„Kelet-Európa fogja megmenteni a nyugati civilizációt” – Dennis Prager a Neokohnnak

A Neokohn szerkesztője

 

Dennis Prager, amerikai konzervatív médiaszemélyiség, a Prager U alapítója, és a Miért a zsidók? című könyv társszerzője. A vallásos zsidó aktivista az Mathias Corvinus Collegium fesztiválján vett részt Esztergomban. Prager lapunknak elmondta, hogyan váltotta fel Amerikában egy szekuláris vallás a kereszténységet, hogy szerinte Biden elnök nem hisz semmiben, és hogy ma azok állnak a jó oldalon, akik a baloldali eszmék ellen harcolnak. Hajdú Tímea interjúja.

Egyre népszerűbbek a baloldali ideológiák az Egyesült Államokban, kezdve az interszekcionalitástól a kritikai fajelméletig. Mit gondol mi az oka ennek a népszerűségnek?

Erre tudok egyórás és egyperces választ is adni, most az utóbbit választom. Az embereknek szüksége van a vallásra. Ha a Nyugat vallása meghal, ami a kereszténység, vagy nevezhetjük a zsidó-keresztény értékrendnek is, akkor a bibliai alapú vallás helyére egy szekuláris vallás érkezik. Pontosan ez történt Európában. Mikor a kereszténység meghalt az első világháború után, jött a fasizmus a kommunizmus és a nácizmus. Amerika akkor vallásos maradt.

A baloldalnak köszönhetően ma már nem vallásos az Egyesült Államok, vagy legalábbis a jelentős része nem az. Tehát a kérdés az, hogy mi kerül a vallás helyére az országban, a válasz pedig: egy szekuláris vallás kerül.

S az összes világi vallás baloldali szokott lenni. Marxizmus, kommunizmus, szocializmus, zöld aktivizmus, feminizmus, és minden hasonló izmus baloldali.

Az amerikai történelemben először, a lakosságnak kevesebb, mint a fele jár csak templomba vagy gyülekezetbe vasárnap. A fiatalok között ez a szám még alacsonyabb. Úgy beszélnek magukról, mintha nem lennének vallásosok, de ez nem igaz, nekik igenis van vallásuk, ezt úgy hívják, hogy antirasszizmus, amely a nagybetűs vallása minden baloldali vallásnak.

Dennis Prager. Fotó: Flickr/Gage Skidmore

Mit gondol az amerikaiak körében tapasztalható egyre erősebb amerikaellenes hangulatról?

Az Egyesült Államok három értéken alapszik. Minden egyes amerikai pénzérmén a következők találhatóak: szabadság, E pluribus unum, és Istenben bízunk. A baloldal ezek közül egyiket sem kedveli. A baloldal a történelem során még soha nem támogatta a szabadságot. Szeretném leszögezni, hogy nem a liberalizmusról beszélek, mert a liberálisok igenis támogatják a szabadságot, viszont a baloldal nem támogatja. Istenben bízunk, a baloldal mindig is vallásellenes volt, miközben Amerika a vallásban és az istenhitben gyökerezik. Ezek az erők szeretnék az amerikaiakat faj, gender és osztály mentén felosztani.

Amerika mottója az, hogy mi mind amerikaiak vagyunk, és ők ezt ki nem állhatják.

Így azt látjuk, hogy Amerika vesztésre áll, a baloldal pedig folyamatosan csak nyer.

Mi is az a zsidó-keresztény értékrend?

Dennis Prager szerint a nyugati világban háború zajlik azok között, akik eltörölnék, és azok között, akik megtartanák a zsidó-keresztény értékrendet.

Ön szakértője az antiszemitizmusnak. Amerikára korábban nem voltak jellemzőek az antiszemita indíttatású támadások, amelyek azonban mostanában megszaporodtak, s a statisztikák szerint is nő az antiszemitizmus. Mi lehet ennek az oka?

A baloldal mindig is antiszemita volt kezdve Marx Károlytól, Trockijon át napjainkig. A zsidók nem tudják ezt, mert sokuk balos. A baloldaliak nem szeretik a judaizmust, mert nem kedvelik se a vallást se a nacionalizmust. Így Izrael a legszörnyűbb állam, amit el tudnak képzelni, mivel nacionalista és vallásos, ezért hát gyűlölik, pont mint Amerikát is.

Az antiszemitizmus másik okát az amerikai muszlimokban kell keresni. Rashida Tlaib egy példa. Tehát a baloldal és az iszlám az a két forrás, ami veszélyt jelent a zsidókra.

A zsidók ostobaságot követtek el, mikor elhagyták a hitüket. Mikor a zsidók elhagyják a judaizmust, akkor komoly problémákat okoznak maguknak és a világnak is. Nem a törvény követéséről beszélek, hanem a hitről. Abban való hitről, hogy Isten adta a Tórát. Ha valaki hisz abban, hogy Isten adta a Tízparancsolatot az már be van oltva a baloldali ideológiák ellen.

S mi a helyzet a New Yorki támadásokkal?

Azokat a támadásokat leginkább feketék követik el. A Rágalmazásellenes Liga sok-sok évvel ezelőtt, körülbelül 25 éve kiadott egy jelentést, amelyben az állt, hogy az amerikai kisebbségi csoportok közül a feketék között van a legtöbb antiszemita. Természetesen nem minden fekete antiszemita, de övék a legmagasabb arány. A feketék egy része nem örül más kisebbség sikerének. Ha már itt tartunk az amerikai ázsiaiak ellen is a feketék követik el a legtöbb támadást. Az ázsiai amerikaiak egy másik kisebbség, amely sikeres tudott lenni.

