Szög a szólásszabadság koporsójába

A Neokohn főszerkesztője

 

Ezen írás születésekor jelentette be Mark Zuckerberg, a Facebook mindenható ura, hogy határozatlan időre, de legalább január 20-ig, az Egyesült Államok 46. elnökének, Joe Bidennek beiktatásáig letiltják Donald Trump amerikai elnököt platformjaikról. A Twitter némileg barátibb elbírálást mutat és miután vagy 12 órára elcsendesítette az erősen Twitter-függő Trumpot, visszaengedte a közösségi médiaplatformra.

Ijesztő.

Zuckerberg stílusosan a Facebookon kiadott közleményében arra panaszkodik, hogy az elnök üzeneteivel bátorítja a Capitolium elleni tüntetőket: „Az elmúlt 24 óra megdöbbentő eseményei egyértelműen bizonyítják, hogy Donald Trump elnök hátralévő hivatali idejét arra használja, hogy aláássa a hatalom békés és törvényes átmenetét megválasztott utódjához, Joe Bidenhez. 

Az a döntése, hogy platformját inkább a Capitolium épületének megtámadói cselekedeteinek elnézésére, mint elítélésére használja, jogosan dühítette fel az embereket az Egyesült Államokban és az egész világon. Tegnap eltávolítottuk ezeket a kijelentéseket, mert úgy ítéltük meg, hogy hatásuk – ahogy valószínűleg szándékuk is – további erőszakot vált ki. Az elmúlt néhány évben megengedtük Trump elnöknek, hogy platformunkat a saját szabályainkkal összhangban használja, időnként eltávolítva a tartalmat vagy jelezve egyes bejegyzéseinél, hogy azok megsértik irányelveinket. Azért tettük ezt, mert úgy gondoljuk, hogy a közvéleménynek joga van a politikai beszédek a lehető legszélesebb körben való megismeréséhez. Még a vitatható beszédekhez is. De a jelenlegi helyzet ma már alapvetően más, ami magában foglalja platformunk használatát az erőszakos felkelés ösztönzésére egy demokratikusan megválasztott kormány ellen.”

Paradox módon Zuckerberg és kollégáinak döntése minden lehetséges szempontból aggasztó mindazok számára, akik hisznek a szólásszabadságban és a demokráciában, ugyanakkor azok számára is, akik nem szeretnék az antiszemitizmus drámai növekedésére kapkodni a fejüket sem Amerikában, sem máshol a világon.

A szabad véleménynyilvánítás egyike ugyanis azoknak az elveknek, melyek naggyá tették Amerikát és példaként állítják  más nemzetek elé, a hivatalos cenzúra, legalábbis az elmúlt évtizedekben, ismeretlen volt arrafelé.

Ugyan ki adott felhatalmazást a big tech vállalatoknak ahhoz, hogy olcsó működési szabályokra hivatkozva hallgattassanak el bárkit, főként az Egyesült Államok demokratikusan megválasztott elnökét?

Mi, európaiak jól tudjuk milyen az, amikor az állam szabályozza és korlátozza a szólásszabadságot, ugye nem gondolja senki, hogy ha ezt nagyvállalatok teszik, az akár egy kicsit is jobb?

A big-tech tulajdonosai és vezetői nem demokratikusan megválasztott tisztviselők, akik előre bemutatott programmal nyerték el a társadalom bizalmát. Ezen cégek urainak is megvan a politikai agendájuk, ennek érvényesítésének vagyunk most szemtanúi, par excellence.

Bevallom radikálisan szólásszabadság párti vagyok. Nem hiszek semmiféle korlátozásban amikor véleménynyilvánításról van szó, különösen nem az Egyesült Államokban, ahol a Holokauszt és a kommunista rémuralom terhe nem terheli a társadalmi lelkiismeretet.

Nem könnyíti a döntés megértését az a tény, hogy a Facebook, ahogy erre az izraeli média rendre felhívja figyelmünket, meglehetősen önkényesen alkalmazza saját működési szabályzatát és teljesen érzéketlennek tűnik, például az iráni terrorista rezsim konkrét genocídiumra buzdító posztjai iránt.

Lehetséges, hogy veszélyesebbnek tartják az amerikai elnököt, mint a közel 9 millió zsidó és egy komplett ország elpusztítására felesküdött ajatollahot?

Ja, és még valami: nem hagyhatjuk figyelmen kívül Mark Zuckerberg származását sem. Pontosabban hagyhatjuk, de az antiszemiták úgysem fogják. Látva a Trump-letiltásról szóló kommenteket, hazait és külföldit, nem kell sokat lefele görgetnünk, hogy mocskolódó hozzászólásokat olvassunk arról, hogy a zsidók immár nyíltan is uralják a világot és szabályozzák még a világ legnagyobb hatalmú vezetőjét is.

A Cion bölcseinek jegyzőkönyve második része a szemünk előtt íródik.

Akik most tapsolnak Zuckerbergék döntésére, nem árt ha megjegyzik ezt a napot. Veszélyes trendnek vagyunk szemtanúi ugyanis, ami ugyan nem most kezdődött, de talán még nem késő megállítani. Csak sajnos ötletem sincs hogyan.

Tech cégek tiltási hulláma: a Facebook és a Snapchat is letiltotta Trumpot

A tech cégek az amerikai demokrácia megőrzésére hivatkozva letiltották Donald Trump összes profilját.