Palesztin terror: hírfolyam, az elmúlt napok eseményeiről

Friss hírfolyamunk itt elérhető. 

Csütörtök 23:34

A Times of Israel szerint az IDF közölte, hogy földi egységeik is támadják Gázát. A TOI is tisztázza, hogy az IDF nem magyarázta meg ennek jelentését. Újabb rakéták csapódtak be délen. Egy 87 éves nő meghalt Stulimban, Askelon mellett, amikor elesett az óvóhelyre menet.

Csütörtök 21:57

Ismét záporoznak a rakéták Izrael középső részére.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „From the Iron Dome interceptions over Ashkelon(Video: ביא ברוקס) pic.twitter.com/fk9v57pgrk / Twitter”

From the Iron Dome interceptions over Ashkelon(Video: ביא ברוקס) pic.twitter.com/fk9v57pgrk

A Hámász azt közölte, hogy mintegy 90 rakétát indított Ásdod és Áskelon városok irányába. Egy rakéta közvetlenül egy épületre zuhant Rámléban.

Áldozatokról egyelőre nincs információ.

Tovább folytatódnak a három napja tartó zavargások Lod városában, ahol feldühödött arabok gyújtogatnak és rongálnak.

A Hámász büszkélkedik azzal, hogy sikerült az eddigi legnagyobb hatótávolságú rakétát kilőniük, mely nem sokkal korábban Eilat mellett landolt, mintegy 250 kilométerre Gázától.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „Hamas releases footage of the „Ayash 250″ long-range rocket which they fired earlier today toward Ramon Airport near Eilat. The rocket impacted an open area. pic.twitter.com/nheyT2o5Aw / Twitter”

Hamas releases footage of the „Ayash 250” long-range rocket which they fired earlier today toward Ramon Airport near Eilat. The rocket impacted an open area. pic.twitter.com/nheyT2o5Aw

Csütörtök 21:11

Már Libanonból is kilőttek három rakétát Izrael irányába, azok mind a Földközi-tengerben landoltak, így a légvédelmi szirénák sem szólaltak meg a Észak-Izraelben. Egyelőre nem lehet tudni biztosan ki lőtte ki a rakétákat, valószínűleg Türosz városa körüli terrorszervezettől érkezhettek, állítólag a libanoni rendőrség már lekapcsolta őket.

Közben folytatódtak a zavargások a nagyobb izraeli városok arabok lakta negyedeiben, Lodban, ahol napok óta tart a káosz, további két zsinagógát gyújtottak fel az arabok.

הראל דודוביץ on Twitter: „מצב בלתי נתפס ששורפים בית כנסת בלוד. (התמונה רצה ברשת). pic.twitter.com/EbOtZn8XJi / Twitter”

מצב בלתי נתפס ששורפים בית כנסת בלוד. (התמונה רצה ברשת). pic.twitter.com/EbOtZn8XJi

Csütörtök 20:25

Rendőrségnek kellett kimentenie egy zsidó családot, akik Jeruzsálem Umm al-Fahm részére véletlenül tévedtek be.

Tovább folyik a rakétatámadás Izrael ellen Gázából, Áskelonban és Ásdodban is megszólaltak a légiriadó szirénái, több rakéta becsapódott.

Csütörtök 17:55

Többször is megszólaltak a légvédelmi sziránák Ásdod, Szderot, Netivot és Beer Sevá városában, miután a Hámász továbbra is rakétákat lő ki a Gázai-övezetből. Hétfő óta több, mint 1600 rakétát lőttek ki Gázából izraeli terület irányába.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének közlése szerint további Hámász érdekeltségeket sikerült likvidálni a Gázai-övezetben.

