Köves Slomó: Nem lesz nehéz megállapítani az igazságot, hiszen amit mondtam, azt Heisler nyilatkozta

A Mazsihisz oldalán megjelent közlemény szerint Heisler András, a szervezet elnöke neológ vallási bíróság elé hívja Köves Slomót, az EMIh vezető rabbiját annak, a Mazsihisz elnökére tett kijelentései miatt. Köves rabbi lapunknak eljuttatott válaszában tette helyre a Mazsihisz elnökét.

Heisler András közleményében felidézi azokat az eseményeket, melyek az elmúlt napok közbeszédét uralták:

„Az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó egy jeruzsálemi vallási bírósághoz (Bét Din) fordult az örökjáradék elosztásának ügyében. A Mazsihisz megkérdőjelezte a jeruzsálemi bíróság joghatóságát, megtagadta részvételét a jeruzsálemi ortodox vallási bíróság tárgyalásán, ezért Köves Slomó szerint a Mazsihisz nem zsidó felekezet. Köves azt állítja, a zsidó emberek közötti vitás ügyeket Bét Din előtt kell rendezni”

– írja Heisler, aki hozzáteszi, „Legyen így.”

„A mai napon, mint zsidó ember, keresetet nyújtottam be Köves Slomóval szemben a Magyarországi Bét Dinhez, amelynek feje, dr. Frölich Róbert főrabbi befogadta a dokumentumot. Köves Slomó, az amerikai Chabad mozgalomhoz tartozó EMIH vezető rabbija ugyanis az elmúlt időszakban, több alkalommal tett a közvélemény előtt rám nézve sértő megjegyzéseket. Legutóbb »ateistának« és »Isten létezésében bizonytalan textilvállalkozónak« nevezett. Várom Köves Slomó megjelenését a vallási bíróság, a Bét Din előtt. Álljon helyt kijelentéseiért. Ha nem jön el, azzal a saját véleménye szerint kérdőjeleződik meg személyének és az általa vezetett közösségnek zsidósága”

– folytatódik a Mazsihisz elnökének közleménye, mely azt, a Mazsihisz által Heisler elnökségének kezdete óta használt narratívát hirdeti, miszerint a Köves rabbi által vezetett hitközség és annak tagjai „nem-magyar eredetűek”.

Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a következő választ juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„Kíváncsian várom a Heisler András által benyújtott keresetlevelet, és természetesen állok elébe minden legitim vallási bíróság idézésének. Állításaim igazságának megítélése nem nehéz feladat, mert egyrészt köztudott, hogy Heisler András egy becsődölt textil vállalkozó, másrészt a sajtóban fél éve megjelent interjúban, a hitét firtató kérdésre Heisler maga vallotta be, hogy az ő életében 1986 október 23-án volt az utolsó olyan pillanat, amikor »nem lehetett nem hinni« a gondviselésben. A Mazsihisz vezetője saját istenhitével kapcsolatban természetesen tehet egyértelmű nyilatkozatot vallási bíróság előtt vagy máshol, de addig a közvélemény és én is csak a nyilvánosságot kapott kijelentéseire vagyunk kénytelenek hagyatkozni.”

Örökjáradék-ügy: Tényleg csak a pénzről szól?

Ha zsidónak zsidóval van vitája, akkor azt csak rabbinikus, Tóra törvényei alapján eljáró bíróság elé viheti.