Kvízjáték: A Mérce vagy az Intifáda-blog írta?

Progresszív vagy regresszív antiszemitizmus? Dzsihád vagy a kávéházi munkásbrigád? Játsszon velünk!

Feltűnt már a kedves olvasónak, hogy a hazai progresszió éllovasa, a Mérce.hu olyannyira előrehaladt, hogy már lassan körbeért a pályán? A kígyó a saját farkába harap, bezárul a hegeli kör, a Mérce pedig

antiszemita cikkeket közöl Izrael-kritikának álcázva.

Innen ered kvízjátékunk ihlete is: a társadalmi igazságosság bajnokainak blogját böngészve az a leküzdhetetlen érzésem támadt, hogy én ezt már olvastam valahol. De nem, nem arról van szó, hogy az izraeli katonákat „fasisztának” nevező Zsurzsán Anita Mérce-szerző egyik kevéssé megjelölt szellemi forrására találtam rá. Sokkal inkább az általános retorika, a kicsit sem leplezett Izrael-gyűlölet, a lap szellemisége volt ismerős valahonnan.

S hirtelen rádöbbentem: az Electronic Intifadán olvastam hasonlókat!

Azaz, hogy ott is olvashattam volna.

Ez a blog, melynek neve az izraeli civilek válogatás nélküli leölésére — tapintatosan: intifádára — utal, egy

Hamász-közeli angol nyelvű terror-barát hírportál,

mely olyannyira keményvonalas a „palesztin ellenállás” terén, hogy a Fatah-vezető Mahmúd Abbászra csak „kollaboránsként” utal. (Azaz hogy az izraeliekkel kollaboráló, Gázában halállal büntetendő egyénként).

A honlapot amerikai emberi jogi szervezetek, így a washingtoni Louis Brandeis Center is, a Hamászhoz közel álló, a terrorcsoport narratíváját közvetítő oldalként tartják számon. A lap újságírói korábban örömüket fejezték ki, amikor 2014 nyarán palesztinok elraboltak és meggyilkoltak három izraeli fiatalt.

Megkülönböztethető vajon a két hírportál retorikája?

Eltér bármiben a Mérce és az antiszemita, Hamász-barát felület véleménye a zsidó államról?

Kvízre fel!

A játék 14 idézetet tartalmaz, melynek el kell dönteni a forrását. A helyes — vagy helytelen — válaszokat követően a feliratra kattintással lehet tovább haladni.

A nyertesek között Jeremy Corbyn válogatott beszédeit sorsoljuk ki, de az is lehet, hogy egy Hamász alapító-nyilatkozatot.

Voltaképpen tök mindegy.

A kvíz ide kattintva érhető el.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.