وكالة شهاب للأنباء on Twitter: „دمار كبير في الشوارع المحيطة بمجمع „أبو خضرة” وسط مدينة غزة بعد قصف الاحتلال الليلة. pic.twitter.com/PZ0YkEXSm3 / Twitter”

دمار كبير في الشوارع المحيطة بمجمع „أبو خضرة” وسط مدينة غزة بعد قصف الاحتلال الليلة. pic.twitter.com/PZ0YkEXSm3

Az izraeli hadsereg, a világon egyedülálló módon ún. kopogtató bombákat küldd először azokra az épületekre, melyeket bombázni készül annak érdekében, hogy a civil (és akár a nem-civil) lakosságnak legyen ideje elhagyni a helyszínt.

Hildai Zilberman azt is elmondta, hogy fenntartják annak lehetőségét, hogy szárazföldi alakulatokkal is bemennek Gázába, az erről szóló tervek most készülnek és várhatóan még ma döntés születik a kérdésben.

Csütörtök 15:40

Komoly rakétazáport zúdít a Hámász izraeli városok felé. Az eddigi legnagyobb pályát, 250 kilométert megtett rakéta Eilát előtt zuhant le. Eddig 7 izraeli és 72 palesztin halottja van a palesztin terrornak.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ nagykövete levelet küldött a Biztonsági Tanácsnak, melyben azt kérte, hogy az keményen ítélje el a Gázából Izrael felé zúdított rakétákat és jelentse ki, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.

Csütörök 15:00

Videón, ahogy a Ben Gurion repülőtéren az utasok igyekeznek az óvóhelyekre, amikor megszólaltak a légvédelmi szirénák.

Csütörtök 13:48

Tel Aviv, Beer Seva, Áskelon és Jeruzsálem is gázai terroristák rakétáinak célpontja volt. Sérülésekről nem érkezett jelentés, a Vaskupola légvédelmi rendszer minden rakétát hatástalanított.

Csütörtök 13:00

A Hámász Izz al-Din al-Kasszám Brigádok vezetője az izraeliek elleni erőszakra szólítja fel a palesztinokat:

„Menjetek ki, ciszjordániai testvéreim, harcoljatok az ellenséggel. Az al-Kasszám Brigádok fedez benneteket. Támadjuk meg Tel Avivot és Dimonát, közel és távol. Ez egyszerűbb, mint egy korty vizet inni” – mondta Abu Obeida.

Mindeközben az izraeli hadsereg sikeresen bombázott le 7 Hámász  rakétakilövő állást.

Haifán arab tüntetők autókat gyújtottak fel egy ház parkolójában. A Walla híroldal szerint mintegy hatvanan kaptak füstmérgezést.

Barak Ravid on Twitter: „Arab rioters burn cars in a parking lot of a building in Haifa where hundreds of Jews live. Credit to @yoavetiel pic.twitter.com/arCTFs50qu / Twitter”

Arab rioters burn cars in a parking lot of a building in Haifa where hundreds of Jews live. Credit to @yoavetiel pic.twitter.com/arCTFs50qu

Csütörtök 11:15

Csütörtök kora hajnalban az izraeli hadsereg sikeres bombázást hajtott végre Gázában, ahol lerombolták a Hámász központi épületét, bankját, belső biztonsági szolgálatainak irodáit és likvidálták a Hámász egyik vezetőjét is.

צבא ההגנה לישראל on Twitter: „צה”ל תקף את ביתו של מפקד גדוד בארגון הטרור חמאס.לפני זמן קצר, מטוסי קרב וכלי טיס של צה”ל תקפו את ביתו של איאד טייב, מפקד גדוד מחנות המרכז של ארגון הטרור חמאס. ביתו שימש כתשתית טרור.צה”ל ממשיך לתקוף בשעה זאת מטרות טרור ברצועת עזה >>> pic.twitter.com/UWeA8lWLlW / Twitter”

צה”ל תקף את ביתו של מפקד גדוד בארגון הטרור חמאס.לפני זמן קצר, מטוסי קרב וכלי טיס של צה”ל תקפו את ביתו של איאד טייב, מפקד גדוד מחנות המרכז של ארגון הטרור חמאס. ביתו שימש כתשתית טרור.צה”ל ממשיך לתקוף בשעה זאת מטרות טרור ברצועת עזה >>> pic.twitter.com/UWeA8lWLlW

Az egyik célpont Iyad Tayib Hámász vezető háza volt, Tayib számos fegyveres alakulat vezetője volt. Az izraeli hadsereg közlése szerint Tayib házát terrorista tevékenységre használta.

