Palesztin terror: Készülnek egy esetleges szárazföldi hadművelet tervei

Sábát alatt a hírfolyamunk is szünetel.

Péntek 19:00

Izraelben már beköszöntött a Sábát és a déli városokat újra lövik Gázából a terroristák. Egy Gáza közelében található településen találat ért egy lakóházat, de senki nem sérült meg.

Péntek 18:45

Zavargások törtek ki Ciszjordániában, a Palesztin Hatóság adatai szerint hétfő óta 10 palesztin halt meg az IDF katonáival folytatott harcban. Az izraeli védelmi erők adatai szerint heten haltak meg az összecsapásokban – írja a Times of Israel. 

A zavargásokban körülbelül 3000 palesztin vesz részt.

A Hamász további erőszakra biztatja a ciszjordániai lakosokat: „Ó ti szabad ciszjordániai hősök, áldottak a fegyvereitek. Üdvözöljük a forradalmatokat” – mondta a terrorszervezet egyik szóvivője.

כאן חדשות on Twitter: „פעילי חיזבאללה פרצו את גדר הגבול וחדרו לשטח ישראל@rubih67 https://t.co/dAMNpxtz3z pic.twitter.com/dppAKP9jmL / Twitter”

פעילי חיזבאללה פרצו את גדר הגבול וחדרו לשטח ישראל@rubih67 https://t.co/dAMNpxtz3z pic.twitter.com/dppAKP9jmL

Az IDF péntek délután Twitteren közölte, hogy tankokkal figyelmeztető lövéseket adtak le egy csoport libanoni lázadó felé, akik a határt átlépve behatoltak izraeli területre – írja az Ujkelet.live

A lázadók megrongálták a határkerítést és tüzet gyújtottak a területen, majd visszatértek Libanonba.

A libanoni hatóságok szerint egy tüntető meghalt, mikor figyelmeztető lövést adott le az izraeli hadsereg.

A helyszínen készített felvételeken a tüntetők Hezbollah-zászlókat lengetnek.

Az incidens Metula izraeli közösség közelében történt. A hadsereg utasította a lakosokat, hogy ne hagyják el otthonukat.

Folytatódtak a rakétatámadások Izrael ellen, bár valószínűleg az izraeli csapások következtében, a kilőtt rakéták száma csökkent az előző napokhoz képest. A Hamász infrastruktúrája komoly veszteségeket szenvedett el, és jelezték, hogy készen állnának a tűzszünetre – írja a Jerusalem Post. 

Izrael a jelek szerint már készül egy esetleges szárazföldi hadművelet lehetőségére. A hírek szerint a konkrét terveket kedden mutatják be a biztonsági kabinetnek.

Az elmúlt két napban 16 ezer tartalékos katonát mozgósítottak.

Péntek 15:30 

Az izraeli hadsereg figyelmeztető lövéseket adott le a libanoni határnál gyülekezőknek, akik megrongálták a kerítést.

Israel Defense Forces on Twitter: „BREAKING: A short while ago, IDF tanks fired warning shots toward a number of rioters who crossed from Lebanon into Israeli territory. The suspects sabotaged the fence and set a fire in the area before returning to Lebanese territory. / Twitter”

BREAKING: A short while ago, IDF tanks fired warning shots toward a number of rioters who crossed from Lebanon into Israeli territory. The suspects sabotaged the fence and set a fire in the area before returning to Lebanese territory.

Péntek 14:45 

A Hamasz rálőtt a városra, ahol az öt éves Ido Avigal temetése zajlott. A temetést Kiryat Gatban tartották, és a kisfiú édesapja épp a búcsúbeszédet tartotta, mikor megszólaltak a szirénák.

A gyanú szerint a Hamasz szándékosan megakarta zavarni a temetést, a város ugyanis nem volt gyakori célpontjuk az elmúlt napokban.

Mindeközben több száz jordániai elindult az izraeli határ felé, hogy „felszabadítsák” az al-Aksza mecsetet – adta hírül a helyi média.

„Szellemmel és vérrel megváltunk téged ó al-Aksza!”- skandálta a tömeg arra a mecsetre utalva, amely a jeruzsálemi Templom-hegyen áll.

A felvételek alapján a helyszínen vannak a jordániai biztonsági erők. Ammanban a jordán fővárosban a pénteki imák után több ezren vonultak fel, hogy a palesztinok mellett tüntessenek.

