Azonnali: „békés” Hamász-aktivisták, válogatás nélkül lövöldöző rendőrök

Hosszas cikkben emlékezett meg a Mérce volt szerzője, az LMP-közeli Azonnali új újságírója, Tóth Csaba Tibor a jeruzsálemi eseményekről. Cikkében kizárólag a Hamász narratívája jelenik meg, az izraeliekre elnyomókként utal, és egyetlen megtámadott zsidó civil esetéről sem számolt be.

A jeruzsálemi arab zavargásokról, melyek során több száz erőszakos tüntető mellett több tucat izraeli rendőr megsérült, és felvételek alapján majdnem meglincseltek egy izraeli civilt, a következőképp számolt be az LMP-közeli (Ungár Péter képviselő által társalapított) Azonnali portál.

Tóth Csaba Tibor cikke szerint

„a biztonsági erők és a hadsereg eközben szokatlan brutalitással csaptak le a Templom-hegyen található al-Aksza mecset békés imádkozóira is az iszlám vallás egyik legszentebb ünnepe előtt.”

Tóth Csaba Tibor egy régebbi képen, ekkor még a Mérce újságírójaként. Fotó: Facebook

Ezzel szemben érdemes idézni az izraeli rendőrség álláspontját, miszerint az összecsapások úgy kezdődtek, hogy palesztinok kövekkel kezdték dobálni a Siratófalhoz vezető kaput, ahol több ezer zsidó gyűlt össze imára.

Szintúgy érdemes idézni, hogy az Al-Aksza mecsetnél tüntetők kövekkel voltak felfegyverkezve, melyekkel zsidó civileket és rendőröket dobáltak. Ezek jól láthatók az izraeli sajtóban közölt, később izraeli diplomaták és aktivisták által újraközölt fotókon:

Ambassador Gilad Erdan גלעד ארדן on Twitter: „Congresswoman @RashidaTlaib maybe you should open your eyes to the whole picture? Islam’s 3rd holiest site is being used to stockpile Molotov cocktails and rocks that are being lobbed at the police and at Jewish worshippers praying at the Western Wall, below the Temple Mount. 1/4 https://t.co/gsdiXL6BSY pic.twitter.com/5OtcBKgUle / Twitter”

Congresswoman @RashidaTlaib maybe you should open your eyes to the whole picture? Islam’s 3rd holiest site is being used to stockpile Molotov cocktails and rocks that are being lobbed at the police and at Jewish worshippers praying at the Western Wall, below the Temple Mount. 1/4 https://t.co/gsdiXL6BSY pic.twitter.com/5OtcBKgUle

Az izraeli Kan csatorna által közölt felvételeken az is jól látszik, hogy a tüntetők a Hamász terrorszervezet zöld zászlaját lengették, és hogy azt skandálták: „Mi mind a Hamász vagyunk”, „Hamász, lőjetek rakétát Tel-Avivra még ma este”.

כאן חדשות on Twitter: „יום שישי של סיום הרמדאן: מתפללים מניפים דגלי חמאס בהר הבית@nurityohanan pic.twitter.com/supLfL3e6N / Twitter”

יום שישי של סיום הרמדאן: מתפללים מניפים דגלי חמאס בהר הבית@nurityohanan pic.twitter.com/supLfL3e6N

Egyoldalú narratíva

Ezzel szemben Tóth az események háttereként azt adja meg, hogy

„a hagyományosan arablakta, jeruzsálemi városrészben egy izraeli törvénybeli kiskaput kihasználva évtizedek óta, házról házra terjeszkednek a zsidó telepesek, akik politikai okokból költöznek be egyes, korábban palesztinok lakta házakba.” Cikkében Jeruzsálemre végig „az 1967 óta izraeli megszállás alatt lévő Kelet-Jeruzsálemként” utal.

Eltekintve attól a ténytől, hogy Kelet-Jeruzsálem része a Siratófal is – következésképp az Azonnali újságírója szerint a zsidók jogtalanul bitorolják a Siratófalat –, a kérdéses Sejk Dzsarra-negyedben nem illegális kiköltöztetések zajlanak, hanem a ’48-as arab-izraeli háború előtt törvényesen megvásárolt telkekről költöztetik ki a lakosokat.

Tóth cikkében nem titkolja prekoncepcióit, a szerző minden második mondatába belefűzi, hogy a zsidók “nacionalisták”, az arabok pedig csak “imádkoztak”.

Szerinte az izraeli rendőrök „válogatás nélkül mindenkire könnygázpuskákkal kezdtek lőni, így pedig péntek estére teljesen elszabadult a pokol a Templom-hegy körül.” Azaz a rendőrség nem a zsidókat kövekkel dobáló Hamász-aktivistákat akarta megfékezni, hanem kényére-kedvére lövöldözött bárkire.

Cikke nem tett említést a hétfő reggeli jeruzsálemi lincselési kísérletről, ahol egy zsidó sofőrt és utasát akart agyonverni az arab tömeg.

„Valódi férfiak”

Tóth cikkének azonban ennél durvább pontja is van: egy helyütt

kommentár nélkül osztja meg egy magát arab nőnek mutató Twitter-felhasználó posztját, mely egyébként a Hamász palesztin ellenzékét, a Fatáht is rendszeresen támadja, így nyilván a Hamász terrorszervezethez köthető profil.

A kérdéses poszton köveket dobáló palesztin fiatalok láthatók a tegnapi tüntetéseken, rajta a felirattal:

„Vannak még valódi férfiak Palesztinában.”

