Kirúgások a Mazsihisznél a 120 milliós csalás miatt

Két érintett munkatársát is elküldte a Mazsihisz, miután kiderült, csalók szerezték meg a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítására szánt 120 millió forintot. Az elkövetők telefonon, majd írásban is jelezték, hogy megváltozott a kivitelező bankszámlaszáma, és egy új számlára kérték a pénzt, amit meg is kaptak, majd egy részét fel is vették. Az ügyben már nyomoz a rendőrség.

Már a JTA zsidó hírügynökség is beszámolt a Mazsihisznél történt 120 milliós csalásról. Úgy tudják, a belső vizsgálat alapján a két érintett munkatárs nem vett részt a csalásban, de hibáztak, ezért felmondtak nekik.

A csalók telefonon és e-mailben kommunikáltak velük. A kivitelező képviselőjének adták ki magukat, és kérték, módosítsák a szerződésben a kivitelező cég számlaszámát. Ezt még hamis pecsétes papírral is igazolták – számolt be az eset körülményeiről Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti TV műsorában.

A Mazsihisz így nem a valódi kivitelezőnek, hanem a csalóknak fizette ki a 120 millió forintot, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítási költségének egy részét.

„Néhány ellenőrzési pont itt kimaradt”

– mondta Heisler András. A Mazsihisz feljelentést tett és reméli, hogy a kicsalt pénznek legalább egy része megtérül.

A 120 milliós tartozást a fővállalkozó felé a hitközség saját tartalékaiból kiegyenlítették, így a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítása a tervek szerint halad tovább

– tette hozzá a Mazsihisz elnöke.