Ismerős háborús hangulat Izraelben

Háborús hangulat, az ismerős rakétavárós csend – olyan mint a biciklizés.

A gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet délután hat órára meghirdetett ultimátuma után, betartva ígéretét rakétaesőt zúdított Izraelre. Az Erős Szikla hadművelet óta érintetlennek számító Jeruzsálem és Bét Semes is célponttá vált.

A támadás megkezdése óta eltelt alig két órán belül a Hamász több mint 60 rakétát élesített, főleg a gázai övezet határán lévő izraeli településeket célozva.

Beni Gantz védelmi miniszter a Gázai övezet 80 km-es körzetében vészhelyzetet hirdetett 48 órás időtartamra. Holnap az iskolák és óvodák zárva lesznek illetve a munkahelyeken sem fognak dolgozni.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője Hidai Zilberman szerint, a hadsereg minden eshetőségre felkészülve arra számít, hogy a jelenlegi erőszakos támadássorozat néhány napig el fog tartani.

A következő napokban a Hamász megérzi az (izraeli) hadsereg hosszú karját, ami nem néhány percet fog igénybe venni, hanem néhány napba kerül – tette hozzá Zilberman, hangsúlyozva, hogy a hadsereg több forgatókönyv szerint akár egy súlyosabb konfliktusra reagáló szárazföldi hadműveletet, illetve magas rangú terrorista vezetők célzott meggyilkolását sem zárja ki.

A biztonsági kabinet a protokollt követve általános hírzárlatot rendelt el.

A Hamász ultimátuma felé közeledve, lehetséges célpontként Tel Avivban is érezhetően csökkent a forgalom. Esti kutyasétáltatás és rövid vásárlás a sarki makoletben még belefért, de a tengerpartra tartó busz szinte üres. Ilyen még a koronazárlat idején sem igen fordult elő.

Háborús hangulat, sötétedés után az ismerős rakétavárós csend – olyan mint a biciklizés.

Rakétákat lőtt a Hamász Jeruzsálemre, evakuálták a Kneszetet

Több utat és vasútvonalat lezártak Dél-Izraelben biztonsági okokból.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.