A világ zsidóságát érintő 6 legfontosabb esemény 2020-ban

A Neokohn főszerkesztője

 

A 2020-as polgári év számos szempontból örökre emlékezetes marad. Szubjektív listát készítettem az elmúlt év, a világ zsidósága szempontjából legfontosabb eseményeiről, melyet hamarosan a hazai zsidóság szempontjából legfontosabb történések listája követ majd.

1. A Covid-19 járvány és a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztése

Vitathatatlan, hogy a koronavírus kitörése az élet minden területére rányomta bélyegét. Az Egyesült Államokban a zsidó közösségek arányait tekintve jelentősen magasabb fertőzöttséget mutattak, Izraelben a mai napig több, mint 3.300 halálos áldozatot szedett a vírus. A zsinagógák, iskolák és más intézmények szerte a világon többé-kevésbé zárva voltak az idei évben.

Izraelben az oltóanyag kifejlesztését követően a világon a legmagasabb beoltottak lakossághoz mért aránya, a mai napig közel egymillió izraeli kapta meg a védőoltást, melynek kifejlesztésén számos zsidó származású orvost is dolgozott.

Már majdnem egymillió izraelit beoltottak

Csak csütörtökön 153.430 izraeli kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, ezzel 950 ezerre emelkedett a beoltottak száma a zsidó államban.

2. A Trump-éra vége

A novemberben tartott amerikai elnökválasztást Joe Biden demokrata párti jelölt nyerte, ő foglalja el január 20-án a Fehér Ház elnöki székét az Egyesült Államok 46. elnökeként. Trump veresége bizonytalanságot eredményezhet Izrael számára, az elmúlt négy évhez köthető Jeruzsálem fővárosként és a Golán-fennsík izraeli területként való elismerése, egy minden korábbinál átfogóbb közel-keleti rendezési terv és…

Ez vár Izraelre és a régióra Biden elnöksége esetén

Még mindig jobb lesz a helyzet, mint Obama idején volt. Várhatóan kisebb hangsúlyt kap a Közel-Kelet, de nem hagyja magára Izraelt.

3. Békekötés négy muszlim országgal

Donald Trump elnök vejének, Jared Kushnernek és csapatának támogatásával Izrael békét kötött négy muszlim országgal, gyors egymásutánban. Elsőként az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein, ezt követően Szudán és Marokkó rendezte kapcsolatait a zsidó állammal, új fejezetet nyitva ezzel Izrael és a muszlim világ kapcsolatában. S ugyan nem ellenségeskedtek soha, de a muszlim Albánia is diplomáciai kapcsolatokat létesített Izraellel.

Izrael és Marokkó teljeskörű diplomácia kapcsolatot létesít

Izrael és Marokkó megállapodtak a diplomáciai kapcsolatok újraindításáról, ez négy hónap alatt a negyedik arab – izraeli egyezmény.

4. Kasszem Szulejmáni likvidálása

Az amerikai hadsereg épp egy éve végzett az iráni Forradalmi Gárda Kudsz erőinek vezetőjével, aki a világ talán legveszélyesebb embere, az iráni terrorista rezsim elit alakulatainak feje volt. Likvidálása után az iráni vezetés bosszút esküdött, a mai napi azonban elmaradt a megtorlás csakúgy, mint Mokszen Fakrizadé, az iráni atomprogram vezetőjének novemberi, vélhetően izraeli titkosszolgálat általi meggyilkolása után is.

Bosszút forral Amerika és Izrael ellen az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka

A Kaszim Szulejmáni hírhedt iráni kémfőnök elleni támadást megtorló akciótervben a lehetséges célpontok között Tel-Aviv mellett a Hormuzi-szoros is említésre került.

5. Izraeli parlamenti választások

A 2020. márciusában tartott izraeli választásokat követő több, mint egy hónapig tartó koalíciós tárgyalásokat követően Benjamin Netanjahu és riválisa, a Kék-Fehér pártot vezető Benny Ganz között megszületett a megállapodás. A kényszerkoalíciós kormány azonban nem sokáig bírta, december 23-án ismét feloszlott a Kneszet, a választásokat 2021. márciusára tűzték ki.

Száár kiválása politikai földcsuszamlást okozhat Izraelben

Gideon Száár újonnan alapított pártja már az első felmérések szerint is 15-18 mandátumot szerezhetne a Kneszetben és akár Netanjahu nélkül is elérhetővé válna a kormányalakítás.

6. Meghalt Lord Rabbi Jonathan Sacks

Az Egyesült Királyság volt főrabbija a modern ortodox világ egyik vezetője, kiemelkedő szónok és gondolkodó volt, november 7-én, 72 évesen hosszú betegséget követően hunyt el.

Elhunyt Jonathan Sacks volt brit főrabbi

A rabbi 1991 és 2013 között volt az Egyesült Királyság főrabbija, a modern ortodoxia egyik vezető személyisége volt.