Dennis Prager: „Rendes” emberek is képesek sok kárt okozni

„A baloldaliságban és a liberalizmusban gyakorlatilag semmi közös nincs. Mégis „rendes” liberálisok milliói támogatják a baloldalt. Miért?” – teszi fel a kérdést Dennis Prager az American Greatness oldalán. 

„A bölcsesség megszerzésének része, hogy rádöbbenünk sötét igazságokra. Az egyik ilyen felismerés a következő: Sok gonoszságban rendes emberek is segédkeztek” – kezdi Prager.

„A „rendes” alatt azt értem, ahogyan az emberek viselkednek a személyes kapcsolataikban. „Rendesnek” nevezzük azokat az embereket, akik barátságosak az idegenekkel, többé-kevésbé őszinték másokkal szemben, gondoskodnak a családjukról, támogatják a barátaikat és kellemes a társaságuk. Mindannyian rendes szomszédokat szeretnénk. Általában nem utal a makroszférára – vagyis azokra a nézetekre és értékekre, amelyeket az emberek az erkölcsi és társadalmi kérdésekkel kapcsolatban vallanak” – írja a rádiós.

Prager szerint az ember két erkölcsi összetevőből áll – a mikro- és a makroszférából. Egy igazán jó ember – a „jó” nem azonos a „rendessel” – mindkét területen jó. Ezért szerinte lehetséges, hogy valaki mikroszinten kedves legyen, de a társadalom számára borzalmas értékeket valljon; és nagyon is lehetséges, hogy kiváló makroértékekkel rendelkezzen, de ne legyen különösebben kedves ember.

Első példaként a kommunizmust hozza fel, amelynek több tízmillió áldozata volt.

„Azt gondolhatnánk, hogy senki, aki támogatta a kommunizmust, nemhogy tagja volt egy kommunista pártnak bárhol a világon, nem volt rendes ember. De tévednének. Sok rendes ember volt, aki támogatta a kommunizmust. Még azok között a nyugatiak között is akadtak rendes emberek, akik Sztálint ellátták az atombomba készítésének titkaival”

– írja Prager.

„A kommunizmus egyetlen versenytársa a tiszta gonoszságban természetesen a nácizmus volt. Bár a kommunisták sokkal több embert gyilkoltak meg, a nácik szisztematikus ipari gyilkosságai, amelyek során szinte minden zsidó férfit, nőt és gyermeket meggyilkoltak Európában, a legszörnyűbb bűntett marad, amelyet valaha egy nemzet elkövetett. Az ember ezért azt feltételezné, különösen a kommunista retorikát jellemző erkölcsi retorika hiánya miatt, hogy aligha lehettek a nácizmusnak rendes támogatói” – teszi hozzá.

Prager szerint voltak rendes németek, akik Hitlerre és a nácikra szavaztak 1932-ben, az utolsó szabad választáson Németországban a második világháború utáni időkig. A történészek általában egyetértenek abban, hogy a nácikra szavazó németek elsősorban gazdasági okokból tették ezt, nem pedig azért, mert zsidógyűlölők voltak, nemhogy az összes európai zsidó meggyilkolását akarták volna.

„Tehát igen, voltak még rendes nácik is. Van egy jól ismert példa erre: Oskar Schindler. Schindler német gyáros, aki a náci párt tagja volt, személyesen mentett meg mintegy 1200 zsidó-zsidó munkást a nácik által megszállt Lengyelországban, Csehországban és Morvaországban lévő gyáraiban” – írja a rádiós.

A szerző hozzáteszi, hogy egyetlen kommunista vagy náci sem volt rendes, aki részt vett a kommunista vagy náci gonoszságokban; mindegyikük megvetendő volt.

„Kelet-Európa fogja megmenteni a nyugati civilizációt” – Dennis Prager a Neokohnnak

Dennis Prager a lapunknak elmondta, hogyan váltotta fel Amerikában egy szekuláris vallás a kereszténységet, hogy szerinte Biden elnök nem hisz semmiben, és hogy ma azok állnak a jó oldalon, akik a baloldali eszmék ellen harcolnak. Hajdú Tímea interjúja.

„Ez igaz volt a rabszolgaság támogatóira, sőt néhány rabszolgatartóra is. A kommunizmushoz és a nácizmushoz hasonlóan voltak rendes emberek, akik támogatták a rabszolgaságot, sőt voltak olyanok is, akiknek rabszolgájuk volt. A kommunizmushoz és a nácizmushoz hasonlóan a rabszolgaság intézménye is gonosz volt, de nem minden rabszolgatartás támogatója vagy rabszolgatartó volt személy szerint gonosz. George Washingtonnak is voltak rabszolgái, és nem egyszerűen rendes ember volt, hanem nagyszerű ember.

Ráadásul a kommunista és a náci gonoszsággal ellentétben, amelyek egyedülállóak voltak a történelemben, a rabszolgaság egyetemes volt, és a történelem során végig gyakorolták. Több ezer évbe telt, amíg az emberiség nagy része felismerte, hogy a rabszolgaság mennyire gonosz volt. Az embereket pedig mindig a kor és a hely kontextusában kell megítélni, ahol éltek” – fejti ki Prager.

„Azért vált számomra fontossá ez a kérdés, hogy a rendes emberek kárt okoznak, mert megpróbáltam megmagyarázni, hogyan lehetséges, hogy rendes amerikaiak milliói támogatják a baloldali politikát, amely tönkreteszi, sőt talán el is pusztítja Amerikát”

– írja a szerző.

„Konkrétan, miért támogatják a rendes liberálisok milliói a baloldalt? A baloldaliságnak és a liberalizmusnak gyakorlatilag semmi köze egymáshoz. Hisznek-e a liberálisok a teljesen fekete kollégiumokban; abban, hogy Amerika egy rendszerszinten rasszista ország, amelyet nem 1776-ban, hanem 1619-ben alapítottak; hogy Izrael a Közel-Kelet gonosztevője; hogy a kapitalizmust, az egyetlen gazdasági rendszert, amely emberek milliárdjait emelte ki a szegénységből, fel kellene váltania a szocializmusnak, amelynek erkölcsi bizonyítványa borzalmas; hogy a kisgyerekeket arra kellene tanítani, hogy a „fiúk” és a „lányok” szubjektív kategóriák, és hogy a „nem bináris” normális; vagy hogy a rendőrség finanszírozásának megszüntetése csökkenti az erőszakos bűncselekményeket?

Mégis rendes liberálisok milliói támogatják azokat, akik hisznek ezekben a nihilista, Amerika-ellenes, emberellenes eszmékben – írja Dennis Prager.

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fotó: Flickr

„Egy amerikai tábornok azt mondta nekem, hogy Kína meg fogja támadni Tajvant”

Tim Marshall, A földrajz fogságában szerzője interjút adott a Neokohnnak, melyben beszélt az orosz-ukrán konfliktusról, Iránról és a Kína-Tajvan feszültségről. Interjú.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.