EMY – GAZA on Twitter: „There are real men in Palestine pic.twitter.com/8Mj1E9l24T / Twitter”

There are real men in Palestine pic.twitter.com/8Mj1E9l24T

A terroristákat méltató posztot a szerző megjegyzés nélkül szúrta be cikkébe.

Izrael-ellenes hírportál

Az LMP-s kötődésű Azonnali láthatóan igyekszik minél gyorsabban felzárkózni az eddigi egyetlen nyíltan anticionista baloldali magyar hírportálhoz, a Mércéhez.

2019-ben a lap cikket közölt, melyben szavazni lehetett, hogy milyen alternatív szóval lehessen illetni a klímaváltozást, a lehetőségek között szerepelt a „klímaholokauszt” szó. A cikket az Azonnali.hu társfőszerkesztője, Bukovics Martin írta.

Az Azonnali korábbi főmunkatársa, Techet Péter pedig a múlt hónapban izraeli jobboldali zsidókat „nácinak” nevező cikkében hírhamisításhoz folyamodott, mikor azt állította: Avi Maoz Kneszet-képviselő egy vitában kifejezte szomorúságát, amiért vitapartnerének szüleit nem ölték meg a nácik. Az eredeti Times of Israel-cikkből viszont világosan kiderül, hogy valójában Maoznak szólta ezt oda egy a cikkben nem nevesített személy.

Techet cikkét azóta sem korrigálta az Azonnali.hu, viszont Tóth Csaba Tibor Facebook-posztban vette védelmébe, így írva: „Azonnali gets the full hasbara treatment”. A hírhamisítás tényére Tóth nem reagált.

A lap új igazolása, Tóth a jelek szerint februárban közölte utolsó cikkét a Mércén, mely már korábban is az Izrael-ellenes narratíva fő hazai képviselője volt.

Azóta az Azonnalin Techet mellett társszerzője volt egy cikknek, mely a szintúgy Izrael-kritikus Laczó Ferenc történész megszólaltatásával népszerűsítette az ún. Jeruzsálem Nyilatkozatot. A nyilatkozat az IHRA antiszemitizmus-definíciójával szemben készült, célja, hogy az Izrael-ellenességet ne tekintsék antiszemitizmusnak.

A Techet–Tóth-cikk egyoldalúan „humanitárius katasztrófa” előidézésével vádolta Gázában Izraelt, de nem tett említést a Hamász felelősségéről.

Anticionista szerzemény

Tóth egyébként korábban is Izrael-ellenes cikkek sorát írta a Mércére.

Több cikket írt Donald Trump „évszázad alkujáról”, mely alapján Izrael annektálta volna az Oslói szerződés óta izraeli katonai és közigazgatási kontroll alatt maradt C-területeket. Tóth cikkeiben valótlanul azt állította, hogy a terv a teljes Palesztin Hatóság által irányított területet átadta volna Izraelnek. (A szerzőben láthatóan fel sem merül a gondolat, hogy ugyan minek akarná Izrael például annektálni a teljesen muszlim Ramallahot?) Említést sem tett róla, hogy a béketerv már 1967 előtt is Izrael irányítása alatt lévő arab részeket is átadott volna a Palesztin Hatóságnak. (Tóth témában írt cikkei itt, és a témát érintőlegesen kezelők pedig itt olvashatók, vele szemben pedig a teljes béketerv itt olvasható).

További durva torzítása volt még, amikor 2019. május 19-én így írt a május 14-i zavargásokról a gázai-izraeli határon:

„A helyi viszonyok között is rendkívül kegyetlen fellépés, amelynek során az Izraeli Védelmi Erők mesterlövész-egységei fegyvertelen célpontokra is tüzeltek, május 14-15-e folyamán összesen 60 halálos áldozatot és több ezer sérültet szedett Gázában.”

Tóth cikkét ékesen cáfolja a Hamász egyidejű nyilatkozata, mely szerint legalább 50 elesett a terrorszervezet saját aktivistája volt, de néhány elesettet a sajátjának nevezett az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet is.

Szintúgy említésre méltó, hogy Tóth 2015-ben a HVG-be írt véleménycikket, melyben azt fejtegette, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök „örül” az Iszlám Államnak:

” Izrael állam pedig, noha a terror elleni háborút Netanyahu miniszterelnök folyamatosan létfeltételként mutatja be, valójában jól felfogott önérdekből örül, hogy az ISIS sakkban tartja a zsidó államot fenyegető és szervezett libanoni Hezbollah síita milíciát és Iránt is.”

Állítását ugyan egy a New York Timesban megjelent véleménycikkre alapozta, azonban nem hozott fel bizonyítékot annak alátámasztására, és a megjegyzést kommentár nélkül idézte.

Tóthról egyébként lapunk már korábban is írt, amikor Pogátsa Zoltán közgazdásszal az Új Egyenlőség podcastjában beszélgettek, ahol arról morfondíroztak, hogy Jeremy Corbyn brit baloldali politikus, a Munkapárt volt elnöke ellen az antiszemita-vádakat csupán a sajtó fújta fel. Mint emlékezetes, Corbynt a Simon Wiesenthal Központ 2019-ben az év legantiszemitább közszereplőjének választotta.

Az „izraeli nácik” és a hitelesség

Cikket közölt Techet Péter külpolitikai újságíró, melyben a Kneszet zsidó tagjait náciknak nevezte, és meghamisított egy idézetet a Times of Israelből.