Csütörtök 09:23

Benny Ganz védelmi miniszter 10 tartalékos határőrzést végző cég embereit kérte fel az izraeli városokban dúló erőszak és rongálás megfékezésére.

Ganz hivatalának közlése szerint a hadsereg nem végezhet rendőri feladatot, ugyanakkor segít a rendőrségnek a települések biztosításában.

„Vészhelyzet van” – nyilatkozta Ganz, „növelni kell a jelenlétet a városok utcáin, hogy visszaállítsuk a törvényt és a rendet.”

Eközben a reggeli órákban három rakéta esett a Gáza-övezet melletti Nir Oz kibucra. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „In the last rocket barrage, 3 rockets impacted in Nir Oz causing damage, no injuries. pic.twitter.com/BfzWQl95K6 / Twitter”

In the last rocket barrage, 3 rockets impacted in Nir Oz causing damage, no injuries. pic.twitter.com/BfzWQl95K6

Csütörtök 08:19

Egy ötéves kisfiú meghalt, legalább 20 személy megsérült a gázai rakétatámadások következtében szerdán. A terroristák az ország déli részének folyamatos rakétázása  mellett este ismét kiterjesztették támadásaikat Tel Aviv nagyvárosi területére.

A déli határhoz közeli Szderotban hét személy megsérült, amikor közvetlen találat ért egy lakóházat.

Az ötéves fiú édesanyja fiával a védett szobába ment, amikor megszólaltak a szirénák, azonban rakéta srapnel törte át magát a védett szoba ablakán, súlyosan megsebesítve mindkettőjüket. A fiút órákkal később halottnak nyilvánították.

A helyi önkormányzat Ido Avigal néven azonosította.

Benjamin Netanyahu on Twitter: „אני מבקש לשלוח תנחומים מעומק ליבי, בשם כל אזרחי ישראל, למשפחת אביגל על הירצחו של עידו, בן ה-6, מפגיעת רקטה היום בשדרות. כולנו מתפללים לשלום אימו ואחותו שנפצעו הערב. זהו רצח שפל שבוצע על ידי ארגון הטרור חמאס. הם שילמו מחיר כבד והם ישלמו מחיר כבד. pic.twitter.com/tyuBUS1mLd / Twitter”

אני מבקש לשלוח תנחומים מעומק ליבי, בשם כל אזרחי ישראל, למשפחת אביגל על הירצחו של עידו, בן ה-6, מפגיעת רקטה היום בשדרות. כולנו מתפללים לשלום אימו ואחותו שנפצעו הערב. זהו רצח שפל שבוצע על ידי ארגון הטרור חמאס. הם שילמו מחיר כבד והם ישלמו מחיר כבד. pic.twitter.com/tyuBUS1mLd

Halálával hétre emelkedett az izraeli áldozatok száma – öt izraeli civil és egy indiai állampolgár, valamint egy izraeli katona, aki egy páncéltörő rakétatámadásban vesztette életét a gázai határnál.

Közvetlen rakéta becsapódásokról számoltak még be az éjszaka többek között Askelonban, Rison Lecionban és Petech Tikván.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint este 8 és reggel 6 között mintegy 150 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre. 24 lövedék nem jutott át a határkerítésen. A Vaskupola elfogott több tucat lakott területre tartó rakétát. Hétfő este és csütörtök reggel között összesen közel 1500 rakétát lőttek ki Izraelre.

A 12-es csatorna esti riportja szerint a biztonsági kabinet jóváhagyta a légicsapások kiterjesztését a Gázai övezetben.

A hadsereg az éjszaka közölte, hogy lebombázta a Hamász katonai szárnyának egyik zászlóalj parancsnoka, Iyad Tayeb otthonát.

,,Otthona a terrorcsoport infrastruktúrájának részeként szolgált” – mondta a katonaság.

