Palesztin terror: hírfolyam, az elmúlt napok eseményeiről

Friss hírfolyamunk itt elérhető. 

Csütörtök 23:34

A Times of Israel szerint az IDF közölte, hogy földi egységeik is támadják Gázát. A TOI is tisztázza, hogy az IDF nem magyarázta meg ennek jelentését. Újabb rakéták csapódtak be délen. Egy 87 éves nő meghalt Stulimban, Askelon mellett, amikor elesett az óvóhelyre menet.

Csütörtök 21:57

Ismét záporoznak a rakéták Izrael középső részére.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „From the Iron Dome interceptions over Ashkelon(Video: ביא ברוקס) pic.twitter.com/fk9v57pgrk / Twitter”

From the Iron Dome interceptions over Ashkelon(Video: ביא ברוקס) pic.twitter.com/fk9v57pgrk

A Hámász azt közölte, hogy mintegy 90 rakétát indított Ásdod és Áskelon városok irányába. Egy rakéta közvetlenül egy épületre zuhant Rámléban.

Áldozatokról egyelőre nincs információ.

Tovább folytatódnak a három napja tartó zavargások Lod városában, ahol feldühödött arabok gyújtogatnak és rongálnak.

A Hámász büszkélkedik azzal, hogy sikerült az eddigi legnagyobb hatótávolságú rakétát kilőniük, mely nem sokkal korábban Eilat mellett landolt, mintegy 250 kilométerre Gázától.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „Hamas releases footage of the „Ayash 250″ long-range rocket which they fired earlier today toward Ramon Airport near Eilat. The rocket impacted an open area. pic.twitter.com/nheyT2o5Aw / Twitter”

Hamas releases footage of the „Ayash 250” long-range rocket which they fired earlier today toward Ramon Airport near Eilat. The rocket impacted an open area. pic.twitter.com/nheyT2o5Aw

Csütörtök 21:11

Már Libanonból is kilőttek három rakétát Izrael irányába, azok mind a Földközi-tengerben landoltak, így a légvédelmi szirénák sem szólaltak meg a Észak-Izraelben. Egyelőre nem lehet tudni biztosan ki lőtte ki a rakétákat, valószínűleg Türosz városa körüli terrorszervezettől érkezhettek, állítólag a libanoni rendőrség már lekapcsolta őket.

Közben folytatódtak a zavargások a nagyobb izraeli városok arabok lakta negyedeiben, Lodban, ahol napok óta tart a káosz, további két zsinagógát gyújtottak fel az arabok.

הראל דודוביץ on Twitter: „מצב בלתי נתפס ששורפים בית כנסת בלוד. (התמונה רצה ברשת). pic.twitter.com/EbOtZn8XJi / Twitter”

מצב בלתי נתפס ששורפים בית כנסת בלוד. (התמונה רצה ברשת). pic.twitter.com/EbOtZn8XJi

Csütörtök 20:25

Rendőrségnek kellett kimentenie egy zsidó családot, akik Jeruzsálem Umm al-Fahm részére véletlenül tévedtek be.

Tovább folyik a rakétatámadás Izrael ellen Gázából, Áskelonban és Ásdodban is megszólaltak a légiriadó szirénái, több rakéta becsapódott.

Csütörtök 17:55

Többször is megszólaltak a légvédelmi sziránák Ásdod, Szderot, Netivot és Beer Sevá városában, miután a Hámász továbbra is rakétákat lő ki a Gázai-övezetből. Hétfő óta több, mint 1600 rakétát lőttek ki Gázából izraeli terület irányába.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének közlése szerint további Hámász érdekeltségeket sikerült likvidálni a Gázai-övezetben.

