A francia népharag oka Macron ellen

Július 31-én, szombaton 184 városban összesen 204 ezer tüntető vonult az utcára a kötelező védettségi igazolás augusztusi bevezetése miatt. 72 főt állítottak elő a rendőrök elleni erőszak, robbanószerek birtoklása, és hasonló vétkek miatt. Ez már a negyedik balhés hétvége. A Macront egy felvonulás során „kivégzik”, és óriásplakátokon Hitlerhez hasonlították. 

Grenoblei tüntetésen például az egyik utánfutóra olyan bábukat helyeztek, melyek Macron kivégzését ábrázolták a Sárga Mellényesek bosszúállója által. Szankció nem várható: 2013-ben az Európai Emberi Jogi Bíróság nyomására törvénymódosítást hoztak Franciaországban, így a köztársasági elnök megsértése többé nem számít bűncselekménynek.

Michel Ange Florit a véleményszabadság elvére hivatkozva már hosszú évek óta tör borsot az éppen aktuális vezetésnek. Az üzletembernek 400 óriás plakátja van, ezek némelyikére pedig felkerül az aktuálpolitikai véleménynyilvánítása. Két éve a Franciaország infrastruktúráját megbénító közúti tüntetések, az a Sárga Mellényesek ügyét támogatva olyan plakátok helyezett el, melyeken egy éppen guberáló személy mellé „megnyugtatásul” odaírták: ” Macron ingyen is megengedi, hogy a turkáljunk a szemétben”. Ugyanebben az évben az BFM TV-nek már 30 ezer eurós büntetést kellett fizetnie, mert az óriásplakátokon a BFM TV nyolc órai híradóit a rendőrök szócsöveként állította be.

Most júliusban Dél-Franciaországban Ange Florit két plakátján Macront náci egyenruhában, horogkeresztes jelvénnyel, Hitler bajusszal ábrázolta. Mellé a szöveg: Engedelmeskedj, oltasd be magad. Macronnak ez már sok volt, így lépett: perelt.

A most csütörtöki meghallgatásán Ange Florit azonban azzal hárított, hogy a képen akár  Charlie Chaplin is lehetne a Diktátor filmben. Arra, hogy a plakátjai miatt ismét bíróságra kell mennie úgy választ, hogy (utalva a 2015-ös Charlie Hebdos ügyre) „egy próféta karikatúrája szatíra, de Macront kritizálni már istenkáromlás” Szerinte az ország demokratikus jellegét teszi kérdésessé az, hogy egy Egészségügyi Tanács megkérdezése nélkül hoznak döntéseket – jelen esetben pedig a kötelező védettségi igazolásról.

A nyomtatott, vagy egy telefonos applikáció segítségével felmutatott oltási igazolás (vagy egy Covidból való felgyógyulást mutató orvosi dokumentum esetleg egy 2 napnál nem régebbi PCR teszt) nélkül az emberek szociális tere augusztus 9-étől jelentősen beszűkülhet.

Igazolás nélkül nemcsak az éttermi falatozás, a kávé szürcsölés, a mozizás, a megyék döntésétől függően a bevásárlóközpontokban való lézengés, a koncertezés, múzeumozás, könyvtárazás kerül veszélybe. A beltéri repülőutak, a távolsági busz és vonatközlekedés is ellehetetlenül az oltástagadók, szkeptikusok, vagy félősek számára. A 12 éven felüliek szeptember 30-ig kapnak haladékot kötelező két oltás elvégeztetésére, ami mint mindenütt a világon a védettségi igazolvány megszerzésének az előfeltétele.

Azonban a legsúlyosabb következmény az, hogy az oltatlanoknak immáron a sűrgösségi orvosi ellátáson kívül ezentúl tilos kórházba és idősek otthonába menniük. Függetlenül attól, hogy kezelésekről vagy beteglátogatásról van éppen szó. A BLAST hírcsatorna egyik tüntetésről készített videójában egy egyébként vakcinapárti orvosnő röviden elmagyarázta, hogy ez mégis miért olyan nagy probla. A baj ott van szerinte, hogy a krónikus betegségek, például a rák kivizsgálása nem a sürgősségi osztályokon történik, így ha valaki nem tud orvoshoz fordulni, csak azárt, mert nem akar oltakozni – félő, hogy később óriási egészségügyi problémákkal kell, hogy szembenézzen.

Az, hogy az egészségügyi és vendéglátási területen dolgozóknak is kötelező az oltás – evidens. Aki ennek ellentmond, fel is út, le is út. Ez azért lehet problémás, mert eddig, hogyha valakinek orvosi jellegű problémája volt, akkor a munkaadója őt üzemorvoshoz küldhette, aki szakvéleményben állapította meg a munkaképességet.

Mostantól azonban a főnököknek joga lesz a munkavállalóik egészségi állapotát közvetlenül is firtatni, sőt mi több, elbocsátani őket még akkor is, ha határozatlan időre szólt a munkaszerződésük.

Gondolhatunk arra, hogy a helyzet nem is olyan drámai, hiszen bárhol lehet PCR tesztet csinálni. Augusztustól azonban ezeknek is megkérik az árát, 50 eurót. Havi egy-két teszt már szépen megnövelheti a háztartások kiadásait. Az, hogy a hosszú franciaországi karantén sorozatok után az étterem és más szolgáltató központoknak mennyire lesz kedvük pesztrálni a betévedő klienseket az oltási igazolvány miatt – megint más kérdés. Ha azonban a nem-igazoltatnak, akár 45 ezer eurós büntetést és börtönbüntetést is kaphatnak. Az is bizonyos, hogy nem az orvosok, és ápolók, hanem a rendőrség végzi majd az igazoltatásokat. A FranceInfo július 22-i cikkéből megtudhattuk, hogy csak a kórházi ellenőrzésekhez a szükséges plusz személyzet havi hatvan millió eurós kiadást fogja megnövelni a költségvetési kiadásokat.

Mindezek után valóban felmerülhet bennünk, hogy az átlagpolgároknak van-e döntési szabadságuk a saját egészségük kérdésében. De ha az alapvető egészségügyi rendszerből, távolsági tömegközlekedésből és a szakmák egy részéből kizárnak valakit, akkor mégis hol van valódi döntési joga?

Macron azonban kényszer helyzetben van. Magyarán nem tud jobbat kitalálni.

A jelenlegi  50%-os oltottsági arány nagyon távol van a vészjósló delta variánssal szemben nyájimmunitást jelentő 90%-tól – kötelező oltást viszont a személyes szabadsághoz olyannyira hozzászokott franciákra lehetetlenség ráerőltetni.

A személyes szabadság léte vagy léte azonban valóban kérdésessé válhat abban az esetben, ha az ember nem akar beállni a sorba, és megtagadja az oltást.

A kötelező oltási igazolvány augusztus 9-ei megvezetéséig azonban még van egy utolsó lépcső fog. Az Alkotmány Bíróságnak is jóvá kell hagynia a szigorú törvénytervezetet. A végérvényes döntés augusztus 5-ére várható, van még tehát pár izgalmas, bizonytalan nap Franciaországban.

Macron perel, amiért Hitlerként ábrázolták

Franciák sárga csillagokat kezdtek a Covid-19 intézkedések elleni tiltakozásul hordani, és úgy vélik, diktatúrában élnek.