Tech cégek tiltási hulláma: a Facebook és a Snapchat is letiltotta Trumpot

A Shopify nevű vásárlási applikáció pedig letiltotta a Trump boltokat, és az elnök kampányának üzleteit is. 

Szintén a cég tulajdonában levő Instagramot sem használhatja az elnök – írja a Mandiner.

Donald Trump Instagram és Facebook fiókjai minimum két hétig blokkolva lesznek – jelentette be Mark Zuckerberg, a közösségi média-óriás alapítója és vezérigazgatója.

Zuckerberg állítása szerint világosan kiderült, hogy Donald Trump a hátralévő hivatali idejét arra használja, hogy aláássa a hatalom békés és törvényes átmenetét utódjához, Joe Bidenhez. Felvetette továbbá, hogy a közösségi médiában megjelent posztjai alapján megbocsátóan állt a tüntetők cselekedeteihez, ahelyett, hogy elítélte volna őket. A posztokat tegnap letörölték, arra hivatkozva, hogy a hatásuk és valószínűleg a céljuk is további erőszak kiváltása lenne.

„Korlátlanul és legalább a következő két hétben meghosszabbítjuk azt a blokkot, amelyet Facebook- és Instagram-fiókjain helyeztünk el, amíg a hatalom békés átmenete be nem fejeződik” 

– zárta közleményét Zuckerberg.

A letiltási hullámot a Twitter kezdte meg, amely a választás óta folyamatosan jelöléseket helyezett el az elnök posztjainál. A Twitter végül 12 órát követően visszaengedte az elnököt.

A tiltáshoz csatlakozott a Snapchat alkalmazás is, valamint a Shopify nevű az Egyesült Államokban népszerű vásárlási applikáció – írja a Federalist.

A Youtube pedig bejelentette, hogy csütörtökkel kezdődően törölnek minden videót, ami kétségbe vonja a novemberi választás tisztaságát – írja egy másik cikkében a Federalist.

A videómegosztó már decemberben elkezdte letiltani a széleskörű csalást feltételező videókat, most azonban bejelentette, hogy nem csak letörli a videókat, hanem a feltöltő csatornákat is figyelmeztetéssel látja el, ami csökkenti az adott csatorna láthatóságát.

Michelle Obama nyilatkozatban arra kérte a tech cégek vezetőit „örökre tiltsák le Donald Trumpot.”

A Twitter elismerte, hogy cenzúrázták a Bidenre nézve terhelő híreket

Jack Dorsey belátta, hogy helytelen volt letiltaniuk a demokrata párti elnökjelöltre, illetve a fiára vonatkozó híreket.