Nagy finálé — Heti Grün

Áradó törvénytelenség és koporsószögelő big tech, lázadó lengyelek és válasz Bayer Zsoltnak, felsejlő ötvenes évek és rabbik nélküli hitközség, évértékelő helyettes államtitkár és Budapestre költöző neves filozófus. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Amerika

Hajdú Tímea, lapunk szerkesztője kétségkívül a hét hírét kommentálta, mikor a Capitoliumban történt randalírozásról írt: szerinte a csőcselék a saját ügyét szabotálta azzal, hogy a választási eredmény elleni szimbolikus, de törvényes fellépést törvénytelen betöréssel akadályozta.

Big tech

Lapunk főszerkesztőjének, Megyeri A. Jonatánnak írásakor jelentette be Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és igazgatója, hogy határozatlan időre letiltják Donald Trump amerikai elnököt platformjaikról. Főszerkesztőnk kifejti, mindez miért ijesztő.

Az Európai Bizottság új törvénytervezet alapján bármit szabályellenesnek nyilváníthatnak, például a kormány bírálatát, a genderideológia, az illegális migráció, az emberellenes iszlamizmus bírálatát, az 56 nem vagy a multikulti-őrület elutasítását, egészen a nemzetállamok támogatásáig – írja lapunk számára Sebes Gábor.

Belföld

Mint lapunk kiszúrta, Bíró Tamás,  az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (ORZsE) tudományos rektorhelyettese egy írásában arra kereste a választ, hogy vajon szükségszerű-e, hogy egy államilag egyházként számon tartott zsidó közösség munkájába a klérus is beleszóljon. Mint lapunk megállapította: a mennyiben kiderül, hogy a klérus jelentős része elpártol a Mazsihisztől, a legnagyobb hitközség rabbik, kántorok és vallási funkcionáriusok nélkül marad, mely megkérdőjelezheti egyházi státuszának jogosságát.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára lapunk számára interjúban értékelte a tavalyi évet, beszélt a Demeter-ügyről, az amerikai választásokról, a jogállamiság kérdéséről és a kormány viszonyáról a nemrég megalakult Zsimával.

Mint lapunk a magyar-zsidó hírportálok közül egyedül megírta, közleményben tiltakozott a Zsima, amiért Heisler András körlevélben tudakolta meg: tagjai-e a Mazsihisz küldöttei más vallási közösségeknek, vagy sem. Utóbbi hírről lapunk korábban írt.

Mint a Neokohn megírta, Michael Chighel (Kigel) azért költözött családjával Budapestre, hogy felépítse a Milton Friedman Egyetem judaisztika szakát. A neves filozófus professzorral a Frankfurter Allgemeine Zeitung vasárnapi kiadása közölt interjút, melyet részletes szemlében mutattunk be.

Történelem

Pelle Jánost válaszcikket írt Bayer Zsolt Krakkó „Zsidók és nem zsidók – A két világ” című írására.

Pelle írt a kőszegi munkaszolgálatosok orvosának, Rubányi Imrének népbírósági peréről is, akire a népbíróság megpróbálta ráhúzni: zsidóként bűnös a holokausztban.

Szubjektív karantén — Heti Grün

Szubjektív újévi listák és mazsihiszes tisztújítás, Schiffer-interjú, karanténból kiszabadult Jobbik és Arafat-eszmék a Mércén.