Háborús bűncselekmények után nyomoz a Nemzetközi Büntetőbíróság Izraelben

Hivatalos vizsgálatot indít a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények ügyében – jelentette be szerdán Fatou Bensouda, az ICC főügyésze.

Hangsúlyozta, hogy a vizsgálatot függetlenül, pártatlanul és tárgyilagosan, részrehajlástól mentesen fogják lefolytatni.

A vizsgálat megindításáról szóló döntést csaknem öt évig tartó, hosszú előzetes vizsgálódásai nyomán hoztuk meg – jelentette ki Bensouda. Hozzátette: a következő lépés annak meghatározása és értékelése lesz, hogy a palesztin, illetve izraeli hatóságok lefolytattak-e saját vizsgálatokat.

A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság üdvözölte a fejleményeket.

„Ez egy régen várt lépés, amely a palesztinoknak az igazságosság iránti fáradhatatlan erőfeszítéseit szolgálja. Ezek elengedhetetlen pillérei annak a békének, amelyet a palesztin nép óhajt és megérdemel

— áll a palesztin adminisztráció külügyi nyilatkozatában.

Az ICC főügyésze 2019-ben úgy fogalmazott, hogy

„indokolható alapja van annak a feltételezésnek, hogy háborús bűncselekményeket követtek el vagy hajtanak végre Ciszjordániában, beleértve Kelet-Jeruzsálemet és a Gázai övezetet is”.

A főügyész lehetséges elkövetőként mind az izraeli védelmi erőket, mind pedig a fegyveres palesztin csoportokat megnevezte.

Az ICC kérelmeket elbíráló bírói tanácsa (Pre-Trial Chamber) február 5-én hozott döntést arról, hogy a büntetőbíróság hatáskörrel rendelkezik a palesztin területeken elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények és atrocitások kivizsgálása ügyében.

Jakov Hadasz-Handelszman, Izrael állam magyarországi nagykövete ezt követően sajtótájékoztatón magyarázta el, miért tekintik a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését „politikailag motiváltnak”:

Az ICC eredetileg olyan ügyekben való ítélkezésre jött létre, ahol szuverén államok nem tudnak, vagy nem akarnak feltárni háborús bűnöket saját területükön. Ebben az esetben nem erről van szó, mert Izrael nem is tagja az ICC-nek, és a palesztin területek nem képeznek államot a nemzetközi jog szerint. Így esetükben az ICC-nek nincsen hatásköre.

Szijjártó Péter magyar külülgyminiszter csatlakozott az a izraeli állásponthoz, amikor leszögezte:

„Izraelhez hasonlóan mi sem értünk egyet ezzel a döntéssel. Az eljárás során már jeleztük, hogy álláspontunk szerint Palesztina nem rendelkezik büntető joghatósággal izraeli állampolgárok felett.”

A háborús és emberiesség elleni bűncselekmények kivizsgálására 2002-ben megalakított Nemzetközi Büntetőbírósághoz 123 ország csatlakozott,

az Egyesült Államok, Oroszország, Izrael és Kína azonban nem fogadja el a testület joghatóságát.

Az ICC a világ első állandó törvényszéke, amely a háborús és emberiesség elleni bűnöket akkor is vizsgálja, ha az adott ország erre nem képes vagy nem hajlandó. A törvényszék csak a 2002. július 1. után elkövetett bűncselekmények ügyében ítélkezhet, joghatósága az alapokmányát ratifikáló országokra terjed ki.

Az ICC új főügyésze is ott folytathatja, ahol elődje abbahagyta

Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Karim Khan leállítaná az Izrael ellen folyó vizsgálatokat.