Bosszút forral Amerika és Izrael ellen az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka

A Kaszim Szulejmáni hírhedt iráni kémfőnök elleni támadást megtorló akciótervben a lehetséges célpontok között Tel-Aviv mellett a Hormuzi-szoros is említésre került.

Irán fenntartja magának a jogot, hogy bosszút álljon Kaszim Szulejmáni katonai vezető meggyilkolásáért, idézte az iráni Tasnim hírügynökség a Forradalmi Gárda egyik vezető parancsnokának pénteken elhangzott szavait — írja az ujkelet.live.

„A Hormuzi-szoros létfontosságú (tengeri) útvonal a Nyugat számára, és számos amerikai romboló és hadihajó keresztezi a Hormuzi-szorost, az Ománi-öbölt és a Perzsa-öbölt,”

— mondta Gholamali Abuhamzeh tábornok, a Kerman déli tartományában lévő gárda parancsnoka, a Tasnim angol nyelvű fordítása szerint, hozzátéve, hogy a közel-keleti létfontosságú amerikai célpontokat már régen azonosították:

„A régió harmincöt létfontosságú amerikai pozíciója elérhető távolságra van, és Tel-Aviv, Amerika szíve … szintén.”

Az al-Mayadeen TV szerint a libanoni Hezbollah terrorszervezet tisztviselője szombaton azt mondta, hogy az iráni támogatású „ellenállás tengely” Szulejmáni likvidálására adott reakciója határozott lesz.

Kaszim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda elit al-Kudsz erőinek hírhedt vezetőjét és regionális biztonsági stratégáját péntekre virradóra likvidálta egy célzott amerikai légicsapás a bagdadi repülőtérről kivezető úton. Irán kemény megtorlást ígért, fokozva a háború kitörése miatti aggodalmakat.

Donald Trump amerikai elnök leszögezte péntek éjjel mondott beszédében: a légicsapást a konfliktus elkerülése érdekében rendelte el. Kormánya szerint Szulejmáni amerikai csapatokat és tisztviselőket veszélyeztető támadások sorozatát tervezte.

A teljes cikk itt olvasható.