Golda Meir: mítosz és valóság

A Golda című új film emberközeli képet fest a „zsidók királynőjének” tartott, Izraelben és a diaszpórában ellentmondásos megítélésű izraeli politikusról, miniszterelnökről, a zsidó állam egyik alapítójáról – írja a The Times of Israel.

Kicsit több mint 45 éve, hogy Golda Meir lemondott a miniszterelnöki posztról. Ő volt Izrael negyedik kormányfője, nőként pedig egyike az elsőknek a modernkori kormányoknál. Az embereknek attól függően változik a véleménye róla, hogy Izraelen belül, vagy kívül élnek.

Az Egyesült Államokban rajongtak Golda Meirért. Egy jóságos nagymama-figura Ukrajnából, aki az Egyesült Államokbeli Milwaukee-ba, majd Izraelbe emigrált, ahol az egyik legnagyobb cionista lett, majd fontos kormánytag, öt évig miniszterelnök. Ben Gurion kormányfő elhíresült mondata róla, hogy

„az egyetlen igazi férfi a kormányomban”.

A baloldali és cionista amerikai családok szemében Golda Meir tehetséges és gondoskodó karaktere sokkal jobban illeszkedett a tejjel-mézzel folyó kánaán képébe, mint a haragos Uzi Narkiss, vagy Mose Dayan. Golda cukinak tűnt.

Életveszélyben volt Izrael az 1973-as Jom Kippuri háborúban

„Nincs elég tankunk, nincs elég repülőnk, elég emberünk sem ahhoz, hogy megvédjük Izrael államát.”

A cikk szerint Izraelben a többség nincs ilyen jó véleménnyel róla. Főként azt róják fel neki, hogy

nem törekedett békére a szomszédos arab államokkal, elmélyítette a törésvonalakat a muszlim országokból bevándorolt szefárd, és az európai, askenáz zsidók között, ráadásul képtelen volt megelőzni a költséges, sok áldozatot követelő jom kippuri háborút.

Ez a kettősség áll a Golda című új dokumentumfilm fókuszában, amelyet novemberben mutattak be a rangos New York-i Doc NYC fesztiválon.

A lap szerint az informatív, és okos film mai szemszögből mutatja be Golda Meir politikai karrierjét. Váltakozva jönnek interjúk azokkal, akik ismerték, korabeli felvételek, a csúcspontot pedig a vele készült 1978-as, hosszú sajtóbeszélgetés részletei jelentik.

Golda trailer

Shortly before her passing, Golda Meir was interviewed for the Israeli television. After the shooting ended the cameras kept rolling, recording an intimate t…

Ezt az anyagot korábban nem lehetett látni: egy vágatlan beszélgetés két újságíróval, egy televízió stúdiójában, miután a hivatalos interjú véget ért.

Shani Rozanes, egy Berlinben élő izraeli filmes az egyike a három rendezőnek, akik a dokumentumfilmet készítették. A lapnak elmondta, hogy ezt a felvételt véletlenül találták meg az izraeli filmarchívumban, amelynek jelentős része a korai évekből nincs még digitalizálva. A rendszer úgy működik, hogy a filmeket az alkotóknak maguknak kell digitalizálniuk a saját költségükre, amit aztán felhasználhatnak, ha találnak benne érdekeset, de ha nem, akkor bukták a pénzüket. Ők szerencsére aranyat találtak – mondja a rendező.

A rendező olyan izraeli családban, és akkor nőtt fel, ahol és amikor a szüleinek nem volt jó véleménye Golda Meirről, főként a jom kippuri háború súlyos áldozatai miatt. Azt mondja, a film készítése közben megváltozott a véleménye róla.

„Magával ragadó, karizmatikus személyiség. Nehéz, hogy ne érintsen meg az embersége. Talán nem értek mindig egyet azzal, amit mond, de megértem a szándékát. Azt szeretném, hogy ezzel a filmmel mindenki teljesebb képet kapjon róla, ne legyen egyoldalú a megítélése”

– mondta a rendező a lapnak.