Az Izrael-ellenes Mérce főszerkesztője volt, most az ellenzéki előválasztáson indul Jámbor András

A Mérce egykori főszerkesztője Józsefvárosban és Ferencvárosban száll ringbe – írja a Mandiner.

Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője közösségi oldalán jelentette be: elindul az ellenzéki előválasztáson Budapesten. Jámbor Józsefvárosban és Ferencvárosban méretteti meg magát.

„Az elmúlt 12 évben mindig ott voltam a háttérben, szerveztem, írtam, beszéltem, de most itt az ideje, hogy előrelépjek, és a körülöttem lévő közösséget megszervezve cselekedjek is. Bekapcsolódjak a Fidesz leváltásáért szerveződő koalícióba!” – írja bejegyzésében Jámbor.

A Tett és Védelem Alapítvány 2018-ban szemlézte a Mérce Izraelről szóló híreit, amikor még Jámbor András volt a főszerkesztő.

A TEV így írt cikkében:

„(Egy Mérce-cikk) az izraeli kormánypártokat »fanatikusoknak« nevezte, ám itt nem állt meg: szerinte Izrael létrejötte óta »a képviseleti demokrácia kulisszái mögött egy militarista rezsim uralkodik«, korábbi miniszterelnökei – így Menachem Begin vagy Jichak Shamir – »terroristák« voltak, és 1967 óta pedig »etnikai tisztogatást« folytat az ország. Vázsonyi azt is felveti, hogy Netanjahut nemzetközi bíróság elé lehetne citálni menekültek »deportálásáért«, ártatlan civilek »meggyilkolásáért« és »népirtó« idegen kormányokkal való kereskedelemért és »illegális földfoglalásért«.”

A Mérce főszerkesztőjét a Kibic megszólaltatta a TEV-elemzés megjelenését követően, akkor Jámbor nem vitatta az idézetek pontosságát, viszont tagadta, hogy lapja „az antiszemitizmus határmezsgyéjén táncolna”.

Az Ezalanyeg.hu ellenzéki portál szerint egyébként Jámbor 2020 februárjában a budapesti Városháza alkalmazottja lett, ahol Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes munkáját segíti, azóta nem jelent meg olyan hír, hogy ezt az állását elhagyta volna.

A Mérce meghirdette „a cionizmus végét”

Az Izrael-ellenes szélsőbaloldali hírportál hosszas cikkben vádolja apartheiddel a zsidó államot.