Az izraeliek többsége sem Netanjahuban, sem Ganzban nem bízik

Az izraeli többség nem bízik az ország két legnagyobb pártjának vezetőiben – számol be a Times of Israel az Izraeli Demokrácia Intézet hétfőn közzétett közvélemény-kutatásának eredményéről.

Az Israel Voice Index felmérése szerint az izraeliek 62 százaléka úgy látja, hogy Benjamin Netanyahu miniszterelnök nagyon alacsony vagy közepesen alacsony hitelességgel rendelkezik, míg Benny Ganz védelmi miniszter esetén az izraeliek 60 százaléka gondolkodik hasonlóan.

A közvélemény-kutatást azután készítették, hogy úgy tűnik feloszlik a kormány és két éven belül a negyedik választásokat rendezik a zsidó államban.

A kutatás szerint a válaszadók 83%-a számít választásokra ez elkövetkező hat hónapban, a válaszadók 48%-a támogatja, míg 39%  ellenzi azt.

A felmérés vizsgálta Netanjahu korrupciós perének, a Biden-adminisztrációnak illetve a Likud és az arab Raam párt közötti politikai együttműködés megítélését is.

Mivel Netanjahu tárgyalása februárban került bizonyítási szakaszba, a közvélemény megosztott abban a tekintetben, hogy tisztességes lesz-e a bírósági eljárás. A válaszadók 43,5% -a gondolja úgy, hogy nem, 44,5% -uk pedig úgy véli, hogy Netanjahu tisztességes tárgyalásra számíthat. Mint ismeretes, Netanjahu vesztegetés, csalás és bizalom megsértése miatt áll bíróság előtt három különböző ügyben, a miniszterelnök tagadja a vádakat.

Tovább halasztják Netanjahu tárgyalását

Felül kell vizsgálni a vádiratot. Csalás és vesztegetés elfogadása is szerepel a vádak között, a bizonyítási szakasz februárban kezdődhet.

Az arab izraeliek  41%-a támogatja az új politikai együttműködést Netanjahu és a Mansour Abbasz vezette, a Közös Lista pártszövetség egyik tagjaként ismert arab Raam párt között, míg 34% ellenzi azt. A zsidó izraeliek közül csupán 29% támogatja a két párt együttműködését, melyet számos arab képviselő is elítélt és sokak szerint az a Közös Lista arab pártkoalíció végét jelentené.

A közvélemény-kutatás szerint az izraeliek többsége (74%) úgy véli, hogy a hamarosan beiktatásra kerülő Biden-kormány kevésbé lesz barátságos Izraellel szemben, mint a leköszönő Trump-adminisztráció, és csupán 12,5% gondolja úgy, hogy a viszony a két ország közt tovább javul.

Az Izraeli Demokrácia Intézet megbízásából készített telefonos és internetes felmérés során 607 zsidó és 150 arab lakost kérdeztek meg november 30. és december 2. között.

Elkerülhetetlenné válik a Netanjahu-Ganz párbaj

Az új amerikai kormány hatalomba lépésével Izrael már nem engedheti meg magának, hogy a kormányát belharcok gyengítsék. Két éven belül a negyedik választás jöhet Izraelben.