وكالة شهاب للأنباء on Twitter: „دمار كبير في الشوارع المحيطة بمجمع „أبو خضرة” وسط مدينة غزة بعد قصف الاحتلال الليلة. pic.twitter.com/PZ0YkEXSm3 / Twitter”

دمار كبير في الشوارع المحيطة بمجمع „أبو خضرة” وسط مدينة غزة بعد قصف الاحتلال الليلة. pic.twitter.com/PZ0YkEXSm3

Az izraeli hadsereg, a világon egyedülálló módon ún. kopogtató bombákat küldd először azokra az épületekre, melyeket bombázni készül annak érdekében, hogy a civil (és akár a nem-civil) lakosságnak legyen ideje elhagyni a helyszínt.

Hildai Zilberman azt is elmondta, hogy fenntartják annak lehetőségét, hogy szárazföldi alakulatokkal is bemennek Gázába, az erről szóló tervek most készülnek és várhatóan még ma döntés születik a kérdésben.

Csütörtök 15:40

Komoly rakétazáport zúdít a Hámász izraeli városok felé. Az eddigi legnagyobb pályát, 250 kilométert megtett rakéta Eilát előtt zuhant le. Eddig 7 izraeli és 72 palesztin halottja van a palesztin terrornak.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ nagykövete levelet küldött a Biztonsági Tanácsnak, melyben azt kérte, hogy az keményen ítélje el a Gázából Izrael felé zúdított rakétákat és jelentse ki, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.

Csütörök 15:00

Videón, ahogy a Ben Gurion repülőtéren az utasok igyekeznek az óvóhelyekre, amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Csütörtök 13:48

Tel Aviv, Beer Seva, Áskelon és Jeruzsálem is gázai terroristák rakétáinak célpontja volt. Sérülésekről nem érkezett jelentés, a Vaskupola légvédelmi rendszer minden rakétát hatástalanított.

Csütörtök 13:00

A Hámász Izz al-Din al-Kasszám Brigádok vezetője az izraeliek elleni erőszakra szólítja fel a palesztinokat:

„Menjetek ki, ciszjordániai testvéreim, harcoljatok az ellenséggel. Az al-Kasszám Brigádok fedez benneteket. Támadjuk meg Tel Avivot és Dimonát, közel és távol. Ez egyszerűbb, mint egy korty vizet inni” – mondta Abu Obeida.

Mindeközben az izraeli hadsereg sikeresen bombázott le 7 Hámász  rakétakilövő állást.

Haifán arab tüntetők autókat gyújtottak fel egy ház parkolójában. A Walla híroldal szerint mintegy hatvanan kaptak füstmérgezést.

Barak Ravid on Twitter: „Arab rioters burn cars in a parking lot of a building in Haifa where hundreds of Jews live. Credit to @yoavetiel pic.twitter.com/arCTFs50qu / Twitter”

Arab rioters burn cars in a parking lot of a building in Haifa where hundreds of Jews live. Credit to @yoavetiel pic.twitter.com/arCTFs50qu

Csütörtök 11:15

Csütörtök kora hajnalban az izraeli hadsereg sikeres bombázást hajtott végre Gázában, ahol lerombolták a Hámász központi épületét, bankját, belső biztonsági szolgálatainak irodáit és likvidálták a Hámász egyik vezetőjét is.

צבא ההגנה לישראל on Twitter: „צה”ל תקף את ביתו של מפקד גדוד בארגון הטרור חמאס.לפני זמן קצר, מטוסי קרב וכלי טיס של צה”ל תקפו את ביתו של איאד טייב, מפקד גדוד מחנות המרכז של ארגון הטרור חמאס. ביתו שימש כתשתית טרור.צה”ל ממשיך לתקוף בשעה זאת מטרות טרור ברצועת עזה >>> pic.twitter.com/UWeA8lWLlW / Twitter”

צה”ל תקף את ביתו של מפקד גדוד בארגון הטרור חמאס.לפני זמן קצר, מטוסי קרב וכלי טיס של צה”ל תקפו את ביתו של איאד טייב, מפקד גדוד מחנות המרכז של ארגון הטרור חמאס. ביתו שימש כתשתית טרור.צה”ל ממשיך לתקוף בשעה זאת מטרות טרור ברצועת עזה >>> pic.twitter.com/UWeA8lWLlW

Az egyik célpont Iyad Tayib Hámász vezető háza volt, Tayib számos fegyveres alakulat vezetője volt. Az izraeli hadsereg közlése szerint Tayib házát terrorista tevékenységre használta.

