Az örökjáradéktól a természetes fényig — Heti Grün

Feldmájer Pétertől a helyretett Heislerig, nagy hatású közgazdásztól a népbíróságokig, változó világtól a megszállt Szovjetunióig. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Magyar zsidóság

Feldmájer Péter kétszer is volt a Mazsihisz elnöke, és most a Neokohnnak adott interjújában beszél a kompromisszum fontosságáról, a Zsima létrehozásának okáról, a Mazsihisz identitásváltásáról, a viták belül tartásának fontosságáról, arról, hogy mi volna a helyes az örökjáradék kérdésében és, hogy miért nem kérdés a jeruzsálemi rabbinikus bíróság döntésének érvényessége. Megyeri A. Jonatán főszerkesztőnk beszélgetése itt olvasható.

A Mazsihisz oldalán megjelent közlemény szerint Heisler András, a szervezet elnöke neológ vallási bíróság elé hívja Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját annak, a Mazsihisz elnökére tett kijelentései miatt. Köves rabbi lapunknak eljuttatott válaszában tette helyre a Mazsihisz elnökét.

Történelem

A kommunizmus és a nácizmus kérlelhetetlen szellemi ellenfele, haszid zsidók leszármazottja, nagy hatású osztrák közgazdász. Ki volt Ludwig von Mises, és milyen hatások alakították életét? Erre keresi a választ Gyenge Dániel.

Závada Pál arra a tevékenységre koncentrál, amit a magyar katonák a Kárpátokon túl, a Wehrmacht-tal szövetséges megszálló erőként folytattak. Pelle János a Természetes fény c. film kapcsán írt Závada korábbi könyveiről.

Révai József iránymutatásából potenciálisan milliókra tágították ki az ellenség fogalmát: voltak, akik ténylegesen háborús vagy népellenes bűnöket követtek el és akadtak, akiket akként nevesítettek. Zinner Tibor történész a népbíróságokról írt lapunknak.

Vélemény

Gyors ütemben változó világunk egyre kevesebb támpontot ad a magyar zsidóságnak az események értelmezéséhez. Bizonyos, a rendszerváltás környékén kialakult alapvetéseket el kell felejteni, vagy újra kell gondolni a pontos tájékozódás érdekében. Veszprémy László Bernát, lapunk főszerkesztő-helyettesének cikke itt olvasható.

A hódítástól a torzításig — Heti Grün

Torzító Szombat és Balatonfüred egyetlen zsidó lakosa, anticionista történész és újateista vallás, muszlim barátság Izraellel és interjú Trianonról.