Az izraeli légierő csapást mért még a Hamász infrastruktúrájára a Gázai övezet egész területén, a terrorcsoport több operatív munkatársának kiiktatása mellett.

,,A harcosok célba vették a Hamász haditengerészetének egy osztagát” – mondta a katonaság.

A lebombázott épületek között volt a Hamász kincstára és a bebiztonsági főhadiszállása, amelyet a hadsereg szerint hírszerzési műveletekben használtak.

A Hamász vezette Gázai Egészségügyi Minisztérium szerint eddig 67 halottja van az izraeli légicsapásoknak, köztük 17 gyerek, a sérültek száma közel 400.

Három óra nyugalom után, kora reggel újraindultak a gázai rakétatámadások, az övezethez közel eső izraeli közösségeket célozva.

A Ben Gurion repteret lezárják az érkező járatok előtt, a repülőket az Eilat melletti Ramon reptérre fogják átirányítani.

Szerdán, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel telefonon beszélve, Joe Biden amerikai elnök kijelentette, Izraelnek joga van megvédeni magát, ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az erőszakos összecsapások a palesztinokkal hamar véget érnek.

,,Nem rég beszéltem Bibi Netanjahuval” – mondta Biden a riportereknek röviddel a hívás után, a miniszterelnök becenevét használva. ,,Arra számítok és remélem, hogy ez minél hamarabb véget ér, de Izraelnek joga van megvédeni magát, amikor több ezer rakétát küldenek a területére.”

A Fehér Ház közölte, hogy a Netanjahuval folytatott hívása során Biden „elítélte a Hamász és más terrorista csoportok rakétatámadásait, többek között Jeruzsálem és Tel-Aviv ellen. Közölte rendíthetetlen támogatását Izrael biztonsága és Izrael törvényes joga mellett, hogy megvédje önmagát és népét, óvja a civileket.”

Netanjahu irodájának közleménye szerint a miniszterelnök megköszönte Bidennek, hogy támogatja Izrael védekezéshez való jogát.

,,Netanjahu miniszterelnök azt mondta, hogy Izrael továbbra is fellép a Hamász és a Gázai övezetben működő más terrorista szervezetek katonai képességeinek aláásása érdekében” – áll a nyilatkozatban, jelezve, hogy Izrael egyelőre nem érdekelt a tűzszünetben.

Az ujkelet.live híradása.

Csütörtök 08:00

Este ismét, már második napja rakétaesőt indítottak a Gázai övezetből Izrael felé. Tel-Avivban és környékén, az ország központi és déli részén megszólaltak a szirénák. A Hamász bejelentette, hogy 130 újabb rakétát indított útnak.

Az övezet melletti Szderótban eltalálták egy hatemeletes épület egyik ötödik emeleti lakását. A repeszek megsebesítettek hét embert, köztük egy hatéves gyereket életveszélyesen. Ebben a városban csak 15 másodpercük van a lakóknak arra, hogy védett helyre érjenek a légvédelmi jelzés megszólalása után.

Askelónban a tetőn keresztül csapódott be egy rakéta egy családi házba, ahol jelentős anyagi károkat okozott, de emberéletben nem esett kár, mert a lakók időben az óvóhelyre értek.

Israel Defense Forces on Twitter: „RAW FOOTAGE: This is the moment the Iron Dome intercepted a barrage of rockets over Tel Aviv and central Israel. pic.twitter.com/8jl8OTgWCl / Twitter”

RAW FOOTAGE: This is the moment the Iron Dome intercepted a barrage of rockets over Tel Aviv and central Israel. pic.twitter.com/8jl8OTgWCl

Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a  Gázai övezetben, amelyben különböző irodák voltak, köztük a Hamászé is. Az épületben tartózkodókat előzőleg figyelmeztették a készülő légicsapásra.

A zsidók és arabok által vegyesen lakott Lodban szerda estétől kijárási tilalom lépett életbe az előző napok zavargásai nyomán, jelentős biztonsági erőket vezényeltek a városba, és több mint húsz embert letartóztattak már néhány perccel a tilalom meghirdetett időpontja után, mert megszegték a rendelkezéseket.