Ghadeer Talal 🇯🇴🤍 on Twitter: „Marches in #Jordan near the border with #Palestine in solidarity with #Jerusalem and #Gaza.#يلا_على_الحدود 🇵🇸🇯🇴 #GazzaUnderAttack pic.twitter.com/bud0iqfz6L / Twitter”

Marches in #Jordan near the border with #Palestine in solidarity with #Jerusalem and #Gaza.#يلا_على_الحدود 🇵🇸🇯🇴 #GazzaUnderAttack pic.twitter.com/bud0iqfz6L

Nem csak Jordánia, hanem Libanon irányából is megindultak az izraeli határ felé, bár a felvételek alapján nem jelentős a számuk.

Amichai Stein on Twitter: „#BREAKING: Dozens of Lebanese broke through the fence with Israel – and broke into Israeli territory pic.twitter.com/U03Kz2vSWR / Twitter”

BREAKING: Dozens of Lebanese broke through the fence with Israel – and broke into Israeli territory pic.twitter.com/U03Kz2vSWR

Péntek 13:30

Kora délután újra megszólaltak a szirénák Izrael dél részén Askelonban és Kiryat Gatban. A támadásért a Hamasz vállalta a felelősséget.

Beni Ganz izraeli védelmi miniszter és az IDF főparancsnoka Aviv Kohavi szituációs megbeszélést tartottak, hogy egyeztessenek a hadsereg következő lépéseiről.

Péntek 11:00 

Az IDF jelentése szerint a Vaskupola hatástalanított egy drónt, amit Gázából lőttek Izraelre.

Illusztráció arról, hogy a Hamasz lakóépületek közül tüzel: 

COGAT on Twitter: „Residents as a human shield: the terror organization Hamas is firing out of civilian structures in Gaza, such as populated neighborhoods, risking its own people in order to harm Israeli civilians. pic.twitter.com/5OENbgDgUH / Twitter”

Residents as a human shield: the terror organization Hamas is firing out of civilian structures in Gaza, such as populated neighborhoods, risking its own people in order to harm Israeli civilians. pic.twitter.com/5OENbgDgUH

Izrael folytatta a reggel kezdett ellentámadást és kilőtt több gázai rakétalövőt és több Hamasz megfigyelő pontot – írja a Times of Israel. 

Délelőtt Askelon és a gázai határ melletti településeken szólaltak meg a légvédelmi szirénák.

Júdea és Szamárában megakadályoztak egy palesztin késeléses támadást. Az eset Ofra település közelében történt, a támadót hatástalanították, néhány katona könnyebb sérüléseket szenvedett.

Péntek 09:00

Kilencre emelkedett az izraeli halálos áldozatok száma, miután meghalt egy 50 éves nő a kórházban, aki még kedden elesett, mikor egy óvóhelyre próbált menekülni a Hamasz rakétái elől.

Péntek 06:45

Az izraeli hadsereg megállás nélkül bombázza a gázai terrorista célpontokat mind a levegőből, mind pedig a szárazföldről, az IDF jelentése szerint 450 rakétát lőttek ki a terrorszervezet alagútrendszerére. Mindeközben a Hámász folyamatosan lőtte rakétáit Izraelre. Áskelonban egy hétemeletes épületet rakéta találat ért, egy 60 év körüli férfi életveszélyesen, többen könnyebben megsérültek.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „IDF says 160 jets were used in the wide-scale strikes in Gaza last night, alongside artillery units. They say some 150 underground sites were hit. pic.twitter.com/DXNLmPMQ7a / Twitter”

IDF says 160 jets were used in the wide-scale strikes in Gaza last night, alongside artillery units. They say some 150 underground sites were hit. pic.twitter.com/DXNLmPMQ7a

Az éjszaka során több tucat rakétát lőttek ki Gázából a dél-izraeli Beer Seva városára is.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „From the interceptions over Beersheba a short while ago(Video: מצב בטחוני גלובלי) pic.twitter.com/sQ32N9oua0 / Twitter”

From the interceptions over Beersheba a short while ago(Video: מצב בטחוני גלובלי) pic.twitter.com/sQ32N9oua0

A Fehér Ház tűzszünetet igyekezne elérni, de a Times of Israel szerint belátja, hogy egyelőre ennek még nincsen itt az ideje. Anthony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével, azonban mindkét fél tisztában van vele, hogy a mostani konfliktus megoldása sokkal inkább a Gázai-övezetet uraló Hámász kezében van.

Korábbi közvetítésünket itt olvashatja: Link