni küzdelem: védekezés vagy identitás?

Köves Slomó Zsidók és a politika című előadás sorozatának következő része az antiszemitizmus elleni küzdelem ügyét veszi górcső alá.

  • Kinek a feladat az antiszemitizmus elleni fellépés?
  • Politikai identitás vagy pragmatikai kérdés-e a zsidó gyűlölet elleni cselekvés?
  • Hogyan válhatnak adott esetben éppen a zsidók az antiszemitizmus elleni küzdelem áldozataivá?

Az előadásra március 5-én, kedden este 6 órakor, az Óbudai zsinagógában kerül sor.

Az egyházak és a mindenkori politikai hatalom viszonya, ezen belül is a zsidó közösség és a hatalom kapcsolata éppúgy foglalkoztatja a szélesebb közvéleményt, mint a vallásukat gyakorló embereket.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbijának előadás-sorozata ezt a részben elméleti, részben gyakorlati kérdések sorát felvető témát járja körül. A Zsidók és a politika című kurzus során választ kapunk arra a kérdésre, hogy a judaizmus és a történelmi tapasztalat mit mond számunkra erről az érzékeny, izgalmas és a közösség életét meghatározó viszonyról.

A résztvevők betekintést kapnak az ideális államberendezkedést kutató elméletekbe és szó lesz a zsidóság, valamint a mindenkori hatalom kapcsolatának alakulásáról, olyan kérdéseket is érintve, hogy milyen volt az ókori zsidó királyság, mi a zsidók álláspontja a demokráciáról, vagy milyen a viszony a modern zsidó politika és a cionizmus között.

A sorozat előző két előadása itt tekinthető meg:

Az ideális államforma nyomában

Miért imádkoztak Horthy születésnapján? Zsidók és a hatalom