A hatóságok bejelentették, hogy csütörtökön sem lesz tanítás az ország déli és középső részében. A hadsereg közölte, hogy katona volt a délelőtti halálos áldozat, akit egy terepjáróra kilőtt vállról indítható rakéta ölt meg. A katonai dzsip a Gázai övezet mellett, egy kibucban járőrözött.

Csütörtök 06:45

Éjszaka számos városban folytatódott az erőszak, arabok zsidókat, zsidók arabokat vertek. Egy arabot súlyosan megvertek, állapota válságos. Gázából több tucat rakétát lőttek izraeli városokra, légvédelmi szirénák szólaltak meg, főként a dél-izraeli városokban.

Real News IL on Twitter: „פתח תקווה 🚀👇ללא נפגעים💡 pic.twitter.com/jusRUdiwXK / Twitter”

פתח תקווה 🚀👇ללא נפגעים💡 pic.twitter.com/jusRUdiwXK

A Hámász minden eddiginél „keményebb csapásokat”, Netanjahu miniszterelnök „határozott választ” ígért.

Szerda 19:14 

Szerda este ismét rakétazápor zúdul Izrael középső részére, szirénák szólnak Tel-Avivban és az egész délen, miután a Hamász nagyszabású támadást indított parancsnokai likvidálásának megtorlására.

A rakéták többsége nyílt területeken esett le, vagy az Iron Dome rakétavédelmi rendszer hárította őket.

Szderotban azonban az egyik rakéta telibetalált egy lakóházat, ami jelentős károkat okozott az egyik hálószobában, ahol egy hatéves kisfiú aludt. Az első jelentések ellentmondásosak, egyes hírek szerint súlyosan megsérült, mások szerint sikerült kimenekíteni.

Szerda 18:24 

Meghalt egy izraeli katona és többen megsérültek, mikor páncéltörő rakétát lőttek egy katonai járműre a gázai határ közelében levő kibbutz mellett – írja a Jerusalem Post. 

Az áldozat a 21 éves Omer Tabib.

Hananya Naftali on Twitter: „21 year-old IDF soldier Staff Sgt. Omer Tabib was killed today by an anti-tank missile that was fired by Hamas from Gaza into Israel.Rest in peace. 🕯 #Hamas #Gaza pic.twitter.com/dS57gNx2dF / Twitter”

21 year-old IDF soldier Staff Sgt. Omer Tabib was killed today by an anti-tank missile that was fired by Hamas from Gaza into Israel.Rest in peace. 🕯 #Hamas #Gaza pic.twitter.com/dS57gNx2dF

Szerda 16:05

A Sabak biztonsági szolgálat közzétette a megölt 4 parancsnok adatait: Bassem Issa, a Hamász gázavárosi dandárjának parancsnoka; Jamaa Tahla, a kiber parancsnokság vezetője és a csoport rakétáinak pontosságának javításáért felelt. Jamal Zabeda, a lőszergyártó részleg kutatási és speciális projektekért felelős vezetője; valamint Hazzem Hatib, a Hamász lőszerosztályának főmérnöke. Mind a négyük meghalt a légicsapások során a Sabak szerint.

A Sabak megnevezett további 2 másik személyt is, akiket egy korábbi támadásban öltek meg a Hamász egyik bázisán: Sami Radwan, aki a műszaki hírszerzési osztályt vezette, és Walid Smali, aki a csoport fegyvergyártási osztályának ipari felszereléseiért felelt.

,,Ezenkívül megölték a Hamász fegyvergyártó, kutatási és fejlesztési osztályának 10 másik operatívját is” – mondta a Sabak.

A Hamász megerősítette Bassem Issa, a terrorcsoport egyik legjelentősebb parancsnokának halálát, és azt állította, hogy másokat is megöltek, de egyelőre nevezte meg őket. (ujkelet.live)

Szerda 15:25

Az izraeli hadsereg további rakétákra számít Gázából, miután megtorló légiakcióban sikerült több Hámász vezetőt kiiktatni.

