Prager: Ha az USA abbahagyja Izrael támogatását, az Amerika végét jelenti

Dennis Prager  The Jerusalem Postnak adott interjújában beszélt arról, hogy szerinte itt az ideje, hogy az ortodox zsidók és a keresztény hívők együtt dolgozzanak azon, hogy visszaszerezzék azt az értékrendet, amely annyira fontos nekik.

„Ha Amerika lemond Izraelről és a zsidókról, az az általunk ismert Amerika vége”

– véli Dennis Prager amerikai konzervatív talk show műsorvezető.

A keresztény jobboldallal való mély kapcsolatáról jól ismert zsidó Prager aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy Amerika feladja azokat a zsidó-keresztény értékeket, amelyekre alapult, és ezért fennáll a veszélye, hogy elveszíti Izrael támogatását és végső soron szuperhatalmi státuszát.

„A keresztények [támogatják Izraelt], mert Isten Ábrahámnak tett ígéretére hivatkoznak, miszerint ‘akik megáldanak téged, azokat megáldom, akik pedig megátkoznak, azokat megátkozom'” – mondta Prager.

„Amerika volt a legnagyobb áldás a zsidók számára a perzsa Dárius óta, és Amerika egy áldott ország volt”

– mutatott rá Prager, aki reagált arra is, hogy a Pew Research Center 2019-es felmérése szerint több mint 10%-kal kevesebben vallották magukat Amerikában kereszténynek, mint egy évtizeddel korábban.

„Azért hagyja el annyi gyerek a vallást, mert az iskolákban világi agymosást kapnak”

– állította Prager.

„Az iskolák világiak. Isten nincs az iskoláinkban…” – tette hozzá.

Dennis Prager: „Rendes” emberek is képesek sok kárt okozni

„A baloldaliságban és a liberalizmusban gyakorlatilag semmi közös nincs. Mégis „rendes” liberálisok milliói támogatják a baloldalt. Miért?” – teszi fel a kérdést Dennis Prager

„A legtöbb zsidónak és kereszténynek fogalma sincs, hogyan magyarázza el a vallását a gyerekeinek… Ugyanígy az amerikaiaknak sem sikerült elmagyarázniuk Amerikát a gyerekeiknek” – folytatta.

„Miért nem hazafiasak ma a gyerekek?” – tette fel a kérdést.

Prager szerint most van itt az ideje, hogy az ortodox zsidók és a keresztény hívők együtt dolgozzanak azon, hogy visszaszerezzék azt az értékrendet, amelyről azt mondják, hogy annyira fontos nekik.

A Pew Research Center 2022-es jelentése szerint a fehér evangéliumi protestáns hívők többsége, 86%-a kedvezően vélekedik Izrael népéről, 42%-uk pedig nagyon kedvezően.

„A zsidóknak meg kell érteniük, hogy sok keresztény szövetsége valódi”

– mondta Prager.

„Nagyon sok zsidó attól fél, hogy a keresztények meg akarnak téríteni minket” – mutatott rá, hozzátéve, hogy a keresztények azért támogatják Izraelt, mert hisznek a Tórában mint az Örökkévaló szavában.

Úgy véli, ez az a pont, ahol a zsidók és a keresztények össze tudnak fogni.

„Kelet-Európa fogja megmenteni a nyugati civilizációt” – Dennis Prager a Neokohnnak

Dennis Prager a lapunknak elmondta, hogyan váltotta fel Amerikában egy szekuláris vallás a kereszténységet, hogy szerinte Biden elnök nem hisz semmiben, és hogy ma azok állnak a jó oldalon, akik a baloldali eszmék ellen harcolnak. Hajdú Tímea interjúja.