Száár kiválása politikai földcsuszamlást okozhat Izraelben

Gideon Száár újonnan alapított pártja már az első felmérések szerint is 15-18 mandátumot szerezhetne a Kneszetben. Ez nagy veszteség Netanjahunak, így nélküle is elérhetővé válna a kormányalakítás – írja a The Times of Israel.

Egy nappal az után, hogy bejelentette kilépését a Likudból, Gideon Száár új pártjának népszerűsége máris az egekbe szökött. Három szerdai közvélemény-kutatás is azt vetíti előre, hogy az Új Remény 15-18 mandátumot kaphat a Kneszetben. Ha a választások után ilyen eredmény születne, azzal Benjamin Netanjahu részvétele nélkül is kormányt lehetne alakítani.

Ugyan a Kneszet szerdán elfogadta a parlament feloszlatásáról szóló törvényjavaslatot, és megállapodott a március 16-ai választásokban, de a Netanjahu vezette Likud és ellenfele, Benny Ganz, a Kék-Fehér Párt vezetője még megegyezhet abban, hogy elálljanak az újabb választástól. Viszont, ha december 23-áig nem sikerül megállapodni a jövő évi költségvetésről, akkor automatikusan új választásokat írnak ki márciusban. A pártok még egyáltalán nem készülnek a lehetséges márciusi időpontra.

Száár versenybe lépése jelentősen átalakította az izraeli politikai színteret. Az Új Remény színre lépésével mindhárom közvélemény-kutatás szerint bezuhant a Kék-Fehér Párt támogatottsága, 14 mandátumuk helyett csak 6-7 képviselői helyre számíthatnának. Netanjahu jobboldali koalíciója sem tudná megszerezni a kormányzáshoz szükséges 61 mandátumot, pedig korábban hónapokig egyértelműnek tűnt a sikerük. A Kan közvélemény-kutató szerint csak 57 helyük lenne, a 12-es és a 13-as csatorna felmérése szerint pedig 60, illetve 58.

Ha Száár pártja koalícióra lépne a Kék-Fehér Párttal, az abból korábban kiszakadt Jes Átid-Telemmel, és több kisebb párt csatlakozna hozzájuk, közösen már legalább 61 mandátumot szerezhetnének. Az viszont továbbra sem világos, meg tudnak-e állapodni egy közös miniszterelnök-jelölt személyében, és le tudják-e küzdeni a politikai nézetkülönbségeket. Az ultra-ortodox pártok is csatlakozhatnak ehhez a koalícióhoz, ha Netanjahu mellett veszélybe kerülne a kormánytagságuk.

Netanjahu már akkor előrehozott választásokról beszélt, amikor májusban koalícióra léptek a Kék-Fehér Párttal: annak hívei ezt árulásként értékeltek, míg a Likud támogatottsága egyre erősebbé vált. Netanjahu támogatottsága azonban visszaesett az elmúlt hónapokban, Száár célja pedig egyértelmű: leváltani a jelenlegi miniszterelnököt. Netanjahut a megkérdezettek 29-31 százaléka tartja a legalkalmasabb kormányfőnek, Száárt pedig 16 százalék. A Kan feltett egy olyan kérdést is, amiben csak Netanjahu és Száár között lehetett választani, ebben az esetben 40-32 lenne az állás a hivatalban lévő kormányfő javára. Izrael két éven belül a negyedik választásra készül.

Netanjahu riválisa új pártot alapít

Gideon Száár kilép a Likudból és új pártot alakít, célja, hogy megváltoztassa Netanjahu politikai rendszerét.