„Likvidáltuk a Hamász vezető parancsnokait, és ez még csak a kezdet” – mondja Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, „Olyan csapásokat fogunk zúdítani rájuk, amelyekről nem is álmodhattak” – tette hozzá.

A Holon városában a Wolfson Egészségügyi Központjában sebesülteket látogató miniszterelnök azt mondja, hogy Izrael „kemény, egyre erősödő választ fog adni”

Az elmúlt órákban több helyen is megszólaltak a légvédelmi szirénák, így Beer Sevában, Ásdodban és Dimonában is.

Szerda 12:20

Újabb izraeli áldozatot követelt a gázai palesztin terror, miután páncéltörő rakétatalálat ért egy terepjárót Netiv Haaszara közösség mellett — értesült az ujkelet.live. A Magen David Adom szerint a támadásban három személy megsérült, kettő állapota válságos, a harmadiké súlyos. Nem sokkal később az egyik válságos állapotban lévő sérültet halottnak nyilvánították.

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze Twitteren egy bejegyzésláncban közölte, hogy figyelemmel kíséri a fejleményeket, hogy lássa, háborús bűncselekmények esete áll-e fenn valamelyik fél részéről.

Fatou Bensouda március 3-án bejelentette, hogy vizsgálatot indít Izrael és a Hamász terrorszervezet Júdea és Szamáriában, a Gázai övezetben és Kelet-Jeruzsálemben 2014 júniusa óta elkövetett állítólagos háborús bűncselekményei ügyében.

Int’l Criminal Court on Twitter: „🚨 #ICC Prosecutor #FatouBensouda on the recent escalation of violence in #Gaza, the #WestBank, including #EastJerusalem ⤵️ pic.twitter.com/jZlns3d92I / Twitter”

🚨 #ICC Prosecutor #FatouBensouda on the recent escalation of violence in #Gaza, the #WestBank, including #EastJerusalem ⤵️ pic.twitter.com/jZlns3d92I

Szerda 12:00

Kobi Sábtáj országos rendőrfőkapitány elrendelte a rendőri jelenlét ,,jelentős” megerősítését Lodban és számos más helyszínen, miután Amir Ohana közbiztonsági miniszter szükségállapotot hirdetett a városban — számol be az újkelet.live.

Az intézkedés háttere, hogy intenzív arab lázadás tört ki Lodban kedd este, melynek részeként állítólag felgyújtottak három zsinagógát és számos üzletet és több tucat autót.

כאן חדשות on Twitter: „מכוניות יהודים הוצתו בהפרות סדר בלוד(אורלי אלקלעי) pic.twitter.com/uAxQpaJWdc / Twitter”

מכוניות יהודים הוצתו בהפרות סדר בלוד(אורלי אלקלעי) pic.twitter.com/uAxQpaJWdc

,,Olyan helyzetnek vagyunk tanúi, amelyet még nem láttunk korábban vegyes városokban, és ez magában foglalja a nacionalista háttérű súlyos erőszakot, a vallási szimbólumok meggyalázását, valamint kísérleteket a rendőrtisztek megsebesítésére és a főútvonalak lezárására,” mondta Sabtáj. ,,Az izraeli rendőrség jelenleg számos nemzeti küldetéssel szembesül, mi pedig teljesíteni fogjuk feladatainkat és helyreállítjuk a rendet.”

A rendőrség nyilatkozata szerint az állami szükséghelyzet kihirdetése „nagyobb cselekvési szabadságot” biztosít számukra.

