Izrael és Marokkó teljeskörű diplomácia kapcsolatot létesít

Izrael és Marokkó megállapodtak a diplomáciai kapcsolatok újraindításáról – jelentette be csütörtökön Donald Trump amerikai elnök. Ez négy hónap alatt a negyedik arab – izraeli megállapodás — jelenti a Times of Israel.

A bejelentés részeként Trump azt mondta, hogy az Egyesült Államok elismeri Marokkó jogát a vitatott Nyugat-Szahara régióval kapcsolatosan.

A hivatali idejének lejártával Trump szerint Izrael és Marokkó helyreállítja a diplomáciai és egyéb kapcsolatokat, ideértve az összekötő irodák azonnali megnyitását Rabatban és Tel Avivban, valamint az esetleges nagykövetségek megnyitását. Az amerikai tisztviselők szerint ez magában foglalja a légitársaságok közös átrepülési jogait is.

Benjamin Netanyahu miniszterelnök és VI. Mohammed marokkói király a Trump későbbi csütörtöki bejelentésére adott első reakcióikban dicsérték a legújabb normalizációs megállapodást.

„Ez nagyon komoly béke lesz. Hanuka ünnepén a béke fénye soha nem ragyogott olyan fényesen, mint idén a Közel-Keleten”

– mondta Netanjahu az állami hanuka gyertyagyújtási ünnepségen a nyugati falnál.

Mohammad nyilatkozatában elmondta, hogy Marokkó három lépést tesz a közeljövőben:

Elsőként megkönnyítik a marokkói származású zsidók és izraeli turisták utazását valamint elindítják a Marokkóból érkező közvetlen járatokat.

Az észak-afrikai nemzet arra is törekszik, hogy „a lehető leghamarabb helyreállítsa [Izraellel] a hivatalos kétoldalú és diplomáciai kapcsolatokat”.

Harmadik lépésben Marokkó igyekezni fog, hogy „innovatív kapcsolatokat alakítson ki gazdasági és technológiai területeken. Ennek a célnak a részeként a két ország összekötő irodáinak megújításán fognak dolgozni, ahogy ez 2002-ig sok éven át volt”– mondta Mohammed király.

A király megköszönte Trumpnak, hogy elismerte a marokkói szuverenitását a vitatott Nyugat-Szahara régió felett.

A normalizálódásról szóló döntés magyarázatában Mohammed király többek között megemlítette „azt a történelmi szerepet, amelyet Marokkó játszott a régió népeinek összefogásában valamint a közel-keleti biztonság és stabilitás támogatásában, ide értve a marokkói és az Izraelben élő marokkói zsidó közösséget a királlyal összekötő mély kapcsolatot.”

Izrael és Marokkó az 1990-es években alacsony szintű diplomáciai kapcsolatokat létesített miután Izrael ideiglenesen békeszerződés kötött a palesztinokkal, de ezek a kapcsolatok a második palesztin intifáda 2000-es kirobbanása után szüneteltek. Azóta azonban az informális kapcsolatok folytatódtak, és becslések szerint évente 50 000 izraeli utazik Marokkóba megismeri a zsidó közösséget és felkutatni családjaik történetét.

A Fehér Ház szerint Trump és VI. Mohammed marokkói király beszélgetésük során megállapodtak abban, hogy Marokkó „helyreállítja a diplomáciai kapcsolatokat Marokkó és Izrael között, és kiterjeszti a gazdasági és kulturális együttműködést a regionális stabilitás előmozdítása érdekében”.

Az Egyesült Államok külön, de valószínűleg szorosan kapcsolódó nyilatkozatában kijelentette, hogy elismeri Marokkó követelését az egykori spanyol észak-afrikai Nyugat-Szaharával szemben, amely egy hosszú ideje tartó vita középpontjában áll, amely évtizedek óta gátolja a nemzetközi tárgyalásokat.

Az újságíróknak tartott későbbi tájékoztatón Trump veje és vezető tanácsadója, Jared Kushner szerint a Nyugat-Szaharáról szóló döntés „az elkerülhetetlen helyzet felismerése”, miután évtizedek óta „őszintén szólva … nem történt előrelépés”.

Kushner reményét fejezte ki, hogy ez a lépés stabilabbá teszi a régiót, a Marokkói Királyságot pedig „toleráns társadalomnak” nevezte.

Marokkó a negyedik arab nemzet, amely elismeri Izraelt, mivel az amerikai közigazgatás igyekszik kibővíteni „Ábrahám-egyezmények” keretrendszerét, amely a nyáron a zsidó állam és az Egyesült Arab Emírségek közötti megállapodással kezdődött. Az Emírségek példáját Bahrein és Szudán követte de az amerikai külpolitika Szaúd-Arábiát is igyekszik bevonni.

„Az elnök megerősítette Marokkó komoly és reális autonómiajavaslatának támogatását, amely a nyugat-szaharai területről folytatott vita igazságos és tartós megoldásának egyetlen alapja, így az elnök elismerte marokkói szuverenitást az egész Nyugat-Szahara területén.” – közölte a Fehér Ház.

Kushner újságíróknak elmondta, hogy Izrael és Marokkó „azonnal megnyitja összekötő irodáit Rabatban és Tel-Avivban azzal a szándékkal, hogy a közeljövőben nagykövetségeket nyissanak egymás országaiban „és előmozdítják az izraeli és a marokkói vállalatok közötti gazdasági együttműködést”.

„Marokkónak történelmileg is erős köteléke van Marokkóban és az egész világon, így Izraelben is, élő marokkói zsidó közösséggel. Ez jelentős előrelépés Izrael és Marokkó népei számára ”

– mondta Kushner, aki azt is megerősítette, hogy csak idő kérdése, hogy Szaúd-Arábia is kövesse e négy ország példáját.

„Izrael és Szaúd-Arábia összefogása és teljes normalizálása ezen a ponton elkerülhetetlen”

– mondta Kushner újságíróknak, hozzátéve, hogy ehhez „erős amerikai vezetésre” lesz szükség a régióban.

„Ha megnézzük, hová jutottunk az elmúlt hat hónapban, akkor a régió lényegében szilárd anyagból folyékonnyá vált, és úgy érzem, hogy sokkal folyékonyabb is lesz” – mondta Trump veje és főtanácsadója.