Pozitívnak tekinthető, hogy az amerikai keresztények Izrael-pártiak. Mit gondol szövetségest találhat a két közösség egymásban?

Az amerikai keresztények, különösen az evangéliumi keresztények filoszemiták, és Izrael-barátok. Hisznek abban, hogy Isten adta a Tórát, ahogy én is ebben hiszek. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok a közös bennünk.

Douglas Murray: „A baloldal úgy gondolja, hogy ők képtelenek a rasszizmusra”

A brit író és publicista a Neokohnnak adott interjúban beszélt az új progresszív doktrínák ellentmondásairól, a történelem ismeretének fontosságáról, és a modern társadalmak „Isten-méretű űrjéről.”  

Hogyan látja az európai zsidóság jövőjét? Sok minden veszélyezteti őket, kezdve a kóser vágást célzó tiltásoktól, a közösségeket ért fizikai támadásokig.

Úgy tűnik nem vár szép jövő az európai zsidóságra. Ironikus módon, azt hiszem jobb kilátásaik vannak a kelet-európai zsidóknak, mint a nyugatiaknak.

A világ a feje tetejére állt. Egész életemben azt mondogattam, hogy a 19. században az Egyesült Államokat az északiak mentették meg, a 21. században pedig a déliek fogják megmenteni. Most pedig Kelet-Európa fogja megmenteni a nyugati civilizációt. Ha egyáltalán megmenthető, akkor Kelet-Európa fogja ezt megtenni.

Egyre népszerűbb baloldali eszmék, Amerika-ellenesség, növekvő antiszemitizmus. Mit gondol, hogy kezeli Joe Biden mindezt?

Joe Biden arra tette fel az életét, hogy a lehető legsikeresebb politikus legyen. Valójában nem hisz semmiben. Sok ilyen politikus van, a republikánusok között is sokan vannak, akik nem hisznek semmiben, akik úgy választották a politikai pályát, mint más mondjuk a mérnökit, vagyis úgy érezték, hogy ebben lesznek a legjobbak.

Biden mindent feltett arra, hogy szenátor legyen, aztán alelnök, most pedig elnök. Nincs egyetlen ember az Egyesült Államokban, aki el tudná mondani, hogy miben hisz Joe Biden, mivel Joe Biden sem tudja elmondani, hogy miben hisz. A baloldal van hatalomban ezért ő most balos.

De ugyanez igaz mindegyikükre. Chuck Schumer a szenátus vezetője néhány éve mondott egy beszédet – fenn van a Youtube-on – amiben azt ecsetelgette, hogy milyen veszélyes az amerikaiak számára, ha sok illegális bevándorlót engednek be az országba. Ma pedig már azt sem engedi, hogy bárki az illegális vagy az idegen szót használja. Vajon megváltozott a véleménye? Természetesen nem. Schumer is egy gyenge ember, aki hatalomban akar maradni, és most a baloldal irányítja a Demokrata Pártot.

Egy gyors kérdés a Prager U és a Big Tech harcáról. Ugye a Youtube cenzúrázta a videóikat, majd ezt perre vitték és egy kaliforniai bíróság úgy találta, hogy a Youtube helyesen járt el. Mit gondol megnyerhető ez a harc?

Érdekes lenne látni, hogy mi történne, ha az ügy eljutna a Legfelsőbb Bíróságig. Nagyon remélem, hogy eljut. De a Big Tech és az, ahogy a szólásszabadságot korlátozzák még soha nem fordult elő az amerikai történelemben. Egy dolog volt, amiben minden amerikai egyetértett: azt mondhatsz, amit akarsz. De ma már nem értünk ebben egyet.

Sokan negatív fényben látják Magyarországot, az országnak igen rossz a sajtója a Nyugaton. Önnek mi a véleménye?

Nem vagyok Magyarország szakértő, de sokat tudok az országról és az egész kelet-európai térségről. Most járok ötödször Magyarországon, Kádár János idejében voltam itt először. Kelet-Európát és a Szovjetuniót kutattam az egyetemen. Azt hiszem nagy kivételnek számítok ebben.

Úgy látom jó dolgok történnek Magyarországon. Ez az én benyomásom. A baloldal gyűlöli Magyarországot, de ők mindenkit gyűlölnek, aki nem balos. Nem kell mindennel egyetérteni, amit például Trump mondott, vagy amit Orbán mond.

Annak a ténynek a tudatában, – s ez nem hit, hanem tény – hogy jelenleg a baloldal fenyegeti leginkább a nyugati világot, ma erkölcsi fölényt jelent szembeállni a baloldallal.

„Amerikában az emberek már félnek kimondani, hogy mit gondolnak” – Rod Dreher a Neokohnnak

A konzervatív amerikai író a Neokohnnak beszélt arról, hogy miért vesztették el a konzervatívok a kultúrát, hogy valójában mit gondolnak az amerikaiak a progresszív intézkedésekről, és mit tanulhatnak a keresztények az ortodox zsidóktól. Hajdú Tímea interjúja.

Borítókép: Flickr/Gage Skidmore