Szubjektív karantén — Heti Grün

Szubjektív újévi listák és folytatódó nyomozás, petíció és mazsihiszes tisztújítás, Schiffer-interjú és karanténból kiszabadult Jobbik, Arafat-eszmék a Mércén és Vaskupola Magyarországon, kapitalista írónő és Trump esélyei. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

2020

Lapunk főszerkesztője, Megyeri A. Jonatán szubjektív listát készített az elmúlt évnek a világ zsidósága szempontjából legfontosabb eseményeiről, melyet hamarosan a hazai zsidóság szempontjából legfontosabb történések listája követ majd.

A 2020-as polgári év zárásaként lapunk szerzői új magyar és angol könyveket mutattak be, de klasszikusokat is felelevenítettünk. 

Magyar zsidóság

Mint arról a Neokohn korábban beszámolt, Deutsch Zsuzsannát 41 év munkaviszony után, múlt héten menesztette Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezetője. Lapunk most azt is megírta, hogy Deutsch súlyos betegséggel küzd, és fia, Rosta Márton, aláírásgyűjtéssel támadja a szerinte igazságtalan döntést.

Lapunk azt is megírta, hogy a héten igen nagy pofont kapott Heisler András: mint a Neokohn megtudta, a Mazsihisz rabbitestületének teljes tisztújításán ellenszavazat nélkül választották meg Róna Tamást elnöknek.

Mint a HVG tavaly márciusban megírta, „hat gyanúsítottja van annak az ügynek, melyben 122 millió forinttal rövidítették meg csalók a Mazsihiszt. A pénz a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga állami támogatásból megvalósuló 3,2 milliárd forintos keretének része.” Mint lapunk most a BRFK sajtóügyeletétől megtudta, a nyomozás továbbra is zajlik.

Magyar politika

Népszerű cikkünk volt Schiffer Andrással készült beszélgetésünk, ahol a politikus a hanukiáról, saját családtörténetéről, az irracionálissá fokozott identitáspolitikáról, Izraelről, a “multimilliárdos” Soros ténykedéséről beszélt, és Csurkáról, akit annak idején borzongással teli “aha élmény”-ként olvasott. Wallenstein Róbert interjúja itt olvasható.

Politikai karanténba kell zárni a Jobbikot – monda 2012 decemberében az MSZP akkori elnöke a Gyöngyösi Márton „zsidólistázós” parlamenti beszéde után szervezett tömegtüntetésen. A rendezvényen Rogán Antal is felszólalt. Ma az akkori baloldal még létező pártjai és aktív politikusai a Jobbikkal együtt készülnek leváltani a Fidesz-kormányt. A Neokohn megkereste az egykori szereplőket, hogy megkérdezze: ekkorát fordult a világ?

Pelle János a Mérce nevű baloldali hírportál Izraelről szóló cikkeit vette górcső alá, és arra jutott, hogy azok visszatérést jelentenek Jasszer Arafat ideológiájához.

Örömteli hírt jelentett be a Jediót Ahronót december közepén, mely szerint Magyarország megvásárolja a Vaskupola légvédelmi fegyverrendszer egyes elemeit. Bíró Ákos cikke szerint Magyarország légvédelmi rendszere több generációt lép előre, erre pedig joggal lehetünk büszkék.

Kultúra

Ayn Rand az egyéni kreativitás és a nyugati civilizáció szószólója volt, zsidó szerzőként pedig nem utolsósorban Izrael nagy barátja is. A neves írónőről Gyenge Dániel emlékezett meg.

Izrael

Miután az izraeli termékek elismerése közvetve a megjelölt izraeli területek szuverenitásának elismerését is jelentené, ezért az Ábrahám-egyezményt eddig aláíró Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek ebben a kérdésben elutasító álláspontra helyezkedtek. Ezt a jelenséget elemezte Tel Aviv-i munkatársunk, Nagy Gabriella.

Amerika

Hajdú Tímea, lapunk szerkesztője Donald Trump jövőjét latolgatja: a leköszönő elnök négy év múlva újra indulhat a választásokon, hacsak nem állítanak alternatívát a republikánusok, vagy őt magát nem állítják meg a demokraták.

A célkereszttől a digitális forradalomig — Heti Grün

Kirúgott kórházigazgató és kirúgással fenyegetett rabbik, közös célkereszt és Vaskupola Magyarországon, hanukai áthallások és tévét hónap tizedik napja, Moszul ostroma és digitális forradalom.