Csütörtök 09:23

Benny Ganz védelmi miniszter 10 tartalékos határőrzést végző cég embereit kérte fel az izraeli városokban dúló erőszak és rongálás megfékezésére.

Ganz hivatalának közlése szerint a hadsereg nem végezhet rendőri feladatot, ugyanakkor segít a rendőrségnek a települések biztosításában.

„Vészhelyzet van” – nyilatkozta Ganz, „növelni kell a jelenlétet a városok utcáin, hogy visszaállítsuk a törvényt és a rendet.”

Eközben a reggeli órákban három rakéta esett a Gáza-övezet melletti Nir Oz kibucra. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „In the last rocket barrage, 3 rockets impacted in Nir Oz causing damage, no injuries. pic.twitter.com/BfzWQl95K6 / Twitter”

In the last rocket barrage, 3 rockets impacted in Nir Oz causing damage, no injuries. pic.twitter.com/BfzWQl95K6

Csütörtök 08:19

Egy ötéves kisfiú meghalt, legalább 20 személy megsérült a gázai rakétatámadások következtében szerdán. A terroristák az ország déli részének folyamatos rakétázása  mellett este ismét kiterjesztették támadásaikat Tel Aviv nagyvárosi területére.

A déli határhoz közeli Szderotban hét személy megsérült, amikor közvetlen találat ért egy lakóházat.

Az ötéves fiú édesanyja fiával a védett szobába ment, amikor megszólaltak a szirénák, azonban rakéta srapnel törte át magát a védett szoba ablakán, súlyosan megsebesítve mindkettőjüket. A fiút órákkal később halottnak nyilvánították.

A helyi önkormányzat Ido Avigal néven azonosította.

Benjamin Netanyahu on Twitter: „אני מבקש לשלוח תנחומים מעומק ליבי, בשם כל אזרחי ישראל, למשפחת אביגל על הירצחו של עידו, בן ה-6, מפגיעת רקטה היום בשדרות. כולנו מתפללים לשלום אימו ואחותו שנפצעו הערב. זהו רצח שפל שבוצע על ידי ארגון הטרור חמאס. הם שילמו מחיר כבד והם ישלמו מחיר כבד. pic.twitter.com/tyuBUS1mLd / Twitter”

אני מבקש לשלוח תנחומים מעומק ליבי, בשם כל אזרחי ישראל, למשפחת אביגל על הירצחו של עידו, בן ה-6, מפגיעת רקטה היום בשדרות. כולנו מתפללים לשלום אימו ואחותו שנפצעו הערב. זהו רצח שפל שבוצע על ידי ארגון הטרור חמאס. הם שילמו מחיר כבד והם ישלמו מחיר כבד. pic.twitter.com/tyuBUS1mLd

Halálával hétre emelkedett az izraeli áldozatok száma – öt izraeli civil és egy indiai állampolgár, valamint egy izraeli katona, aki egy páncéltörő rakétatámadásban vesztette életét a gázai határnál.

Közvetlen rakéta becsapódásokról számoltak még be az éjszaka többek között Askelonban, Rison Lecionban és Petech Tikván.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint este 8 és reggel 6 között mintegy 150 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre. 24 lövedék nem jutott át a határkerítésen. A Vaskupola elfogott több tucat lakott területre tartó rakétát. Hétfő este és csütörtök reggel között összesen közel 1500 rakétát lőttek ki Izraelre.

A 12-es csatorna esti riportja szerint a biztonsági kabinet jóváhagyta a légicsapások kiterjesztését a Gázai övezetben.

A hadsereg az éjszaka közölte, hogy lebombázta a Hamász katonai szárnyának egyik zászlóalj parancsnoka, Iyad Tayeb otthonát.