Netanjahu riválisa új pártot alapít

Gideon Száár kilép a Likudból és új pártot alakít, amelynek célja, hogy a következő választások előtt egy alternatív jobboldali blokkot alkotva megváltoztassa a jelenleg miniszterelnök, Benjamin Netanjahu politikai rendszerét. Nagy Gabriella beszámolója.

Annak ellenére, hogy múlt héten még hárította, Gideon Száár sajtótájékoztatón jelentette be, hogy távozik a Likudból és új pártot alapít. A rövid bejelentés során nyíltan támadta a miniszterelnököt, mondván pártja [Likud] Netanjahu érdekeit szolgáló eszközzé vált

Az új párt neve: Új Remény – Tikvá Chádásá.

Az izraeli médiában hivatkozott Száárhoz közeli belső források szerint a volt Likud képviselő és volt miniszter új pártja élén szövetséget kíván kötni többek között a volt vezérkari főnök Gadi Eisenkottal, a jelenleg a Likud soraiban ülő korábbi Kulanu képviselőnő Jifat Sasa-Bitonnal valamint a Beni Ganz frakcióját kívülről támogató Cvi Hauser és Joáz Hendel alkotta Derech Erec formációval.

Gideon Száár kiválásával új politikai helyzet állt elő és akár választások nélkül is létrejöhet egy alternatív jobboldali kormány, ugyanis a Likud és jobboldali blokkja elvesztette többségét a Kneszetben.

Benjamin Netanjahu fő riválisának és kritikusának számító Gideon Száár 2017-ben pár év szünet után nem titkoltan azzal a szándékkal tért vissza a politikai életbe, hogy megszerezze a Likud elnöki pozícióját.

Párton belüli erős támogatottságát az is jelzi, hogy visszatérése után első nekifutásra, a miniszterelnök utáni előkelő negyedik listás helyet szerezte meg.

Tavaly, sorban a második sikertelen kormányalakítással végződő választás után Szaár pártvezetői választást követelt azzal érvelve, hogy az esedékes harmadik forduló után neki sikerülne az, ami Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek immár két alkalommal sem, és az ország egyesítése érdekében kormányt tudna alakítani.

Az izraeliek többsége sem Netanjahuban, sem Ganzban nem bízik

Az izraeliek többsége választás kiírását támogatja. A többség sem Netanjahuban sem Ganzban nem bízik.

Netanjahu tavaly októberben azzal vádolta, hogy Rueven Rivlin elnökkel szövetkezve puccsal próbálja a következő választások után elvenni tőle mind a Likud pártvezetői, mind a miniszterelnöki pozícióját. Száár a pártelnöki szavazást végül elbukta, azt viszont sikerült elérnie, hogy a miniszterelnökkel végérvényesen megromlott a viszonya és az is nyilvánvaló volt, hogy az elkövetkező Netanjahu kormányokban mellőzött szerep vár rá.

A Likud legendás filozófiáját és a párt érdekeit szem előtt tartva, Száár ahhoz a szigorú elvi – ideológiai platformhoz tartozik, aki elkötelezettségét és párthűségét három évvel ezelőtti visszatérésekor az alábbi szavakkal támasztotta alá:

“Meg kell kérdeznünk magunktól: Kik vagyunk? Mint ország, mint ember és mint a Likud.”

“Érezzük a veszélyét, hogy visszatér ugyanaz a régi követelés, hogy vonuljunk vissza a 67-es határvonal mögé, amiről hisszük és mindig hittük, hogy óriási veszélyt jelentene Izraelre és biztonságára nézve. Ezzel a kihívással szembenézve meg kell erősítenünk az országot és meg kell erősítenünk a Likudot, mint Izrael központi nemzeti politikai pártját.”

Száár bejelentését követően a Likud párt hivatalos Twitter oldalán úgy fogalmazott:

„Száár azért lép ki, mert a Likud korábbi tisztavatásán csúny vereséget szenvedett. Száár úgy döntött, hogy a Likudból korábban kilépett bukott politikusok táborához kíván csatlakozni és velük formálna szövetséget. A Likud erős és egységes és győzni fog a következő választásokon.”

„Ez hatalmas győzelem!” – Netanjahu vette az akadályt

Gideon Szaár elbukott, Netanjahu maradásával viszont könnyen lehet, hogy a márciusi választáson az ellenzék fog nyerni. Nagy Gabriella elemzése.