Szélsőbaloldali, anticionista képviselő is bejuthat 2022-ben az országgyűlésbe

Jámbor András, a szélsőbaloldali és durván Izrael-gyűlölő Mérce portál volt főszerkesztője a legnépszerűbb ellenzéki jelölt Budapest 6. sz. választókörzetében, Karácsony Gergely is mellette kampányol – szerepel a politikus posztjában.

Jámbor jelenleg 21%-on áll, a következő ellenzéki jelölt, 17%-on – ez a Republikon Intézet kutatásából derül ki.

Jámbor korábban a Mérce nevű szélsőbalos portál főszerkesztője volt.

A Tett és Védelem Alapítvány 2018-ban szemlézte a Mérce Izraelről szóló híreit, amikor még Jámbor András volt a főszerkesztő.

A TEV így írt cikkében:

„(Egy Mérce-cikk) az izraeli kormánypártokat »fanatikusoknak« nevezte, ám itt nem állt meg: szerinte Izrael létrejötte óta »a képviseleti demokrácia kulisszái mögött egy militarista rezsim uralkodik«, korábbi miniszterelnökei – így Menachem Begin vagy Jichak Shamir – »terroristák« voltak, és 1967 óta pedig »etnikai tisztogatást« folytat az ország. Vázsonyi azt is felveti, hogy Netanjahut nemzetközi bíróság elé lehetne citálni menekültek »deportálásáért«, ártatlan civilek »meggyilkolásáért« és »népirtó« idegen kormányokkal való kereskedelemért és »illegális földfoglalásért«.”

A Mérce főszerkesztőjét a Kibic megszólaltatta a TEV-elemzés megjelenését követően, akkor Jámbor nem vitatta az idézetek pontosságát, viszont tagadta, hogy lapja „az antiszemitizmus határmezsgyéjén táncolna”.

Az Ezalanyeg.hu ellenzéki portál szerint egyébként Jámbor 2020 februárjában a budapesti Városháza alkalmazottja lett, ahol Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes munkáját segíti, azóta nem jelent meg olyan hír, hogy ezt az állását elhagyta volna.

Anticionista hálózat

Érdekesség, hogy Jámbort hivatalosan a szélsőbaloldali Szikra Mozgalom indítja. A mozgalom a májusi gázai konfliktus során egyértelműen elítélte Izraelt, „apartheiddel” vádolva a zsidó államot, és kiállt a Hamász mellett.

A mozgalom tagja többek között Kelemen Ágnes CEU-n végzett történész is, aki Karácsony Gergely kampányát is segítette.

Kelemen korábban nyilvános kommentben fejezte ki támogatását egy cikk irányába, mely Izraelt „apartheidnek” nevezte.

Az Izrael-ellenes Mérce főszerkesztője volt, most az ellenzéki előválasztáson indul Jámbor András

Főszerkesztőként olyan cikkeket engedett közlésre, melyek szerint izraeli kormányfők „terroristák” voltak, az ország pedig 1967 óta „etnikai tisztogatást” folytat.