Rakéták árnyékában — Heti Grün

Terrorhullám Izrael ellen és izraeli ellencsapások, anticionista baloldali sajtó idehaza és spanyol választások, mindent Sarah Halimi esetéről és likudos interjú. Az elmúlt hét izgalmas olvasmányainak összefoglalója Neokohn-cikkek környezetbarát újrahasznosításával.

Izraeli helyzet

A héten terrorháborúba kezdett a Hamász Izrael ellen, Izrael pedig kemény lépésekkel reagált. A témában több saját cikket is közölt lapunk:

Folyamatosan frissülő hírfolyamban írtunk az eseményekről, mely itt olvasható.

Lapunk Tel Aviv-i tudósítója, Nagy Gabriella rövid helyzetjelentést küldött nekünk még az eseménysor elején.

Rendkívüli online sajtótájékoztatót tartott Yacov Hadas-Handelsman nagykövet a legfrissebb Izraeli eseményekről, erről is tudósítottunk.

Lapunk átnézte a magyar kormánypárti és ellenzéki politikusok közösségimédia-oldalait: ki posztolt egyáltalán bármit az Izraellel szembeni rakétaesőről? Spoiler: túl sok magyar politikust nem érdekel Izrael.

Továbbá: a szemünk előtt kibontakozó belső intifáda nem csak embereket fog eltemetni, hanem egy sor álmot is a Közel-Kelet jövőjével kapcsolatban. Robert C. Castel írását a Facebookon publikálta, engedélyével közöltük újra.

Magyar sajtó

Lapunk több cikkben is kritizálta, ahogyan a progresszív sajtó viszonyult a friss konfliktushoz.

Miközben Izraelre több mint 1000 rakétát lőtt a Hamász és az Iszlám Dzsihád a napokban, izraeli civilek haltak meg, és Izrael próbálja kilőni a terroristák állásait a Gázai övezetben, néhány magyar sajtótermék mintha fordítva szemlélné az eseményeket. Népszerű sajtószemlénkben a Mérce, a Euronews, a Telex, a 444 és az Azonnali került terítékre.

Ezen felül két újságíró ámokfutásáról is külön írtunk. Hosszas cikkben emlékezett meg a Mérce volt szerzője, az LMP-közeli Azonnali új újságírója, Tóth Csaba Tibor a jeruzsálemi eseményekről. Cikkében kizárólag a Hamász narratívája jelenik meg, az izraeliekre elnyomókként utal, és egyetlen megtámadott zsidó civil esetéről sem számolt be.

Bede Márton, a 444.hu újságírója mindenkit deportálna Izraelből és Gázából is. Bejegyzésekor négy nap híján 77 éve kezdődtek a magyarországi deportálások.

Belföld

Újabb ellentmondásos jelöltekkel bővült az ellenzéki összefogás kínálata az előválasztások során: kitöréstúrás jobbikost indít a Momentum, illetve az izraeli „illiberalizmust” kritizáló baloldalit a Párbeszéd és az MSZP.

Európa

Hajdú Tímea, lapunk szerkesztője alapos szájbarágót közölt a franciaországi Sarah Halimi-gyilkosságról, mely itt olvasható.

Helyhatósági választások voltak Madridban, Isabel Ayuso, ahogy a helyi sajtó jellemezte, „Hurrikán” Ayuso hatalmas sikert ért el. Tóth András a jobboldali spanyol fordulatot elemezte.

Interjú

Interjút csináltunk Tamir Wertzbergerrel, aki a Likud külügyi csoportjának tagja, magyar származású izraeli, bátran képviseli hazájának érdekeit a nemzetközi porondon és a médiában. Felmerül, hogyan lesz egy észak-izraeli mosav szülöttje a Likud magyarországi képviselője, mit gondol Orbán Viktorról, és hogyan magyarázza az izraeli zavargásokat.

Az örökjáradéktól a természetes fényig — Heti Grün

Feldmájer Pétertől a helyretett Heislerig, nagy hatású közgazdásztól a népbíróságokig, változó világtól a megszállt Szovjetunióig.