Kínzó kérdések – Heti Grün

Mi lesz a nyugat-európai zsidósággal, mi vár az amerikai zsidókra, mit kezdjen a jobboldal a muszlimokkal, miért támogatják a keresztények Izraelt, van-e Hanukarácsony, Golda Meir mítosz, vagy valóság, mit üzen a Labour a demokratáknak, mit üzen Thatcher a toryknak, mit üzen Netanjahu győzelme a választóknak, mivel adós a hazai történettudomány? Az elmúlt hetek izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Guy Millière, a Párizsi Egyetem professzora a Gatestone Institute oldalán megjelent elemzésében amiatt aggódik, hogy miközben az EU politikusok fennhangon hirdetik az antiszemitizmus elleni harc fontosságát, a muszlim, a baloldali és a megrögzötten Izrael-ellenes irányokat félresöpörve kizárólag a szélsőjobboldali formájával hajlandóak foglalkozni igazán.

Csere Ivett Claude Moniquet francia újságíróval, az Európai Stratégiai Hírszerzési és Biztonsági Központ igazgatójával, a francia külföldi hírszerzés egykori munkatársával  arról beszélgetett, hogy a jobboldalnak meg kellene szólítania a muszlim közösségeket is.

Gulyás Virág nagyon felhúzta magát az Egyesült Államokban tomboló antiszemita erőszakhullámon, mivel bár Amerika valahogy nem szokott felkerülni az antiszemita országok listájára, a valóság szerinte valami egészen mást mutat.

Liel Leibovitz szerint végképp kiszolgáltatottá válhatnak a New York-i zsidók, miután az új igazságszolgáltatási reformok a fegyverkorlátozó törvényekkel együtt lehetetlenné teszik a biztonságos zsidó életet New Yorkban.

Hajdú Tímea arra a kínzó kérdésre keresi a választ, hogy miért támogatják Izraelt az evangéliumi keresztények, miközben az egyház antiszemita múltja a mai napig kísért.

Megyeri A. Jonatán a múlt héten végetért Hanukáról osztott meg tíz érdekes tényt, és azt a kérdést vette górcső alá, hogy van-e Hanukarácsony, avagy van-e egyáltalán párhuzam a Karácsony, és a Hanuka között.

Golda Meir: mítosz és valóság? Beszámoltunk a Golda című új dokumentumfilmről, mely emberközeli képet fest a „zsidók királynőjének” tartott, Izraelben és a diaszpórában ellentmondásos megítélésű izraeli politikusról, miniszterelnökről, a zsidó állam egyik alapítójáról.

Baloldali antiszemitizmus: mit üzen a Labour kudarca? Dr. Alex Joffe, a Közel-Keleti Fórum munkatársa, a The Begin-Sadat Center for Strategic Studies elemzője szerint decemberi brit választások eredményei az amerikai zsidóság számára is sokat tanulságot rejtenek.

Gyenge Dániel azon tanakodik, hogy vajon mihez kezd Thatcher örökségével a brit Konzervatív Párt, miután Johnsonék politikája sokkal inkább kötődik a szociálkonzervatív vonalhoz, mint a thatcherista neokonzervativizmushoz.

Netanjahu vajon pirruszi győzelmet aratott? Nagy Gabriella elemzésében nem zárja ki, hogy Netanjahu fölényes győzelme a Likud előválasztáson akár a kormányzópárt vereségéhez is vezethet a márciusi Knesszet-választásokon.

Mivel adós még a hazai történelemtudomány? Pelle János szerint a Tanulmányok a magyarországi zsidóság történetéből című kötet túl koncepciótlan.

A polgári új esztendő beköszöntével Megyeri A. Jonatán összeállította a szerinte zsidó szempontból, valamint Izrael szempontjából 10 legfontosabb tavalyi események listáját, Hajdú Tímea pedig az amerikai politika a legérdekesebb pillanatait vette sorra 2019-ből.

Előző összefoglalónk itt olvasható:

Szkeptikusok – Heti Grün

Haszkala-szkeptikus vallástudós, Trump-szkeptikus zsidók, Netanjahu-szkeptikus likudnyikok, politika-szkeptikus kannabisz sör, filoszemita olimpiai bajnok, tragikus sorsú festőművész.