Hadasz-Handelszman nagykövet az ICC döntéséről: „Az egészet elutasítjuk”

Izrael állam magyarországi nagykövete sajtótájékoztatón magyarázta el, a zsidó állam álláspontja szerint miért tartja „politikailag motivált” döntésnek az Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ítéletét.

Izrael állam budapesti követségének szervezésében tartott online sajtótájékoztatót Jakov Hadasz-Handelszman nagykövet.

A nagykövet tisztázta, hogy az ICC azt követően hozott ítéletet, hogy a büntetőbíróság ügyész kérdéssel fordult hozzá: van-e hatásköre az ICC-nek Izraelben és a „palesztin területeken” elkövetett lehetséges háborús bűnök vizsgálatára.

Mint emlékezetes, a bíróság 2:1 arányban arra jutott, hogy van hatásköre az ilyen ügyekben való ítélkezésre, ám ez még nem jelenti, hogy az ügyészség vádat is emelne Izrael ellen.

Mint Hadasz-Handelszman nagykövet elmondta, Izrael viszont már ezt az ítéletet is „teljes egészében elutasítja”, mégpedig azért, mert az ICC eredetileg olyan ügyekben való ítélkezésre jött létre, ahol szuverén államok nem tudnak, vagy nem akarnak feltárni háborús bűnöket saját területükön.

Ebben az esetben nem erről van szó, mert Izrael nem is tagja az ICC-nek, és a palesztin területek nem képeznek államot a nemzetközi jog szerint.

Így esetükben az ICC-nek nincsen hatásköre.

Hadasz-Handelszman szerint az ICC „évek óta űzi ezt az Izrael-ellenes kampányt, olyan állítólagos háborús bűnökre koncentrálva, melyek az izraeli polgárok védelme érdekében tett lépések a Gázai övezetben és más egyéb terülteken.

A nagykövet tisztázta, hogy Izrael minden gyanús esetet kivizsgál, az országnak erős bírói rendszere van, és ezért nem kell az ilyen ügyekkel Hágában vagy máshol foglalkozni.

A nagykövet hozzátette, hogy a kisebbségi véleményt megfoglalmazó magyar bíró, Kovács Péter álláspontja, mely szerint a bíróságnak nincsen joga a fenti esetekben ítélkezni, „magáért beszél”.

Hadasz-Handelszman szerint az ítélet „arra való kísérlet, hogy kirakatpert rendezzenek Izrael ellen”, ilyen értelemben „politikailag motivált”.

Ez látszik abból is, hogy Iránnal szemben például nem vizsgálnak ügyeket.

Mint hozzátette, „nagy hálás” Magyarország állásfoglalásáért, melyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elutasította az ICC ítéletét.

Szijjártó szemben áll az ICC Izrael-ellenes döntésével

A magyar külgazdasági- és külügyminiszter erről is beszélt izraeli kollégájával.