Továbbra is zajlik a nyomozás a Rumbach zsinagóga felújítása körüli csalás gyanúja miatt

Mint lapunk a BRFK sajtóügyeletétől megtudta, a nyomozás továbbra is zajlik.

Mint a HVG tavaly márciusban megírta, „hat gyanúsítottja van annak az ügynek, melyben 122 millió forinttal rövidítették meg csalók a Mazsihiszt. A pénz a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga állami támogatásból megvalósuló 3,2 milliárd forintos keretének része.”

A lap szerint a nyomozók „már kiderítették, kik a felelősök, és úgy tudni, nincs köztük a Mazsihisz két pénzügyese, akiket az eset kipattanása után azonnal kirúgtak.”

Mint a lap hozzáteszi, „a bűncselekményt pofonegyszerűen hajtották végre: a Mazsihisz kapott egy telefont, hogy a kivitelező (a Laki Épületszobrász Kft.) új számlaszámra kéri az utalást. A pénzügyes annak ellenére gyanút fogott, hogy a Lakinál nemrég volt tulajdonosváltozás, és írásban kérte az új számlaszámot. A levélben ugyan a logó stimmelt, de semmi más (az aláírás vagy a bankszámlaszám) nem, ez ugyanakkor sem neki, sem az utalást jóváhagyó felsőbb vezetőnek nem tűnt fel.”

Mint most a Neokohn megtudta a BRFK sajtóügyeletétől,

a nyomozás csalás bűntett gyanúja miatt folyamatban van, további tájékoztatást a nyomozás érdekeire való tekintettel nem állt módjukban adni.

Kirúgások a Mazsihisznél a 120 milliós csalás miatt

Már a JTA zsidó hírügynökség is beszámolt a botrányról, úgy tudják, a két érintett munkatársnak felmondtak.