A Hamasz egyszerre két háborús bűnt is elkövet

A Neokohn szerkesztője

 

Rendkívüli online sajtótájékoztatót tartott Yacov Hadas-Handelsman nagykövet a legfrissebb Izraeli eseményekről.

A nagykövet rövid beszéddel kezdte az eseményt. Röviden felvázolta az elmúlt négy nap eseményeit és elmondta, hogy az elmúlt napokban több ezer rakétát lőttek Izraelre Gázából. Elmondta, hogy jelenleg nem tud arról, hogy Izrael tűzszünetről tárgyalna.

„Nagyon nehéz lesz tűzszünetet kötni, mert hiába nagyon türelmes egy kormány, egy idő után azt érezzük, hogy betelt a pohár, elég volt”

– mondta ki Hadas-Handelsman.

A nagykövet elmondta, hogy a Hamasz egyszerre két háborús bűncselekményt követ el: egyrészt izraeli civilekre lőnek, másrészt pedig polgári épületek közül tüzelnek.

A nagykövet szerint a Hamasz nem kíméli sem a palesztinokat, sem a zsidókat.

„Emlékezzünk majd meg akkor, amikor az ICC kiadja a következő nyilatkozatát, hogy Izrael micsoda önmegtartóztatást gyakorolt a civil lakosság érdekében. Nem Izrael kezdte a konfliktust, a Hamasz lőtt rá Izraelre”

– jelentette ki Hadas-Handelsman.

A nagykövet elmondta, hogy a Templom-hegy köröli zavargások csak ürügyül szolgáltak a rakétatámadásokra, hiszen Izrael csak reagált az ottani eseményekre.

A nagykövet utalt arra, hogy a rendőrség azért hatolt be az al-Aksza mecsetbe, mert a muszlim fiatalok kövekkel akarták megdobálni a Siratófalnál imádkozó zsidókat.

Hadas-Handelsman szerint fontos, hogy a nemzetközi közösség ne engedje, hogy a Hamasz könnyen megússza. Szerinte abszurd mindkét oldalt felszólítani arra, hogy „fogják vissza magukat”, mikor a Hamasz kezdte a konfliktust.

„Az európai országok kioktatnak minket, úgy viselkednek, mintha ők lennének a világ igazai. Pedig nem lehet egyenlőségjelet tenni Izrael, egy szuverén állam, és a Hamasz, egy terrorszervezet között”

– jelentette ki a nagykövet.

A nagykövet a nyugat képmutatásának nevezte, hogy folyamatosan pénzelik „Gáza újjáépítését”, míg a pénz nagy része valószínűleg a rakétákra megy.

A magyar álláspontról elmondta, hogy kristálytiszta számukra, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett, és támogatja az önvédelemhez való jogát.

Lapunk megkérdezte a nagykövetet, hogy mi lehet az oka annak, hogy az elmúlt évek békés arab-zsidó együttélése után, váratlanul lázongások törtek ki több izraeli városban, és egyes helyeken egyenesen pogrom-hangulat alakult ki.

Hadas-Handelsman elmondta, hogy „az arabok az elmúlt években egyre inkább integrálódtak, és egyre nagyobb szerepet kaptak az izraeli társadalomban.”

„Egyrészt elhitték, hogy ezúttal valóban az al-Aksza lesz a célpont, a hadsereg, vagy a telepesek megtámadják”. A nagykövet szerint ez a téveszme elterjedt az arabok között, és hiába volt alaptalan a félelem, ez tüzelte a lázongást.

Másrészt elmondta, hogy a Ramadan ünnepe alatt a fiatalok körében elkezdtek veszélyes Tik-Tok videók terjedni, amelyeken kihívták egymást arra, hogy támadjanak meg egy zsidót. Ebből szinte játékot űztek. Egy konkrét videót említett a nagykövet, amelyen egy ortodox öltözetű fiút támad meg egy arab, amiből trend lett az oldalon.

„Remélem magukhoz térnek, és véget ér ez az egész. Nincs hová mennünk. Együtt kell élnünk. Nem szabad zsinagógákat, se mecseteket megtámadni, nem szabad vandalizmust folytatni” – jelentette ki a nagykövet.

Hadas-Handelsman azt is elmondta, hogy a Hamasz igyekszik a rakétacsapásokkal olajat önteni a tűzre.

Szijjártó Péter: Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izraellel

A magyar külügyminiszter határozottan elítélte a palesztin terrorszervezetek rakétatámadásait.