Film készül Scheiber Sándorról, de a rokonok és szakértők aggodalmukat fejezik ki

A nagy neológ rabbi és tudós életét dolgozná fel egy új film, mely még meg sem jelent, ám már sem mentes az ellentmondásoktól.

Film készül „Scheiber Sándor küldetése” címmel, a készülő produktum Fazekas Lajos forgatókönyvíró, rendező és Böhm András producer (nem keverendő össze az egykori fővárosi SZDSZ-es képviselővel), társrendező munkája, a film elkészültét a Nemzeti Filmalap támogatta.

Azonban a rokonok és szakértők komoly aggodalmakat fogalmaztak meg a készülő film kapcsán.

Scheiber Mária, Scheiber Sándor lánya lapunknak elmondta, hogy a forgatókönyvben teológiai és történeti tévedések is vannak apja életével kapcsolatban.

Hidvégi Máté, az OR-ZSE Scheiber-díjas címzetes egyetemi tanára, Scheiber életének kutatója — a készítők jó szándékát nem megkérdőjelezve — lapunk kérdésére megerősítette, hogy az eredeti forgatókönyvben tévedések és fájó hiányok vannak Scheiberrel kapcsolatban. A család és a szakértők véleménye szerint is a forgatókönyv átdolgozásra szorul. Noha a készítők ígéretet tettek egy új forgatókönyv elkészítésére Hidvégivel közösen, erre eddig nem került sor.

Ezen felül lapunk birtokába jutott a készítők levelezése, melyben Böhm András producer megkísérel kihátrálni a projekt eredeti célja mögül, úgy érvelve, hogy a film valójában nem is Scheiber életéről szól:

„A dolgozat címe jelenleg egy munkacím, fogalmazhatnánk úgy is, hogy ideiglenes cím. A végső cím megfogalmazásánál ügyelni fogunk arra, hogy ne keltse azt a látszatot, mintha az Ön néhai Édesapjának az életrajzi filmje lenne, hiszen az alkotásban szerepelnek más fontos személyek, akik ugyanezen korszakoknak szemtanúi. (…) A Nemzeti Filmintézettől a támogatást a szinopszisra és a több lépcsős konzultációs folyamat során a rendező személyére és a téma megközelítés módjára, és nem ‘csak’ Scheiber Sándor személyére és nem a már fentebb említett ideiglenes címre kaptuk.”

Ehhez képest az Új Élet 76. évfolyamának 10. számában a következő cikk jelent meg a filmről:

„Forgatócsoportunk megnyert egy pályázatot: a Nemzeti Film alap elfogadta annak a filmünknek a tervét, amelyet Scheiber Sándor professzorról, a magyar tudósról, a Rabbiszeminárium egykori igazgatójáról készülünk forgatni Scheiber Sándor küldetése címmel.”

Új Élet, 2021. június 1.

A fentiek tükrében kérdéses, milyen eredménnyel zárul majd a forgatás Scheiber életéről.

Hidvégi hozzátette, Magyarországon művészi- és szólásszabadság van, ezért egy forgatókönyv tartalmi kérdéseibe nem lehet kényszerítő erővel beleszólni, hasonlóan például ahhoz, hogy bárki nyithat zsidó éttermet. Ám csak akkor nevezheti az éttermét kósernek, ha arra a kósersági pecsét felkerül. Jelen dokumentumfilmmel az a probléma, hogy ebben a formájában nem „kóser”.

Az ügyben lapunk kereste a Nemzeti Filmalapot is, amennyiben felelnek kérdésünkre, cikkünket frissítjük.

Ejtőernyősök ugrottak Szenes Hanna emlékére

Az Aviator Klub csapata Izrael állam nemzeti hőse születésének közelgő 100. évfordulója alkalmából egy izraeli zászlót lobogtatva ért földet a börgöndi repülőtéren.