משטרת ישראל on Twitter: „מאות שוטרים ולוחמי מג”ב פרוסים בעיר לוד בעקבות אירועי האלימות הקשים המתרחשים בעיר ביממה האחרונה – כוחות נוספים יגיעו לתגבר את האזור, כולל פלוגות מג”ב מגזרת יהודה ושומרון pic.twitter.com/QY0m0Cu6rb / Twitter”

מאות שוטרים ולוחמי מג”ב פרוסים בעיר לוד בעקבות אירועי האלימות הקשים המתרחשים בעיר ביממה האחרונה – כוחות נוספים יגיעו לתגבר את האזור, כולל פלוגות מג”ב מגזרת יהודה ושומרון pic.twitter.com/QY0m0Cu6rb

Izrael számos más városában tört ki arab erőszak a zsidó támadások mellett, többek között Lodban, ahol felgyújtottak egy muszlim temetőt.

Zsidó otthonokat ért támadásokról számoltak be Ramléban, ahol autókat is megdobáltak kővel. A rendőrség letartóztatott 20 személyt.

Akkóban felgyújtottak egy étteremet és egy szállodát, súlyosan megsebesítve egy személyt.

Szerda 10:50

Egy izraeli ember meghalt, kettő pedig megsebesült a Hámász egyik irányított rakétatámadásában Gáza mellett. Lod városában folytatódnak a zavargások, izraeli arabok gyújtogatnak és autókat dobálnak kövekkel, a rendőrség nagyobb erőket vezényelt a városba.

Szerda 09:45

Rison LeTzion városában egy nő meghalt egy rakéta-repesz miatt, ugyanis nem tudott elég gyorsan az óvóhelyre eljutni.

Avi Mayer on Twitter: „This is 63-year-old Leah Yom Tov, a mother of two and grandmother of five, who was killed when a Hamas rocket fired from Gaza hit her home in central Israel last night.May her memory be a blessing. 🕯️ pic.twitter.com/CLBtaqctpv / Twitter”

This is 63-year-old Leah Yom Tov, a mother of two and grandmother of five, who was killed when a Hamas rocket fired from Gaza hit her home in central Israel last night.May her memory be a blessing. 🕯️ pic.twitter.com/CLBtaqctpv

A 12-es izraeli hírcsatorna szerint Egyiptom igyekszik tűzszüneti megállapodást közvetíteni a palesztinok és Izrael között.

Szerda 09:21 

Az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint az elmúlt 38 órában több, mint 1050 rakétát lőttek ki Gázából Izraelre.

Israel Defense Forces on Twitter: „38 hours 1050+ rocketsacross central and southern IsraelThis. Must. Stop. pic.twitter.com/Ki7e9HLdKJ / Twitter”

38 hours 1050+ rocketsacross central and southern IsraelThis. Must. Stop. pic.twitter.com/Ki7e9HLdKJ

Az éjszaka során izraeli gépek kilőtték a Hamasz hírszerzés két vezetőjét Hassan Kaogit és Wail Issát.

Szerda 08:02

Az izraeli légierő közlése szerint az éjszaka több, mint 200 rakéta záporozott Gázából Izrael területére, így az elmúlt két napban több, mint ezer rakétát lőttek ki a Hámász és az Iszlám Dzsihád terroristái.

A hadsereg folytatta a gázai célpontok elleni megtorló akciókat, több, mint 130 gázai terrorista célpontot sikerült megtámadni és több, mint 15 Hámász terroristát kiiktatni.

Szerda 05:45

Folytatódott a Gázából Izraelbe irányított rakétatűz, miközben a rendőröknek és katonáknak számos városban tüntetőkkel kell megküzdenie.

A Tel-Avivtól nem messze, a nemzetközi repülőtérnek is otthont adó Lod városában egy rakétatalálatban két izraeli meghalt, egy negyvenes éveiben járó nő és egy 7 éves gyermek. Lod városában folymatosan tüntetnek a városban lakó arabok.

Tel Avivban egy 80 éves férfi szívrohamban halt meg, miközben az rakéták miatti riasztáskor az óvóhelyre sietett.

Az éjszaka folyamán a Hámász több száz rakétát lőtt ki Tel Avivra, Ásdodra, Áskelonra, de megszólaltak a légiszirénák még Beer Seván is.

