A Mérce meghirdette „a cionizmus végét”

Az Izrael-ellenes szélsőbaloldali hírportál hosszas cikkben vádolja apartheiddel a zsidó államot.

Hosszas értekezést közölt a Mérce nevű szélsőbaloldali Izrael-ellenes hírportál Balázs Gábor publicista tollából, melyben olyan gyöngyszemek találhatók, mint hogy „az összes ortodox zsidó anticionista”. (Szerkesztőségünkben több ortodox zsidó is dolgozik).

A cikk ezen kívül hosszasan részletezi, hogy Izrael „apartheid” és „rasszista”, „faji” állam. Érdemes kiemelni, hogy a Nemzetközi Holokauszt Emlékezés Szervezete (IHRA) 2016-os antiszemitizmus-munkadefiníciója szerint az állítás, miszerint Izrael létezése rasszista törekvés lenne, antiszemitizmusnak tekintendő.

A továbbiakban idézzük a cikket:

„Mi pedig nem tudunk támogatni olyan államot, amely a »zsidók állama« csupán, nem a területén élő összes emberé. Álláspontunk (Shlomo Sand kifejezésével) posztcionista: Izrael állam léte ténykérdés, a cionista terv történelmi beteljesülése, az izraeli társadalom létrejötte befejezett folyamat. Azonban ez nem jelenti azt, hogy támogatnunk kéne Izrael kolonizációs és apartheid politikáját, sőt: célunk, hogy megváltozzon Izrael államnak az etnicista (és így természetesen antidemokratikus) karaktere.

Hiszen Izrael gyarmatosító, apartheidpolitikája a megszállt területeken nem egyszerűen csak minden megszálló politikának velejárója, hanem közvetlenül következik a cionizmusból is.

Izrael elősegíti a területek, természetesen kizárólag zsidók révén történő benépesülését, de mindeddig ódzkodott ezen területek jogi értelemben vett annektálásától, hiszen akkor állampolgárságot kellett volna adni a nem zsidó lakosainak is. Ezzel Izrael állama nagyban hozzájárult a megszállt területek összetéveszthetetlen kolonialista-apartheid jellegéhez: vannak a zsidó »felsőbbrendű emberek«, és vannak a másodrendű arabok. Mondanunk sem kell, hogy a zsidó etnikai felsőbbrendűség ezen gyakorlata megfertőzte magát a »demokratikus« Izraelt is: az elnyomó sem marad érintetlen az elnyomás riasztó tüneteitől.

Egy szó mint száz: a cionizmus etnicista jellegéből következik a mai Izrael, a »zsidó állam« apartheid politikája. Utóbbi ellenzőinek ellenezniük kell immár az előbbit is – ezt is teszik szerte a világon, és persze Izraelben is.

Azaz: a cionizmus véget ért. Vagy legalábbis végett kellene, hogy érjen, az izraeli etnokráciával együtt. Ha a cionista politikai tervnek a mostani apartheid lett a vége: egyszerűen fel kell hagyni vele”.

A teljes cikk itt olvasható.

Kvízjáték: A Mérce vagy az Intifáda-blog írta?

Progresszív vagy regresszív antiszemitizmus? Dzsihád vagy a kávéházi munkásbrigád? Játsszon velünk!