Izrael-ellenes magyar történész is aláírta a Jeruzsálemi Nyilatkozatot

Mint azt lapunk is megírta, kihívás érte az IHRA nemzetközileg egyre elfogadottabb antiszemitizmus-definicióját: a Jeruzsálemi Nyilatkozat az Antiszemitizmusról azt javasolja, hogy se a cionizmus bírálata, se a bojkottmozgalom normalizálása ne minősüljön automatikusan antiszemitának.

Most interjút adott Laczó Ferenc történész, a Maastrichti Egyetem történésze és az MTA második világháború története albizottság tagja az Azonnali portálnak, melyből kiderült: nem csak Pető Andrea, a bécsi CEU történésze és a budapesti CEU Demokrácia Intézetének kutatója írta alá a nyilatkozatot, hanem ő maga is, noha neve egyelőre nem szerepel a Jeruzsálemi Nyilatkozat oldalán.

Az Azonnalinak elmondta, hogy

„a Jeruzsálemi Nyilatkozat előremutató, mert úgy határozza meg pontosan és ítéli el határozottan az antiszemitizmus eseteit, hogy eközben az állami elnyomással és a nacionalizmussal kapcsolatos kritika lehetőségét is védi”.

Sajnos Laczó nem tisztázta, mire gondolt az „állami elnyomás” kapcsán, viszont a hosszú Azonnali-cikk hoz néhány példát, például ilyeneket: „A csúcspont az volt, amikor 2009-2010 fordulóján az akkor már őrtornyokkal és betonfallal körbevett Gázához Egyiptomból körülbelül 1500 BDS-aktivista érkezett, hogy a humanitárius katasztrófát okozó izraeli katonai blokád feloldását követelje.”

A cikk szerint tehát a humanitárius katasztrófát nem a tömeggyilkos Hamász terrorszervezet, hanem az önvédelmet gyakorló Izrael okozza, továbbá a cikk kárhoztatja Izraelt azért, mert „őrtornyokkal és betonfallal” védi a zsidó civileket a gyilkos terroristáktól.

Laczó Ferenc.

Anticionista múlt

Laczó nem először tesz Izrael-ellenes megjegyzéseket a nyilvánosság előtt.

Mint azt lapunk is megírta, egy 2018-as interjújában (az eredetit lásd itt) azt mondta, hogy

„Soros Izrael jobboldalán is ellenségnek lett kikiáltva, mert az egyetemes emberi jogok érdekében lép fel és ily módon támogatja a megszállt és elnyomott palesztinok sérelmeinek orvoslását is – e súlyos sérelmekért pedig köztudomásúlag nagy részben épp Izrael állama a felelős.”

Az interjú teljességgel figyelmen kívül hagyta a Hamász terrorista és a Fatah terrorizmust finanszírozó szerepét a közel-keleti konfliktusban.

Laczó egyébként történelmi cikksorozat-szerkesztő is a szélsőbaloldali Mérce portál számára, mely portál fordításában közölte is a Jeruzsálemi Nyilatkozatot.

A Tett és Védelem Alapítvány 2018-ban szemlézte a Mérce Izraelről szóló híreit, amikor még Jámbor András volt a főszerkesztő.

A TEV így írt cikkében:

„(Egy Mérce-cikk) az izraeli kormánypártokat »fanatikusoknak« nevezte, ám itt nem állt meg: szerinte Izrael létrejötte óta »a képviseleti demokrácia kulisszái mögött egy militarista rezsim uralkodik«, korábbi miniszterelnökei – így Menachem Begin vagy Jichak Shamir – »terroristák« voltak, és 1967 óta pedig »etnikai tisztogatást« folytat az ország. Vázsonyi azt is felveti, hogy Netanjahut nemzetközi bíróság elé lehetne citálni menekültek »deportálásáért«, ártatlan civilek »meggyilkolásáért« és »népirtó« idegen kormányokkal való kereskedelemért és »illegális földfoglalásért«.”

A lap azóta sem határolódott el a cikkektől, azok továbbra is megtalálhatók a portál archívumában.

Hírhamisító újságíró

Érdekesség, hogy az interjút Laczóval az a Techet Péter készítette, akiről nemrég lapunk írta meg:

az újságíró meghamisított egy Times of Israel (TOI) cikket, melyre forrásként hivatkozott magyar nyelvű írásában.

Cikkében Techet azt állította, hogy Avi Maoz Kneszet-képviselő egy vitában kifejezte szomorúságát, amiért vitapartnerének szüleit nem ölték meg a nácik. Az eredeti TOI-cikkből viszont világosan kiderül, hogy valójában Maoznak szólta ezt oda egy a cikkben nem nevesített személy.

Techet cikkét azóta sem korrigálta az Azonnali.hu.

Techet Jeruzsálem Nyilatkozatról szóló, Izraelt a gázai „humanitárius válságért” okoló írását egyébként Pető Andrea azzal a szöveggel osztotta meg nyilvános Facebook-falán, hogy „ilyen a minőségi újságírás”.

Jeruzsálemi Nyilatkozat: Mégsem antiszemitizmus az anticionizmus?

Több, mint 200 nemzetközi tudós, holokauszt- és antiszemitizmus-kutató – köztük Pető Andrea CEU professzor – tett közzé dokumentumot, hogy újrafogalmazza a politikai közbeszédben antiszemitizmusnak minősülő normákat.