Joe Truzman on Twitter: „Multiple interceptor missiles fill the sky as 130 rockets launched by Palestinian militant factions target Tel-Aviv and its surroundings. #Israel #Gaza pic.twitter.com/OHwfnOxQSD / Twitter”

Multiple interceptor missiles fill the sky as 130 rockets launched by Palestinian militant factions target Tel-Aviv and its surroundings. #Israel #Gaza pic.twitter.com/OHwfnOxQSD

Az izraeli hadsereg eközben folytatja megtorló akcióit a Hámász és az Iszlám Dzsihád vezetői ellen Gázában. A hadsereg tájékoztatása szerint több terroristát sikerült kiiktatniuk, köztük kettőt, akik éppen rakétát igyekeztek kilőni és legalább három magas rangú Hámász vezetőt.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon beszélt izraeli kollegájával, Gabi Áskenázival és kifejezte aggodalmát a Hámász által indított rakéták miatt. Ellentétben a korábbi amerikai nyilatkozatokkal, Blinken nem ítélte el a Kelet-Jeruzsálem Seikh Jarrah negyedében tervezett, izraeliek által végrehajtott törvényes kilakoltatásokat.

A Hámász rakétái ellen szólalt fel Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti vezetője is, aki úgy fogalmazott: „A Hámász által folytatott erőszak civil emberek életét követeli.”

Kedd 20:56

A Hámász terrorista szervezet Gázából indított rakétái Tel-Avivot, Holont és Givátáimot is elérték. A Vaskupola rendszer által hatástalanított rakéták darabjai egy házat megrongáltak, négy ember megsebesült. Holonban egy nő meghalt, szintén a rakétatámadás következtében.

A támadást az Iszlám Dzsihád akarja magáénak tudni, a szervezet katonai szárnya, az Al-Kudsz brigádok vezetője egy nyilatkozatban azt közölte: „Ha az ellenség [Izrael] továbbra is lakóépületeket támad, Tel-Avivot tűz alatt tartjuk”. A terrorista vezér arra utalt, hogy az izraeli hadsereg a lakóházakba, civilek közé menekülő Hámász és Iszlám Dzsihád terroristákat igyekszik célzott támadással likvidálni Gázában.

Bizonytalan időre lezárták a Ben Gurion nemzetközi repülőteret, a járatokat Ciprusra irányítják át.

Kedd 17:52

A Kan izraeli hírállomás jelentése szerint eddig több, mint 600 rakétát lőttek ki Gázából, mióta tegnap ismét felerősödött a palesztin terror. A 600 rakétából összesen öt ért lakóházat, négy Áskelonban, egy Ásdodban.

A 12-es hírcsatorna jelentése szerint a Vaskupola légvédelmi rendszer több alkalommal meghibásodott, ez lehetett az oka annak, hogy a lakott területre eső rakétákat nem sikerült még reptükben kilőni.

Kedd 16:16

Késeléses merényletet sikerült elhárítani Beer Seva városában, a Soroka Egészségügyi Központ közelében.

A 12-es hírcsatorna szerint az áldozat könnyebben megsérült, a támadód sikerült ártalmatlanítani és letartóztatni.

Kedd 15:25

Benny Ganz izraeli védelmi miniszter kijelentette: „Minden napért, amikor izraeli állampolgárokat támadnak, évekkel hátráltató csapást mérünk a terrorszervezetekre”. Ganz hozzátette, hogy a Hámászra és a palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoportokra gondol.

Kedd 14:46

Két izraeli nő meghalt a dél-izraeli Áskelon városában egy Gázából indított és lakóházba becsapódott rakéta okozta robbanásban — írja a Times of Israel.

A két halott mellett több sebesültről is szólnak a jelentések. Az izraeli 12-es hírcsatorna szerint az egyik sebesült állapota súlyos, további öt izraeli könnyebb sérülést szenvedett.

almog boker on Twitter: „כך נראה המטח לעבר אשקלון לפני כמה דקות. pic.twitter.com/61dJWaS823 / Twitter”

כך נראה המטח לעבר אשקלון לפני כמה דקות. pic.twitter.com/61dJWaS823

Cikkünk folyamatosan frissül.