Az ICC új főügyésze is ott folytathatja, ahol elődje abbahagyta

Miközben Izrael háborús bűnök vádjával néz szembe a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC), mindenki az új főügyész személyének bejelentését várta – írja a The Times of Israel. Karim Khant az ICC 123 tagországa pénteken választotta meg, és júniustól veszi át Fatou Bensouda helyét.

Néhány izraeli elemző ugyan optimista Khan kinevezésével kapcsolatban, azonban semmi jel nem utal arra, hogy Khan változtatna az ICC tervezett ügymenetén.

Khan korábban az Iszlám Állam terrorszervezet észak-iraki tevékenységét is vizsgálta, az 50 éves szakember nagy tapasztalattal rendelkezik a háborús bűnök vizsgálatának területén, és szakértők szerint nagyon hatékony főügyész lesz.

Emmanuel Navon izraeli politológus szerint fontos különbség, hogy míg Bensouda korábban főügyész és igazságügyi miniszter is volt, Khannak nincs politikai múltja, és Navon szerint, ha vissza akarja állítani a szervezet hitelességét, akkor arról kell meggyőznie a nagyhatalmakat, hogy a vizsgálatok nem politikai céllal indultak, hanem valóban háborús bűnökről van szó. Megfigyelők szerint Bensoudát csak azért nevezték ki, mert egy időben az ICC szinte kizárólag afrikai országok ügyeivel foglalkozott, és tudatosan szerették volna ellensúlyozni ezt. Bensouda 2015-ben kiadott egy közleményt, amiben azt írta, az ICC előzetes vizsgálatokat végez Afganisztánban, Irakban, Kolumbiában, Palesztinában és Ukrajnában.

Február elején az ICC úgy döntött, vizsgálatot indít Izraellel és a palesztinokkal szemben a Ciszjordániában, a Gázai Övezetben és Kelet-Jeruzsálemben elkövetett háborús bűnök miatt.

Bensouda azt mondta korábban, hogy a vizsgálat a 2014-es, Izrael és a Hamász közötti összecsapásokra, és az izraeli letelepedési törekvésekre összpontosul majd. A Hamász izraeli civilekkel szembeni terrorcselekményeit is vizsgálják.

A szervezet Izraelt, mint országot nem állíthatja bíróság elé, az izraeli hatóságok viszont azt mondták: semelyik politikai, katonai vezetőt nem fenyegeti az a veszély, hogy az ICC megvádolná.

Ennek ellenére Izraelnek van félnivalója: az eljárás visszavetheti az izraeli-palesztin béketárgyalásokat, hiszen Ramallah nem közvetlenül Izraellel kommunikál, hanem nemzetközi szervezeteken keresztül próbálja érvényesíteni az akaratát. Alááshatja az Oslói Egyezmény érvényességét is, amely akadályozná a palesztinokat abban, hogy az ICC-től kérjenek jogi segítséget Izraellel szemben.

Eiav Lieblich nemzetközi jogi szakértő szerint semmi okunk azt gondolni, hogy Khan megszakítja az Izrael ellen folyó eljárást. Eli Bar-On, aki korábban az izraeli hadsereg fő tanácsadója volt, arra hívta figyelmet, hogy Khant egyöntetűen támogatják az emberi jogi szervezetek, ami azt vetítheti előre, hogy az Izraellel szembeni eljárás folytatódik. Izrael ICC-beli szövetségesei, tehát Ausztrália, Kanada és Németország fontos szerepet játszhatnak abban, hogy a szervezet más ügyekre helyezze a hangsúlyt. Az Egyesült Államok is ösztönözheti Khant, hogy Izrael helyett inkább olyan tagországokkal foglalkozzon, amelyekben nincs működő jogrendszer. Lieblich szerint főleg az Egyesült Államok segíthet ebben. Oroszország, Kína, India és Törökország nem tagjai az ICC-nek.

Anne Herzberg, az NGO Monitor munkatársa szerint viszont Khan megválasztása azt jelzi, hogy az ICC elhatárolódik az eddigi iránytól, és az új főügyész felül fogja vizsgálni Bensouda döntéseit.

Hadasz-Handelszman nagykövet az ICC döntéséről: „Az egészet elutasítjuk”

Izrael budapesti nagykövete szerint „politikailag motivált” az Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ítélete.